Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτα! Κι εσύ μικρή και ταπεινή Παπούρα, πού πας ξυπόλυτη στ’ αγκάθια; Αν ήσουν Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο, τώρα θα ήσουν ενταγμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Θα ήσουν μέσα στη σειριακή εγγραφή με την Κνωσό, τα Μάλια, τη Φαιστό, τη Ζάκρο, τη Ζώμυνθο και την Κυδωνία και θα είχες απόλυτη προστασία. Αλλά με τα αν, αγαπητή μου Παπούρα, δεν γράφεται ιστορία. Τι και αν είσαι μινωικό εύρημα της Προανακτορικής περιόδου; Τι και αν λέει η Μενδώνη ότι αποτελεί δέσμευση για την Ελλάδα να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητες τις πολιτιστικές αξίες των σημαντικών αυτών μνημειακών συνόλων; Εσύ δεν είσαι σύνολο, είσαι μονάδα. Περνάς κάτω από τα ραντάρ… Ακόμα και αν αυτά μπαστακώνονται δίπλα σου και γίνονται ραδιοβοηθήματα του προσεχώς πιο σύγχρονου αεροδρομίου στην Ελλάδα, δεν σε βλέπουν. Τι και αν έχεις περίμετρο 48 μέτρα; Παραμένεις ένα μικρό και τριανταφυλλένιο εύρημα, με σειριακή εγγραφή: «Εμπόδιο 24»!

Και δεν μπορεί η παρουσία σου να χαλά τη γιορτή, που ακολούθησε μετά την απόφαση της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στα ένδοξα Παρίσια, όπου η σαμπάνια ρέει άφθονη. Διότι, καλή η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά κάπως πρέπει να απογειώσουμε και τις επενδύσεις. Κάποιοι πρέπει να κάνουν απόσβεση και να έχουν υπερκέρδη. Κι εσύ Παπούρα, είσαι εντελώς αντιτουριστική!

Πάψε Παπόυρα μου να γκρινιάζεις, έχουμε γιορτή. Δες το πιο χαλαρά… «Στο παράλογο το ρίχνεις του Ιονέσκο, χθες αγόραζες καρτούλες της UNESCO» – που λέει κι ο Γιάννης ο Κούτρας στο «Τσικαμπούμ»!

Παρ’ το αλλιώς. Μπορεί εσύ να θυσιάζεσαι στο βωμό του κερδώου Ερμή (αυτός είναι στην UNESCO;) αλλά τόσοι άλλοι θα βγουν ωφελημένοι. Το είπαν κιόλας κάποιοι μεγαλόσχημοι, πως αυτή η ένταξη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο για το νησί. Θετικό, πάντα. Πώς σου φαίνεται Παπούρα μου, οι απόγονοι των Μινωιτών, να είναι τώρα κυνηγημένοι και δακτυλοδεικτούμενοι, επειδή απολάμβαναν κοινοτικές επιδοτήσεις με τη σφραγίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ; Τώρα το brand της UNESCO, δεν πρέπει να τους παρέχει μια κάποια προστασία; Σαν προστατευόμενο είδος κι αυτοί, δεν πρέπει να καλύπτονται από τον μανδύα της UNESCO και να έχουν ασυλία; Τι, θα επιβραβεύονται μόνο τα Μινωικά μνημεία και όχι τα μνημεία παράνομων επιδοτήσεων;

Αναμφίβολα η στιγμή είναι ιστορική για την Κρήτη και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα, που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών. Η μήπως και απολίτιστων; Κάπως έτσι δεν αντιμετωπίζονται οι μετανάστες – «εισβολείς» κατά τον Πλεύρη; Ελπίζουμε ο τελευταίος να συνετιστεί μετά την εμβληματική απόφαση του Παρισιού. Διότι, στο κάτω κάτω, πώς να στηθούν κλειστές και μόνιμες δομές κράτησης μεταναστών, δίπλα από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Η οικουμενικότητα των μνημείων, δεν μπορεί να γειτνιάζει με αποθήκες ταλαιπωρημένων ψυχών.

Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης και εμπλεκόμενοι Δήμοι, διεκδικούν δάφνες για το καθυστερημένο αυτονόητο. Βαυκαλίζονται και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Αισιοδοξία non stop και αδυναμία χωροθέτησης hot spot! Τα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO έχουν μια γκλαμουριά. Οι μετανάστες άντε να ακουμπήσουν μέχρι την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που αρκείται σε απαισιόδοξες προβλέψεις και μιλά για λιμούς και ανθρώπινες απώλειες. Μα εμείς έχουμε γιορτή.

Οι απόγονοι των Μινωιτών τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης πια. Η Κνωσός με τις αναγκαίες παρεμβάσεις θα συνεχίζει να λάμπει και να ενισχύει τα ταμεία του κεντρικού κράτους. Ναι, αλλά και τα οικιακά ταμεία των σύγχρονων Μινωιτών δεν πρέπει να παραμείνουν εύρωστα; Τι λες και συ Λάουρα; Θα τα βάλεις και με την UNESCO τώρα;