Τον λένε Χάουαρντ Τάκερ, δρ. Χάουαρντ Τάκερ, και είναι ο γηραιότερος ιατρός στον κόσμο, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του.
Ο γιατρός μας, φαινόμενο μακροβιότητας, χωρίς να έχει διαγνωστεί με κάτι από όσα συνδέονται με το γήρας (καρκίνος, άνοια, καρδιαγγειακά προβλήματα) ή με το όποιο χρόνιο πρόβλημα, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό National Geographic και αποκάλυψε τα μυστικά του για μια μακρύτερη, πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Επειδή δικαιούται διά να ομιλεί, διαβάστε τις συμβουλές που δίνει για όσους θέλουν να φτάσουν τα 100, όπως αυτός: να παραμένουν σωματικά και πνευματικά δραστήριοι, να περπατούν, να κάνουν γυμναστική που να ταιριάζει στην ηλικία τους. Για εκείνον, το κάπνισμα και η χρήση κάνναβης είναι δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας. Τέλος, προτείνει να αποφεύγουμε το μίσος, καθώς η μνησικακία βλάπτει την ευεξία, αυξάνοντας το άγχος και την αρτηριακή πίεση.
Σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες, είναι απλός και μετρημένος. Ξεκινά τη μέρα με φρούτα και τοστ, τρώει ελαφρύ βραδινό με κοτόπουλο ή ψάρι, και απολαμβάνει περιστασιακά ένα μαρτίνι ή και λίγα γλυκά. Δεν ακολουθεί καμία «μόδα» και προειδοποιεί ενάντια στις διατροφικές ακρότητες.
Τέλος, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 68 χρόνια γάμου, επισημαίνει τη σημασία της συντροφικότητας και των φίλων, ακόμα και αν πια είναι κατά 25 χρόνια νεότεροι: «Με παρακινούν να σκέφτομαι καλύτερα».
Δεν λείπει βέβαια και μία δόση χιούμορ, όταν αναφέρεται στην ηλικία του. «Αγνοώ την ηλικία μου. Η ηλικία είναι σχετική. Δεν πρέπει να φοβάσαι κάθε στιγμή της ζωής», λέει με αφοπλιστική απλότητα.
Στην ερώτηση που έχει κουραστεί να του κάνουν σχετικά με το πώς διατηρεί «κοφτερό» το μυαλό του έως αυτήν την ηλικία, σε έναν κόσμο που βλέπει τα περιστατικά άνοιας να αυξάνονται όλο και περισσότερο, απαντά: «χρειάζονται καλά γονίδια και λίγη τύχη. Υπάρχει όμως, και κάτι που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε: να διατηρούμε το μυαλό μας αφοσιωμένο σε εργασιακές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Καθώς μεγαλώνουμε, περνάμε από φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τις πνευματικές μας ικανότητες επεξεργασίας. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να συρρικνωθούν, η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική και η ροή του αίματος μπορεί να μειωθεί.
Αλλά, όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, το μυαλό μας χρειάζεται συνεχή άσκηση για να ευδοκιμήσει».
Επίσης, σημαντικό, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι να κατανοήσουμε ότι η ζωή δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αρκεί να έχει νόημα. Και να μην φοβάται κανείς να τη ζήσει μέχρι το τέλος.
«Το πραγματικό μυστικό της μακροζωίας -καταλήγει- είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Αλλά ζούμε καθημερινά και πεθαίνουμε μία φορά, οπότε πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που έχουμε».