«Θύμησέ μου, ποιοι είναι οι Millennials», με ρώτησε χθες η συνάδελφος και έπιασα τον εαυτό μου αδιάβαστο. Κάτι θυμόμουν, αλλά όχι ακριβώς, τους μπερδεύω με την γενιά G, έτσι το έριξα στην μελέτη.

Οι Millennials (οι γεννημένοι περίπου μεταξύ 1981 και 1996) και η Gen Z (οι γεννημένοι περίπου μεταξύ 1997 και 2012) είναι δύο γενιές που, αν και διαδέχονται η μία την άλλη, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές αλλά και ενδιαφέρουσες ομοιότητες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο.

Μία από τις πιο θεμελιώδεις διαφορές έγκειται στην σχέση τους με την τεχνολογία. Οι Millennials μεγάλωσαν σε έναν κόσμο που γνώρισε την άνοδο του διαδικτύου, των προσωπικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων. Προσαρμόστηκαν στην ψηφιακή εποχή, αλλά θυμούνται ακόμα την ζωή πριν από αυτήν.

Αντίθετα, η Gen Z γεννήθηκε σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο, τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ήδη πανταχού παρόντα. Για τους ανήκοντες στην Gen Z, η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής τους, επηρεάζοντας τον τρόπο που επικοινωνούν, μαθαίνουν, ψυχαγωγούνται και εργάζονται.

Οι Millennials συχνά χαρακτηρίζονται από την επιθυμία για ουσιαστική εργασία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και την αξία της εμπειρίας έναντι των υλικών αγαθών. Επίσης, έζησαν την οικονομική ύφεση του 2008, γεγονός που επηρέασε την οικονομική τους σταθερότητα και τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις τους, όπως η απόκτηση ακινήτου ή η δημιουργία οικογένειας.

Η Gen Z, έχοντας μεγαλώσει σε έναν κόσμο με συνεχή ροή πληροφοριών και κοινωνικών ζητημάτων, τείνει να είναι πιο συνειδητοποιημένη κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Οι ανήκοντες σε αυτή τη γενιά εκτιμούν την πολυμορφία, την συμπερίληψη και την αυθεντικότητα.

Είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις παραδοσιακές δομές και αναζητούν μάρκες και εργοδότες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Επίσης, είναι πιο πρακτικοί και οικονομικά συνειδητοποιημένοι, εν μέρει λόγω της παρατήρησης των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι Millennials.

Στον εργασιακό χώρο, οι Millennials αναζητούν ευελιξία, νόημα στην εργασία τους και ευκαιρίες για ανάπτυξη. Είναι γνωστοί για την επιθυμία τους για άμεσο feedback και την προτίμηση σε συνεργατικό περιβάλλον.

Η Gen Z εισέρχεται στην αγορά εργασίας με μια εστίαση στην ασφάλεια και την σταθερότητα, συχνά ζητώντας διαφανείς μισθούς και ευκαιρίες για γρήγορη ανέλιξη. Είναι προσαρμοστικοί, ανεξάρτητοι και αυτοδίδακτοι, χάρη στην απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν καθοδήγηση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την διαπροσωπική επικοινωνία, καθώς έχουν συνηθίσει στην ψηφιακή αλληλεπίδραση.

Αυτές οι δυο γενιές, αν και διαφέρουν στις εμπειρίες τους, τις προτιμήσεις τους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο, είναι και οι κινητήριες δυνάμεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Άλλωστε, οι Millennials εδραιώνονται στις θέσεις ηγεσίας και η Gen Z γίνεται η κυρίαρχη δύναμη εργασίας και κατανάλωσης. Έτσι, οι επιρροές τους θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κάθε πτυχή της ζωής μας και ας μην ανήκουμε σε καμία από αυτές τις γενιές.