Θα γίνουμε…Φινλανδοί;

Πάμε για νέα πράγματα στην στρατιωτική θητεία; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ταξίδεψε το πρωί της Τρίτης στη Φινλανδία με κύριο λόγο επίσκεψης το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας. Εκεί πραγματοποίησε συναντήσεις με τον ομόλογό του της Φινλανδίας Άντι Χάκανεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας Γιούκα Κόπρα.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την «Ατζέντα 2030», το πρόγραμμα το οποίο σκοπεί σε πλήρη αλλαγή της θητείας στην Ελλάδα, ενώ επίσης ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας.
Το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, η στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία είναι υποχρεωτική για τους άντρες 18-60 ετών, ενώ υπάρχει εθελοντικού χαρακτήρα στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες μεταξύ 18-29 ετών.

Άλλη μία ομοιότητα είναι το κλιμακωτό χαρακτηριστικό της θητείας. Η θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Φινλανδίας διαρκεί:

-165 ημέρες για τους στρατεύσιμους άνευ κάποιας εξειδίκευσης (απλών καθηκόντων)
-255 ημέρες για τους στρατεύσιμους σε ειδικές κατηγορίες (νοσοκόμοι, στρατονόμοι, μουσικοί, ιερείς και πληροφορικής)
-347 ημέρες για Έφεδρους Αξιωματικούς ή Υπαξιωματικούς και για στρατεύσιμους απαιτητικών καθηκόντων (οδηγοί φορτηγών / λεωφορείων, δύτες, χειριστές ταχυπλόου, ειδικές δυνάμεις, νομικοί)
-255 ημέρες έως 347 ημέρες για άοπλη θητεία.
-347 ημέρες για τη μη στρατιωτική θητεία (κοινωνική εργασία).

Όταν ολοκληρώσουν το απαιτούμενο χρονικό όριο θητείας τους, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και πρακτική των καθηκόντων τους, ενώ υπάρχει και ακαδημαϊκή αναγνώριση, ως εκπαιδευτικές μονάδες, των καθηκόντων για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Οι έφεδροι οπλίτες και υπαξιωματικοί παραμένουν σε εφεδρεία μέχρι τα 50 τους, μετά το τέλος της θητείας τους, ενώ οι αξιωματικοί μέχρι τα 60 τους. Σε ένα διάστημα κάθε 3-7 χρόνια οι οπλίτες περνούν από επανεκπαίδευση, η οποία διαρκεί 80 μέρες, ενώ αυτή των υπαξιωματικών διαρκεί ως 150 μέρες και των αξιωματικών ως 200. Επιπλέον, οι έφεδροι μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά σε εθνικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από τον «Οργανισμό Εκπαίδευσης Εθνικής Άμυνας».

Ένα κομμάτι που σκοπεύει να αντιγράψει η Ελλάδα είναι η μέθοδος κατάρτισης των στρατευσίμων και των εφέδρων που εφαρμόζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Φινλανδίας. Η κατάρτισή τους στηρίζεται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος της ψηφιακής εκπαίδευσης είναι η χρήση προσομοιωτών, όπως για παράδειγμα την πρακτική της σκοποβολής, καθώς και η διαδικτυακή διεξαγωγή μαθημάτων. Επίσης, η πρόσκληση για κατάταξη και οι διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης των στρατευσίμων γίνεται μέσω διαδικτύου.

Αυτή η πρωτοβουλία σκοπεί στο να υπάρχει υψηλού επιπέδου και αποδοτική εκπαίδευση, η οποία ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προσκλήσεις, με διπλό όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για τους εφέδρους.