Τα κύρια συνεργαζόμενα ιδρύματα χορήγησης υποτροφιών για Έλληνες είναι τα Leventis Foundation, Onassis Foundation, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και IKY κι αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία τα funds διαχειρίζονται Research Councils ανά τομέα σπουδών. Επίσης, τα καλά πανεπιστήμια στην Αμερική αλλά πλέον και στη Μεγάλη Βρετανία δίνουνε υποτροφίες εσωτερικές με ανταποδοτικές προϋποθέσεις ως Teaching Assistantships στη βάση της αριστείας του υποψηφίου.
Για τις υποτροφίες απαιτείται ακαδημαϊκή αριστεία και ετήσια προετοιμασία ένα ή και δύο χρόνια πριν την έναρξη των σπουδών, άρα χρειάζεται άριστα βαθμός πτυχίου και έγκαιρη οργάνωση του φακέλου υποψηφιότητας. Η αίτηση συνήθως γίνεται ταυτόχρονα με την αίτηση στο πανεπιστήμιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η αίτηση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρέπει να έχει γίνει δεκτή πριν.
Ως προς τη γνώση της αγγλικής απαιτείται είτε TOEFL-iBT ή/ και IELTS ACADEMIC (2 έτη ισχύ αμφότερα), άριστα στο πτυχίο (8,5+) ή έστω λίαν καλώς αναλόγως τη σχολή και τουλάχιστον δύο συστατικές για τα αγγλικά πανεπιστήμια ή τρεις συστατικές επιστολές για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια από έγκριτους επιστήμονες και κυρίως καθηγητές.
Research Councils (UK)
Τα Συμβούλια Έρευνας είναι ανεξάρτητες αρχές που ασχολούνται με την ακαδημαϊκή έρευνα σε όλη τη χώρα και θεραπεύουνε όλα τα επιστημονικά πεδία. Συνολικά υπάρχουνε 7 συμβούλια τα εξής:
- Για την Ιατρική το Medical Research Council (MRC mrc.ukri.org)
- Για τα Οικονομικά και τις Κοινωνικές Επιστήμες το Economic and Social Research Council (ESRC esrc.ukri.org)
- Για το Περιβάλλον το Natural Environment Research Council (NERC nerc.ukri.org)
- Για τη Βιολογία το Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC bbsrc.ukri.org)
- Για τις Επιστήμες Μηχανικών και Φυσικής το Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC epsrc.ukri.org)
- Για τις Θεωρητικές Επιστήμες το Arts and Humanities Research Council (AHRC ahrc.ukri.org)
- Για τις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία το Science and Technology Facilities Council (STRC stfc.ukri.org).
Τα Research Councils καλύπτουνε δίδακτρα για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον. Πρόκειται για την πιο αξιοκρατική υποτροφία εντός χώρας. Ανάρτηση όλων των ακαδημαϊκών υποτροφιών και θέσεων διδασκαλίας και έρευνας στην αγγλοφωνία θα βρείτε στην εξαιρετικά χρήσιμη και εμπεριστατωμένη ιστοσελίδα www.jobs.ac.uk με διαρκή ανανέωση και η αναζήτηση γίνεται θεματικά ανά επιστημονικό κλάδο και ανά ειδικότητα.
Ελληνικές υποτροφίες για μεταπτυχιακά
Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη καλύπτει δίδακτρα και επιμίσθιο για όσους έχουν γίνει ήδη δεκτοί σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Απαιτείται μία (1) συστατική επιστολή από τον καθηγητή ή την καθηγήτρια που θα επιβλέψει το research project (supervisor). Για ηλεκτρονικές αιτήσεις απευθείας στο A.G. Leventis Foundation από 1 έως 31 Μαρτίου κάθε έτους στο σχετικό σύνδεσμο.
Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει δίδακτρα και επιμίσθιο για αρκετούς υποτρόφους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η αίτηση είναι ηλεκτρονική απευθείας στο Onassis Foundation και απαιτείται για τα Μεταπτυχιακά βαθμός πτυχίου 8 και άνω, ενώ για Διδακτορικά προγράμματα βαθμός μεταπτυχιακού τίτλου άριστα 8,5+. Οι υπότροφοι πρέπει να είναι έως 30 ετών για τα Μεταπτυχιακά και έως 33 ετών για τα Διδακτορικά προγράμματα και οι ιατροί, εικαστικοί και χορευτές έως 36 ετών. Οι αιτήσεις κλείνουν συνήθως στο τέλος του Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΙΠΕΠ) καλύπτει κόστος διαβίωσης έως 12.000 € για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο εξωτερικό και πρέπει να έχουνε γίνει ήδη δεκτοί από το πανεπιστήμιο. Απαιτούνται πτυχίο τουλάχιστον με 8 και άνω, δύο ξένες γλώσσες με πιστοποίηση και δύο (2) συστατικές επιστολές προς το Ίδρυμα.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ανακοινώνει τη χορήγηση υποτροφιών ανά έτος σε όλα τα επίπεδα σπουδών Erasmus+, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πια άνευ εξετάσεων αλλά βάσει φακέλου υποψηφιότητας.
Η εισαγωγή και η λήψη υποτροφίας για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στο εξωτερικό απαιτεί γενικά ακαδημαϊκή αριστεία και πολύ καλά οργανωμένη προετοιμασία. Καλή επιτυχία σε όλους!
*Η Γεωργία Τσατσάνη είναι φιλόλογος – συγκριτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία κι έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ (UK)