«Διακοπές» στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη κάνει ο κοροναϊός και αυτό το καλοκαίρι, με τους επιστήμονες να εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις σε σχέση με την εξέλιξη της νόσου.
Τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μολύνσεων στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας προβληματίζουν ιδιαίτερα, ενώ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφησυχασμό με την κατάσταση στην Κρήτη να είναι σαφώς περισσότερο επιβαρυμένη σε σχέση με άλλες περιοχές.
Αυτός είναι άλλωστε κι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την ανάγκη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας σε κοινωνικές εκδηλώσεις στο νησί.
Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι ο τεράστιος αριθμός μολύνσεων που παρατηρείται στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, θα έχει ως αποτέλεσμα, ένα νέο κύμα έξαρσης, ειδικότερα στην Αττική μετά την επιστροφή των εκδρομέων, το οποίο προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός μάλιστα πως στην Αττική οι μειώσεις είναι εμφανείς, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην εμπνέουν καμία ανησυχία, ενισχύει το σενάριο, ενός νέου κύματος με την επιστροφή των εκδρομέων από τους τόπους καταγωγής τους.
Για την ιστορία, η Κρήτη έρχεται πρώτη μεταξύ όλων των νησιών της Ελλάδας σε αριθμούς μολύνσεων, με το Ηράκλειο να κατέχει παραδοσιακά την «μερίδα του λέοντος» στα κρούσματα κοροναϊού. Ακολουθούν, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά, δεύτερη στη λίστα των «μολυσμένων» νησιών έρχεται η Εύβοια, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο λόγω της γειτνίασης της με την Αττική. Τρίτη στη λίστα σε αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται η Κέρκυρα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Ρόδος. Την «χρυσή πεντάδα» ολοκκληρώνει η Λέσβος η οποία βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά σε αριθμό κρουσμάτων.
Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα νησιά είναι πλασματική, αφού τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Όπως τονίζεται μάλιστα, ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να είναι ακριβής, καθώς παραμένει άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και κατά συνέπεια, άγνωστο το πόσο και το εάν θα πιεστεί στο επόμενο διάστημα το σύστημα Υγείας.