Σχεδόν σε όλες τις παρέες, δύο είναι τα θέματα συζήτησης αυτές της ημέρες: η serial killer Ειρήνη Μουρτζούκου (εκείνη βρίσκεται ήδη στην φυλακή) και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτό που αναδύεται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι ένα μείγμα οργής, απογοήτευσης και αίσθησης αδικίας.

«Μα δεν τα ξέρατε, αυτά ήταν γνωστά!», λένε κάποιοι. Μπορεί εκείνοι να τα ήξεραν, εμείς όχι.

Λέτε να ξέραμε όλοι εμείς που έχουμε φρίξει από την σαπίλα, ότι ολόκληρες οικογένειες με ανύπαρκτα ζώα, ζούσαν για χρόνια μέσα στον πλούτο, χωρίς να δουλεύουν και εμείς τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λες και μαζί τα φάγαμε;

Λέτε να γνωρίζαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι, το διαβάσαμε κι αυτό, που έπαιρναν εκατομμύρια από επιδοτήσεις… βάμβακος, στην Κρήτη;

«Δεν είναι αυτή η Κρήτη, μην την στοχοποιείτε!», λένε άλλοι.

Είναι ΚΑΙ αυτή η Κρήτη. Ένα νησί με πολλά καλά και σοβαρότατες παθογένειες που αρνούμαστε να τις δεχτούμε.

Και ο στόχος μας δεν είναι η Κρήτη, αλλά εκείνοι (πολιτικοί και πολίτες), που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν -με τον προκλητικότερο τρόπο- το νησί, ζουν εις βάρος μας, καταστρέφουν τη χώρα.

Το γεγονός ότι το σκάνδαλο (ναι, αφορά όλη την Ελλάδα, αλλά τα χειρότερα και τα περισσότερα έχουν γίνει στην Κρήτη) σχετίζεται με επιδοτήσεις, που προορίζονται για αγρότες και κτηνοτρόφους, δηλαδή για ένα κομμάτι του πληθυσμού που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξοργίζει ακόμη πιο πολύ τον κόσμο.

Η αποκάλυψη ότι εσωτερικές καταγγελίες κουκουλώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι υπάλληλοι που ξεσκέπασαν το κύκλωμα δέχτηκαν πειθαρχικές ποινές, ενισχύει την πεποίθηση ότι υπάρχει ένα βαθύ κράτος που λειτουργεί εναντίον του πολίτη.

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι σφοδρή. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για αδράνεια και προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ η Κυβέρνηση επιχειρεί να τονίσει τη διαχρονικότητα του προβλήματος, αναφερόμενη σε «χρόνιες παθογένειες» του Οργανισμού, και οι πολίτες νιώθουν απέραντη αηδία.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δίνει μία νέα διάσταση στην «βρώμικη» αυτή ιστορία, καθώς η υπόθεση απασχολεί πλέον διεθνείς θεσμούς, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις για άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση.

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μία ακόμη υπόθεση διαφθοράς, αλλά ένα πλήγμα στο αίσθημα δικαίου, μια τρανταχτή απόδειξη της συστηματικής πολιτικής συγκάλυψης, της έλλειψης διαφάνειας που ταλαιπωρεί τον τόπο.

Πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις υπερηφάνεια για τη χώρα σου και όχι ντροπή, μαζί με την βεβαιότητα ότι ποτέ, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Θα υπάρξει τιμωρία; «Οι ένοχοι θα πάνε φυλακή; Θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;».

«Όχι», αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι. Θα «κουκουλωθεί» και θα ξεχαστεί, όπως τόσες άλλες και αυτή η ιστορία και ας διαβάζουμε διαλόγους στα ΜΜΕ που παραπέμπουν στην ιταλική Καμόρα.