Όποιος αμφιβάλλει ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου είναι οι «μικροί», ας ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες μεταγραφικές επιλογές των ομάδων που πρωταγωνιστούν στα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ισπανικές, αγγλικές και γαλλικές ομάδες, επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέα παιδιά, ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ηλικίες ακόμα και κάτω των 17 ετών.

Η Ρεάλ απέκτησε τον 18χρονο Μασταντουόνο από την Ρίβερ Πλέιτ, δαπανώντας περίπου 45 εκ. ευρώ, η Σίτι πήρε πέρυσι από την ίδια ομάδα τον επίσης 18χρονο Ετσεβέρι δίνοντας 25 εκ. ευρώ, η Παρί κατέκτησε το Τσάμπιονς Λίγκ με πρωταγωνιστή τον 20χρονο Ντουέ τον οποίο αγόρασε πέρυσι από την Ρεν έναντι 50 εκ. ευρώ.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η Μπράιτον, λιγότερο δημοφιλής αλλά πολύ πιο έμπειρη σε αυτού του είδους την διαδικασία, η οποία ξόδεψε περίπου 70 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τα δυο Ελληνόπουλα, 18 και 19 χρόνων, τους Κωστούλα και Τζίμα, αντίστοιχα. Για να μην επεκταθούμε σε μεγέθη όπως η Μπαρτσελόνα, η οποία αναδεικνύει συνεχώς παικταράδες μέσα από την «Μασία».

Οι «μικροί» είναι το μέλλον και αν στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες αυτό το έχουν αντιληφθεί εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα έστω και καθυστερημένα τα κλαμπ καταλαβαίνουν σιγά-σιγά την σημασία της πρακτικής να επενδύεις στις Ακαδημίες και να στελεχώνεις την πρώτη ομάδα με νέο αίμα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος διδάξας στην παραγωγή νέων παικτών-ταλέντων (Κουλιεράκης, Τζόλης, Τζίμας) και ακολούθησε ο Ολυμπιακός.

Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα τα τελευταία χρόνια, έχουν ανέβει επίπεδο δημιουργώντας μέσα και από τις ομάδες που έχει στην κατοχή του ο κ. Μαρινάκης ένα ολόκληρο δίκτυο, με το οποίο αξιοποιούν περισσότερο από όλους τα δικά τους παιδιά: δεν είναι τυχαίο που η δεύτερή του ομάδα κατέκτησε πέρυσι το Youth League, ούτε το ότι κάποια από τα παιδιά που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν την πορεία είναι φέτος περιζήτητα στην Ευρώπη, με τρανό παράδειγμα τον Κωστούλα, που αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό αλλά και τον Μουζακίτη.

Από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, αυτή που έχει ξεκινήσει πιο σοβαρά ήδη από το 2018 και συνεχίζει, είναι ο ΟΦΗ. Αυτή την στιγμή διαθέτει στο ρόστερ 17 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την Ακαδημία του και έγιναν επαγγελματίες την τελευταία τριετία:

Αποστολάκης (2004), Θεοδοσουλάκης (2004), Κ. Χνάρης (2004), Σημαντηράκης (2005), Ζαχαριουδάκης (2005), Φαϊτάκης (2005), Πιστικός (2005), Φανουράκης (2005), Καλαφάτης (2005), Κουτσουπιάς (2006), Σιτμαλίδης (2006), Λαγουδάκης (2008), Μ. Χνάρης (2008), Καινουργιάκης (2008), Κοντεκάς (2009), Ασμαριανάκης (2009), Αντωνακάκης (2009).

Στο δυναμικό υπάρχουν επίσης ο 17χρονος Βέλγος Λόικ Άλβαρες (2008), δανεικός από τη Γκενκ (ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα της παραμονής του), και ο γεννημένος το 2003 Κουτεντάκης, που ξεκίνησε από τον ΟΦΗ πέρασε και από την Ακαδημία του ΠΑΟΚ και επέστρεψε στο Ηράκλειο.

Από φέτος υπάρχει και ένα ακόμα κίνητρο για τις ομάδες να δώσουν βάση στις Ακαδημίες τους ή έστω να επενδύσουν σε νέα παιδιά. Η ΕΠΟ στο νέο format του Κυπέλλου θέλει να «τονώσει» την παρουσία νεαρών ποδοσφαιριστών και ο νέος κανονισμός που αναμένεται να ψηφιστεί, προβλέπει ότι όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν παίκτη που θα έχει γεννηθεί από το 2004 και μετά στη σύνθεσή τους, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Δηλαδή να ξεκινάει μίνιμουμ ένας βασικός (σ.σ. θα πρέπει παράλληλα να έχει και δικαίωμα συμμετοχής στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα) και ακόμη και αν αντικατασταθεί θα πρέπει να μπει στη θέση του κάποιος συνομήλικός του ή και μικρότερος. Μόνο αν αποβληθεί δεν θα προκύπτει ο σχετικός περιορισμός.

Αυτός ο κανονισμός έρχεται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που ίσχυε στο Κύπελλο και προέβλεπε ότι κάθε ομάδα πρέπει να έχει στην αποστολή της δυο παίκτες κάτω των 21. Αυτό ήταν προσχηματικό, αφού σπανίως οι παίκτες αυτοί αγωνίζονταν.

Το πρόβλημα θα το έχουν οι ομάδες οι οποίες για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν όλα αυτά τα χρόνια να παραμερίσουν τα νέα παιδιά. Ώρα είναι να αντιληφθούν κι αυτές πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και πως οι 17άρηδες, 18άρηδες, 19άρηδες, δεν είναι πλέον μικροί αλλά αποτελούν το παρόν και το μέλλον.

Ο αντίκτυπος δεν έχει σχέση μόνο με τις ίδιες τις ομάδες αλλά και με την Εθνική. Το γιατί, το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Ο ΟΦΗ είναι από τους τυχερούς γιατί με την δουλειά που έχει γίνει στις Ακαδημίες του τα τελευταία χρόνια διαθέτει επιλογές. Κατά προτεραιότητα Θεοδοσουλάκης, Αποστολάκης και άλλα παιδιά περιμένουν την ευκαιρία. Το ταλέντο χρειάζεται χώρο και χρόνο. Δώστε τα και μόνο κέρδος έχετε να εισπράξετε…