Όταν, όμως, το θύμα είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερο τότε αλλάζει άρδην η συζήτηση, ακόμα και στη

δημόσια σφαίρα

Όμικρον, χι, γιώτα: τρία γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη ΟΧΙ. Τη μαθαίνουμε στην Α΄ δημοτικού σε αντιπαραβολή με το ΝΑΙ.

Δε χωράνε παρερμηνείες, όταν τη χρησιμοποιείς είσαι ξεκάθαρος. Μαζί με το “μη” και το “δεν” δείχνεις την άρνησή σου, ακόμα και την αποστροφή σου, σε κάποιες περιπτώσεις και την αηδία που αισθάνεσαι.

Η λέξη είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες, τη γιορτάσαμε πριν από λίγες μέρες, με περισσή περηφάνεια, την έχουμε δει γραμμένη σε σημαίες που μπορεί κι εμείς να κουνήσαμε όλο χάρη ή να στολίσαμε στα μπαλκόνια μας.

Κάποιες φορές με ρωτάνε αν εγώ θα πήγαινα σε ένα ξενοδοχείο με έναν άγνωστο, θα έπινα λίγο παραπάνω και μετά θα έλεγα ότι με βίασε… Ως απάντηση, τους άντρες της παρέας τούς ρωτάω αν είχατε δίπλα σας μια γυναίκα που ήρθε οικειοθελώς μαζί σας στο δωμάτιο, ήπιε δύο ποτήρια κρασί και ξαφνικά ένιωσε άβολα, μετάνιωσε για αυτή την κίνησή της και σας ζήτησε να φύγει, εσείς τι θα κάνατε; Θα της κλείνατε το στόμα και θα συνεχίζατε όσο και αν η γυναίκα σάς έσπρωχνε, φώναζε, έκλαιγε; Ευτυχώς, οι άντρες που γνωρίζω δε θα συνέχιζαν, θα σέβονταν την επιθυμία της, όσο και αν αυτό τους απογοήτευε, τους ξενέρωνε πολύ απλά ή τους θύμωνε.

Η κοινή γνώμη στην περίπτωση των βιασμών είναι πιο υποκριτική από όσο μπορεί να αντέξει το στομάχι μου. Όταν το θύμα είναι ένα κορίτσι 12 ετών η δημόσια συζήτηση ακόμα και στα τηλεοπτικά κανάλια κινείται γύρω στις λέξεις «χημικός ευνουχισμός». Περιττό να πω πόσο αποτροπιασμό μού προκαλεί όλο αυτό. Ακόμα και μια στα χίλια να κάνει κανείς λάθος, πώς κοιτάς ξανά στα μάτια αυτό τον άντρα;

Όταν, όμως, το θύμα είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερο, τότε αλλάζει άρδην η συζήτηση, ακόμα και στη δημόσια σφαίρα. Χμ… Έμοιαζε γυναίκα “έτοιμη”, “ξεπεταγμένη”, που λένε στην πιάτσα… Μήπως του κουνήθηκε; Τι φορούσε; Η φούστα τι μήκος είχε, το ντεκολτέ πόσο χαμηλό ήταν; Έχω δει εγώ πώς ντύνονται σήμερα τα 15χρονα, όλα μοιάζουν δέκα χρόνια μεγαλύτερα… Μήπως έκανε χαριτωμενιές;

Γιατί όπως έχουμε ζήσει στο πετσί μας εν έτει 2022, ακόμα και το χαμόγελο σήμερα εκλαμβάνεται από κάποιους ως ερωτικό κάλεσμα… Σου χαμογέλασα; Σε θέλω… Τόσο απλά!… Τι και αν όλο σου το είναι κραυγάζει «ΟΧΙ»…