Απεργούν οι ξεναγοί για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο τουρισμού

Εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου οι επαγγελματίες ξεναγοί πραγματοποιούν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, που “έκδηλα υποβαθμίζει και αλλοιώνει  τον νευραλγικό χαρακτήρα του επαγγέλματος του ξεναγού”.

Στο πλευρό του Σωματείου το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που με ανακοίνωση του συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση τους και καταγγέλλει «το υπουργείο Τουρισμού, που εισηγείται προς τη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί “εκσυγχρονισμό” του επαγγέλματος του ξεναγού.

Ανάμεσα σε άλλα, με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι “περιχαρακωμένα”.

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες και οι προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων, δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται». Ειδικότερα το ΕΚΗ ζητάει, την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του.

Επίσης ζητά την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα διεκδικεί την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων.

Στην ανακοίνωση του το ΕΚΗ καλεί έστω και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο, την κυβέρνηση, τους βουλευτές  να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της. Η Διοίκηση του  ΕΚΗ θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου από τις 9πμ έως τη 1 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης