Τι καλά που ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου και
πόση υπερηφάνεια που έχουμε τις καθαρότερες παραλίες της Ευρώπης!

Τι κρίμα που δεν καταφέραμε ούτε φέτος να αποταμιεύσουμε χρήματα για να πάμε ταξίδι διακοπών και να το ευχαριστηθούμε, αν και πολύ θα το θέλαμε!

Η Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Eurobank δημοσιοποίησε μελέτη με τίτλο «Η αποταμίευση στην Ελλάδα ή γιατί δεν αποταμιεύουμε».

Όλοι ξέρουμε γιατί, αλλά ας δούμε τι αναφέρει η μελέτη στα βασικά σημεία της:

  • Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
  • Η διαφορά στα ποσοστά εθνικής αποταμίευσης μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ελλάδας διευρύνθηκε, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, ενώ η αποταμίευση του δημοσίου τομέα αυξήθηκε μετά το 2010.
  • Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, καθώς επίσης και της Ευρωζώνης.
  • Η τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών με δαπάνες στέγασης, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποταμίευση.

Από την ανάλυση των μικροοικονομικών δεδομένων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2019 προκύπτει ότι:

Η μέση ετήσια αποταμίευση για το σύνολο του δείγματος ανέρχεται στα €1.076, ενώ είναι αρνητική για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και παιδιά (-€2.159).

Η μέση ετήσια αποταμίευση των συνταξιούχων ανέρχεται σε €2.248, των εργαζομένων σε €410, των μισθωτών σε €542 και των αυτοαπασχολούμενων σε €63.

Το 40% της συνολικής αποταμίευσης προέρχεται από το 1% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν το μικρότερο και σχεδόν μηδενικό ποσοστό αποταμίευσης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά τους, ενώ οι συνταξιούχοι είναι η κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό αποταμίευσης.

Στο σύνολο του δείγματος το ποσοστό αποταμίευσης είναι 5,3%, ενώ είναι μόλις 1,6% για τους εργαζόμενους.

Οι δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση σχετίζονται αρνητικά με την αποταμίευση.

Όταν η μέση οικογένεια αναγκάζεται με δυσκολία να μαζεύει χρήματα για δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης, καταλαβαίνουμε την αδυναμία της να αποταμιεύσει χρήματα για διακοπές στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου».

Προς το παρόν, αλλά από ό,τι φαίνεται και στο μέλλον, αυτά θεωρούνται πολυτέλειες.