Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Παράσχης

Την εκτίμηση ότι τα 18,2 δισ. ευρώ έσοδα του 2019 και οι 31 εκατομμύρια αφίξεις θα ξεπεραστούν φέτος, έκανε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους 5 βασικούς πυλώνες που θα επικεντρωθεί το έργο του Συνδέσμου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι οι επενδύσεις και η αντααγωνιστικότητα, οι υποδομές, η βιωσιμότητα, η αγορά εργασίας.

Όπως ανέφερε, “παρόλο που το 2022 ήταν μια χρονιά με ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, η αναπτυξιακή δυναμική του ελληνικού τουρισμού κατέστη εμφανής αμέσως μετά την άρση τους.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με 27,8 εκατομμύρια αφίξεις και 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, δηλαδή με υστέρηση κατά 11.2% στις αφίξεις, αλλά μόνο 3% στα έσοδα σε σχέση με την προ-πανδημική χρονιά ρεκόρ 2019. Αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο ότι η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη το 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 11% από τα 564 στα 627 ευρώ, σε σχέση με το 2019. Η ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού κλάδου ήταν από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

Το 2023 που διανύουμε είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό.

Είναι ενδεικτική  η  μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο και τα δικά μας για το αεροδρόμιο της Αθήνας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.

Η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε.

Προφανώς, τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα».

Τα  δεδομένα ωστόσο που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019  θα ξεπεραστούν φέτος.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι βέβαια τυχαίο ή συγκυριακό. Διαμορφώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μια ισχυρή εικόνα, μια ταυτότητα ασφαλούς και αξιόπιστου προορισμού, η οποία σε συνδυασμό με τη διεθνώς αναγνωρισμένη ελκυστικότητα της χώρας μας, συνετέλεσε στην ανάδειξη ενός πολύ ισχυρού Brand. Του Brand Ελλάδα”.