Μετά τη Σακελλαροπούλου ποιος;

Μετά τη φτώχεια γκρίνια! Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ έχει ανοίξει ολόκληρη παραφιλολογία σχετικά με το μέλλον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η θητεία της οποίας στην Προεδρία της Δημοκρατίας λήγει στις αρχές του 2025.

Όπως αναφέρει η στήλη “Θεωρείο” της Καθημερινής, παρά την εξαιρετική σχέση που διατηρεί μαζί της και την πολύ θετική άποψη που έχει για την άσκηση των καθηκόντων της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να μην προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σε αυτή την περίπτωση, ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος ωστόσο δέχεται πιέσεις από στελέχη της πάλαι ποτέ “αβερωφικής” πτέρυγας να… μη δεχθεί.

Σημειώνεται πως σφόδρα ενοχλημένος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ και αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές στα “δεξιά” της ΝΔ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δεν είναι λίγοι όσοι υπενθυμίζουν την εμφάνισή της σε κατάστημα εστίασης με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να γιορτάζει την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που είχε προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Πρόεδρος εκλέγεται και με πλειοψηφία 151 βουλευτών ή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, καθώς πλέον δεν προβλέπεται διάλυση της Βουλής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα για τη ΝΔ, αν μια μερίδα βουλευτών της δεν υπερψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που επιμείνει στην κ. Σακελλαροπούλου.

Τέλος δεν είναι ακόμη σαφές αν η ίδια θα επιθυμούσε μια νέα θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.