Η Λάουρα Κόβεσι, ως πρώτη γυναίκα εισαγγελέας της Ρουμανίας και επικεφαλής αργότερα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη χώρα της, είχε οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες και τον πρώην πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε.

Γεννημένη το 1973 στο Σφάντου Γκεόργκε της Τρανσυλβανίας, η Κοβέσι σπούδασε νομικά και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2006 έγινε η πρώτη γυναίκα -και νεότερη στην ιστορία της Ρουμανίας- που ανέλαβε τη θέση της γενικής εισαγγελέως.

Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε εμβληματική μορφή της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης. Αντιμέτωπη με πολιτικές πιέσεις, θεσμικά εμπόδια και πολυσχιδή δίκτυα διαφθοράς, υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακόμη και όταν στο στόχαστρο μπαίνουν υπουργοί, ευρωτεχνοκράτες ή πολυεθνικές.

Η ίδια έχει συνοψίσει τη φιλοσοφία της με μία φράση: «Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι εγκληματικότητας – οι μαφιόζοι του δρόμου και οι εκπρόσωποι του οικονομικού εγκλήματος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται πλέον το σύστημα κατανομής αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και ιδίως η πρακτική των «εικονικών βοσκοτόπων», που φέρεται να κορυφώθηκε την περίοδο υπουργίας των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα -πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες- για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Κοβέσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «η έρευνα δεν θα σταματήσει, παρά τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες παρεμπόδισης».

Όπως υπενθυμίζει η DW, κορυφαίες υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αφορούν τα περιβόητα sms της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για τα συμβόλαια των εμβολίων κατά του Covid 19, όπου οι εισαγγελείς διερεύνησαν τυχόν ποινικά αδικήματα, αλλά και πολυεθνική έρευνα για απάτες ΦΠΑ ύψους 1,3 δισ. με εμπλοκή ακόμη και της ιταλικής Καμόρα.

Η ίδια η Λάουρα Κόβεσι είχε απειλήσει με προσφυγή κατά της Κομισιόν, λόγω μη υλοποίησης των δεσμεύσεων για αύξηση των πόρων για τη λειτουργία της EPPO. Έρευνές της επεκτάθηκαν και στη διαχείριση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρόμοια έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά την Ελλάδα, σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Άλλη υπόθεση αφορούσε και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα τη διαβόητη σύμβαση 717 της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στους σιδηροδρόμους.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε αρκετές υποθέσεις στην Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η επικεφαλής της έχει επικρίνει ειδικά, στην υπόθεση των Τεμπών, τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ πρόσφατα κατήγγειλε και την παρεμπόδιση των ερευνών της EPPO στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα.

Η ίδια πάντως, όπως αναφέρει η d.w., έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν κυνηγάμε χώρες. Κυνηγάμε εγκλήματα». Όπως έχει πει το 2016 σε συνέντευξή της στη γαλλική Monde: «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι υπουργός, δήμαρχος ή γραμματέας. Αν υπάρχει παρανομία με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα φτάσουμε μέχρι τέλους». Έξι χρόνια μετά, οι Ευρωπαίοι πολίτες, πράγματι, διαπιστώνουν ότι δεν ήταν απλώς δηλώσεις προθέσεων.