Έτοιμη για ριζοσπαστικές τροποποιήσεις στο Κύπελλο Ελλάδας είναι η ΕΠΟ. Δραστικές αλλαγές και διεξαγωγή στα πρότυπα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων περιλαμβάνει το προτεινόμενο σχέδιο της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, που είναι θέμα χρόνου να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από τη νέα αγωνιστική περίοδο.
Καθετί καινούργιο ωστόσο είναι και απαραίτητα καλό και προς τη σωστή κατεύθυνση; Φυσικά και όχι. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης και οι συνεργάτες του, σκέφτηκαν ότι πρέπει να αναζωογονηθεί ο θεσμός του Κυπέλλου που είναι σαφέστατα η πιο σημαντική διοργάνωση που έχει απομείνει υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας.
Όλοι αναγνωρίζουν άλλωστε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή την τελευταία -τουλάχιστον- δεκαετία. Και μόνο το ότι οι 6 από τους 9 τελικούς αυτής της περιόδου, έχουν διεξαχθεί σε άδειες εξέδρες υπό το φόβο των επεισοδίων, τα λέει όλα…
Είχαν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες «τονωτικές ενέσεις» στο σύστημα διεξαγωγής· ωστόσο, δεν έπιασαν τόπο εκ του αποτελέσματος και κάπως έτσι, οι ιθύνοντες είπαν να τ’ αλλάξουν όλα! Σαφώς επηρεασμένοι από τις αλλαγές της ΟΥΕΦΑ στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις -που βέβαια πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς συνολικά η δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι κλάσεις ανώτερη από την ελληνική- οι παράγοντες της ΕΠΟ σκέφτηκαν ότι η… αντιγραφή θα φέρει την αναβάθμιση του προϊόντος (άρα και περισσότερα έσοδα στα ταμεία της).
Διαβάζοντας τις αλλαγές και τις καινοτομίες που έρχονται, ο περισσότερος κόσμος -ακόμα και οι εξοικειωμένοι δημοσιογράφοι- χάθηκαν στη μετάφραση… Μιλάμε για ένα «δαιδαλώδες» σύστημα, με πολλά «παρακλάδια» που στηρίζεται στη League Phase με ενιαία βαθμολογία για τις ομάδες στην πρώτη φάση και γενικότερα μια προκαθορισμένη αγωνιστική ανάπτυξη μέχρι και τον τελικό, με βάση την κατάταξη της League Phase.
Υπάρχουν σαφέστατα και κάποιες αλλαγές που μοιάζουν ελκυστικές και θα βοηθήσουν συνολικά τη διοργάνωση. Λόγου χάρη, η επιβράβευση του επιθετικού ποδοσφαίρου στα κριτήρια ισοβαθμίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, ματς θα οδηγούνται απευθείας στη διαδικασία των πέναλτι χωρίς παράταση και βέβαια η υποχρεωτική συμμετοχή νεαρών Ελλήνων παικτών στους αγώνες, με φόντο την ενίσχυση των Εθνικών ομάδων (άραγε πόσες από τις ομάδες μας είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο;).
Στην ΕΠΟ παραδέχονται ότι σε πρώτη ανάγνωση το σύστημα μπερδεύει τον κόσμο, αλλά υποστηρίζουν (και δεν έχουν άδικο σε αυτό) ότι μόλις αρχίσει η εφαρμογή του, θα απλοποιηθεί αρκετά.
Αυτό που δε λένε να καταλάβουν όμως, είναι ότι οδηγούμαστε σε μια αλλοίωση της φιλοσοφίας του Κυπέλλου που παραδοσιακά στηριζόταν στο… απρόοπτο των κληρώσεων που -ενίοτε- βοηθούσε τις λιγότερο δυνατές ομάδες να φθάσουν πολύ ψηλά.
Πάνε, δηλαδή, να μετατρέψουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα τον θεσμό του Κυπέλλου, με περισσότερους αγώνες και προκαθορισμένο πρόγραμμα, έως και τον τελικό. Αυτά δε γίνονται πουθενά -ασφαλώς- και πόσο μάλλον στην Αγγλία, που κάτι ξέρουν παραπάνω από μας και δε διανοούνται να «πειράξουν» το Κύπελλό τους…
Μέσα σ’ όλα αυτά, μάλλον τυχερός πρέπει να αισθάνεται ο ΟΦΗ που έχοντας ευνοηθεί από τις κληρώσεις -και φυσικά με το σπαθί του- έφθασε φέτος να διεκδικεί το τρόπαιο, μετά από 35 χρόνια.
Γιατί, ποιος ξέρει με το νέο σύστημα, πότε θα ξαναδούμε σε τελικό ομάδα που δεν ανήκει στην πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος…