«Aπελπισία» που τροφοδοτεί «ατελείωτους κύκλους βίας» στη γη της Παλαιστίνης.

Ο λιμός, σύμφωνα με την UNRWA του ΟΗΕ, απειλεί ήδη το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου, όπου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 34.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για να «αφανιστεί» η Χαμάς, κατά το Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της εναέριας και της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ο ρημαγμένος παλαιστινιακός θύλακας βρίσκεται αντιμέτωπος και με την εξάπλωση ασθενειών, με σχεδόν όλους τους κατοίκους του να είναι πλέον άστεγοι.

Με μία και μόνο οβίδα τον περασμένο Δεκέμβριο στη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε περισσότερα από 4.000 έμβρυα αλλά και περισσότερα από 1.000 δείγματα σπέρματος και μη γονιμοποιημένων ωραρίων που ήταν αποθηκευμένα στην ίδια κλινική.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children διαπίστωσε ότι υπήρξε μια δραματική επιδείνωση στην ψυχική υγεία των παιδιών. «Τα παιδιά εδώ τα έχουν δει όλα», είπε ένας πατέρας, ο Ουασίμ, στους ερευνητές του Save the Children. «Έχουν δει τις βόμβες, τους θανάτους, τα πτώματα… Δεν μπορούμε πια να προσποιούμαστε. Τώρα, ο γιος μου μπορεί ακόμη και να καταλάβει τι είδους βόμβες πέφτουν».

Βόμβες που σκοτώνουν τα πρώτα θύματα του πολέμου, τα παιδιά.

Η φωτογραφία της Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του World Press Photo.

 

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να νανουρίζει το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, της Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους στο Χαν Γιούνες τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

Τα λόγια είναι περιττά.

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του World Press Photo.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα… Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείο Φιόνα Σιλντς.