Μας εξέπληξε ευχάριστα, για άλλη μια φορά η πολυτάλαντη και δημιουργική Κυρία Ρένα Ταχατάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ποιήτρια, ζωγράφος και όχι μόνο, με το μαγευτικό άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε.
Το άλμπουμ πρωτότυπο σε έμπνευση, τέλειο σε εκτέλεση, απεικονίζει στις σελίδες του την παράδοσή μας από τα βάθη των αιώνων, που εκτός από την καλλιτεχνική του αξία ακτινοβολεί μια χαριτωμένη φυσικότητα και απλότητα των ηρώων της. Οι περιπέτειες του “πολυμήχανου” Οδυσσέα, η πάλη για τον Νόστο, οι μνηστήρες, η Μινωική εποχή, η ζωή των Μινωιτών, οι ασχολίες τους, ο Μινώταυρος, ο Ερωτόκριτος, η Αρετούσα, το τρυφερό βασανισμένο ειδύλλιο, το αίσιο τέλος, ο Διγενής Ακρίτας, θρυλικός πολεμιστής του κακού, ήρωας του Βυζαντίου αλλά και ευαίσθητος ερωτευμένος, όλα όσα έχουμε διαβάσει σαν παραμύθια, ξεπηδούν μέσα από 84 φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής.
Εξαιρετικές επίσης οι 10 φωτογραφίες των αριστουργηματικών κεντημάτων της. Τα θέματά της από την μυθολογία, την θρησκευτική και την κρητική παράδοση, εμπνευσμένα, ζωγραφισμένα στο ύφασμα και κεντημένα περίτεχνα από την ίδια, έκδηλο δείγμα εκλεπτυσμένου γούστου και πάθους δημιουργίας.
Η χρωματική σύνθεση στα έργα της, ζωντανή, χαρούμενη με χρώματα έντονα, γήινα, ζεστά αναδεικνύουν τους ήρωες που ξεπηδούν από τον χρωστήρα της. Μαγική η λεπτεπίλεπτη, λεπτομερής εργασία στις φιγούρες της. Οι πολυπρόσωπες συνθέσεις της, με διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου, και με τη διαφορετική έκφραση του καθενός, η διακόσμηση των ενδυμάτων των γυναικών, η φροντισμένη αισθητική τους παρουσία, η επιβλητικότητα και η ρώμη των ανδρών, ανάλογα με τον ρόλο του καθενός, αξιοποιούνται περισσότερο στο περιβάλλον που τους τοποθετεί η ζωγράφος, είτε στην γαλάζια θάλασσα, είτε στους λουλουδισμένους αγρούς ή σε βασιλικά ανάκτορα, έτσι που νομίζει κανείς, οτι η βελόνα της ζωγραφίζει και το πινέλο της κεντά.
Η κ. Ταχατάκη έχει υποτάξει το χρόνο στα ταλέντα της με την αδιάκοπη ενασχόλησή της. Ακάματη, χαλκέντερη, επίμονη, που εντός της καίει το καμίνι της δημιουργίας, που ανελέητο πυροδοτεί ακατάπαυστα την έμπνευσή της. Είναι απίστευτος ο δημιουργικός της οίστρος, αφού ο απολογισμός της μέχρι σήμερα είναι η συγγραφή 36 βιβλίων, η σύνθεση εκατοντάδων πινάκων ζωγραφικής και κεντημάτων, η μετάφραση σε στίχους στην καθομιλουμένη του έπους της Ιλιάδας, της Οδύσσειας και του Διγενή Ακρίτα, η δημοσίευση εκατοντάδων άρθρων της σε τοπικές εφημερίδες, η συγγραφή θεατρικών έργων στην κρητική διάλεκτο και πολλών – πολλών άλλων δημιουργημάτων της και έχει βραβευτεί κατά καιρούς από την Ακαδημία Αθηνών από φορείς του Ηρακλείου και των Αρχανών και όλα αυτά παράλληλα με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, της συγκροτούν ένα έργο τιτάνιο!
Όσα γράφω δεν αποτελούν κριτική. Πώς θα τολμούσα, άλλωστε, κάτι τέτοιο γι’ αυτή την προσωπικότητα την ασύγκριτη που το έργο της την απογειώνει ώς τα ουράνια. Εκφράζω απλώς τον θαυμασμό μου και της εύχομαι μ’ όλη την καρδιά μου, να συνεχίζει να ονειρεύεται, να εμπνέεται, να δημιουργεί και να κοσμεί με την παρουσία της τις Αρχάνες και την Κρήτη!