Παρόμοιο αλαλούμ είχε γίνει επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ όταν κάθε σχολείο ακολούθησε κι άλλο πρόγραμμα
“Το παράδοξο σε ό,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στα σχολεία, είναι ότι αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, θα δει ότι πραγματικά είναι παραδείγματα προς μίμηση”.
Τάδε έφη εκπαιδευτικός που εντάσσει τον εαυτό του στον χώρο της Αριστεράς.
Γιατί άλλο θρησκευτικός φανατισμός και άλλο σεβασμός, άλλο Εκκλησία και άλλο πολιτική αντιπαράθεση. Τι; Όχι;
Αυτό το “Θρησκευμάτων” από το Υπουργείο Παιδείας πότε θα βγει; Το όνειρό μου είναι. Δεν μπορώ άλλο να βλέπω νομοσχέδια, ακόμα και (απλές) εγκυκλίους με τη βούλα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Υπουργούς που σπεύδουν να υποβάλουν τα σέβη (υποταγή) τους.
Τι είπε πάλι; «Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα. Και επανέλαβε: «Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει».
Άλλη άποψη ειπώθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Δεν έχετε το Θεό σας» είπε απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις δύο -εκ δια μέτρου αντίθετες- εγκυκλίους σχετικά με τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας (στον οποίο είχε βάλει άριστα “20” ο Τσίπρας και μετά τον καθαίρεσε) καταλόγισε προχειρότητα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία «ακόμα για μια σχολική γιορτή έφερε τα πάνω – κάτω».
Τελικά… μάλλον, μαθήματα θα γίνουν κανονικά την επίμαχη μέρα. Και κάπως έτσι άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και παπάδες. «Αν η μέρα των Τριών Ιεραρχών δεν είναι αργία, τότε γιατί να μη δουλεύουμε και τη Μεγάλη Βδομάδα», είπαν κάποιοι. Άλλοι προτείνουν οι Τρεις Ιεράρχες να εορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, για να μένουν τα σχολεία τρεις μέρες κλειστά. Είναι κι αυτό μια άποψη που καταγράφεται στα πρακτικά.
Να θυμίσουμε -έτσι για τα πρακτικά κι εμείς- ότι παρόμοιο αλαλούμ είχε γίνει επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάθε σχολείο ακολούθησε και άλλο πρόγραμμα, άλλα άνοιξαν, άλλα έκλεισαν, άλλα γιόρτασαν, άλλα τα έβαψαν μαύρα…