Όσοι ξέρουν τα πράγματα από μέσα, μάλλον το περίμεναν. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν δικαίωσε τα όσα τουλάχιστον αναγράφονται στην ιστοσελίδα του, ότι δηλαδή «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας του Νεοελληνικού Κράτους και συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση και την ανάδειξη της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».
Ο λόγος για το ραντάρ στην Παπούρα, το μοναδικής αρχαιολογικής αξίας μνημείο που, για κακή του τύχη, ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Μόνο μία αρχαιολόγος, από τους 14 που απαρτίζουν το 17μελες συμβούλιο, κράτησε ψηλά την σημαία του αρχαιολογικού επαγγέλματος.
Οι υπόλοιποι 16, αρχαιολόγοι και μη, πήραν απόφαση το «Εμπόδιο 24», όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες τον λόφο Παπούρα, να μην αποτελέσει άλλο πια εμπόδιο.
«Συνάδελφοι, μην αγχώνεστε, θα ‘χει και φυτεμένο δώμα περιμετρικά του πύργου ελέγχου! ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ!» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της η τοπική εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ. Μαρία Μαρή, η οποία συμπληρώνει: «Έρχονται στιγμές που πρέπει να πεις τα μεγάλα ΝΑΙ ή τα μεγάλα
ΟΧΙ στη ζωή σου! Κι αυτά αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στην πορεία τους μέσα στο χρόνο!
Μόνο υπερηφάνεια για τους συναδέλφους, που κόντρα στον καιρό, υπερασπίστηκαν με σθένος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, το μοναδικό μνημείο στο λόφο Παπούρα».
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε επαίσχυντη την απόφαση του ΚΑΣ και ανέφερε ότι πλέον εξετάζει τα ένδικα μέσα, που σε αυτή την περίπτωση είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ανάρτηση μέλους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την συμπεριφορά μελών του ΚΑΣ απέναντί τους. Αν και ούτε κι αυτό πρέπει να εκπλήσσει, αφού όπως έλεγε ο Alfred Tennyson, «Η κοροϊδία είναι ο ατμός των μικρών ψυχών».
«Αυτό που δεν περιμέναμε ως επιτροπή -αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Κλώντζας- είναι το “μπούλινγκ” και ο χλευασμός που έκαναν στα κορίτσια εκπροσώπους της Επιτροπής Πολιτών.
Επιστήμονες καθώς!
Αυτοί είναι!
Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή συγκροτήθηκε από εμάς επειδή ακριβώς γνωρίζαμε τις αυταρχικές και παράνομες πρακτικές τους.
Εμείς τώρα ξεκινάμε. Για αυτό ακριβώς, το κείμενο με τις υπογραφές δεν απευθύνεται στο ΚΑΣ, αλλά στο αρμόδιο Υπουργείο. Όπως έχουμε γράψει και τεκμηριώσει, το μνημειακό σύνολο είναι για πολλούς λόγους μοναδικό και άρα παγκόσμιο!
Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με ζητήματα κληρονομιάς. Προχωράμε ολοκληρώνοντας και βελτιώνοντας τη διεπιστημονική στοιχειοθέτηση.
Εμείς τώρα ξεκινάμε, συνεχίζοντας τη συλλογή υπογραφών με πιο οργανωμένο τρόπο.
• Καλούμε τους αρχαιολόγους, μουσειολόγους, περιβαλλοντολόγους κ.ά., τις συλλογικότητές τους, να υπερασπιστούν μαζί μας το επιστημονικά ορθό: Την ανάγκη για συστηματική διεπιστημονική έρευνα. Σωστική να κάνουν στην Ακρόπολη, αν μπορούν. Όχι στην Παπούρα.
• Καλούμε την τοπική κοινωνία και όλους τους Κρητικούς με τις συλλογικότητες τους, να υπερασπιστούν μαζί μας την Κληρονομιά του τόπου.
Τώρα αρχίζει ο αγώνας!
Γιατί, όπως έλεγε κι ο Καζαντζάκης, “Ποιος είναι ο σκοπός του αγώνα τούτου; Έτσι ρωτάει ο κακομοίρης, συμφεροντολόγος πάντα, νους του ανθρώπου, ξεχνώντας πως η Μεγάλη Πνοή δε δουλεύει μέσα σε ανθρώπινο καιρό, τόπο κι αιτιότητα”».