Αλλεπάλληλες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά μας, θα γίνουν στη σκιά του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού σκανδάλου, με επίκεντρο Ελληνίδα αξιωματούχο. Όπως άλλοτε με μαγικά ξόρκιζαν το κακό, χαρακτηρίζοντας κεντρικά πρόσωπα ως ακατανόμαστα, έτσι και σήμερα. Τώρα βρέθηκε η λύση να περάσει το θέμα στις στήλες των αστυνομικών δελτίων. Θα φανεί, αν ο ελιγμός αποφέρει. Μια οπτική γωνία αξιολόγησης των δεδομένων είναι η ανάδειξη Ελλήνων σε ανώτερα και ανώτατα αξιώματα διεθνών και υπερεθνικών θεσμών.
Στα χρόνια γύρω από την επανάσταση, πριν αποκτήσουμε κράτος, ήταν δεκάδες οι προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής που είχαν σπουδαία αξιώματα στην Ευρώπη, στα κέντρα γενικά του τότε κόσμου. Μετά τους μεγάλους πολέμους το φαινόμενο αυτό εξαφανίστηκε. Η εδραίωση, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο των μηχανισμών νόθευσης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, υποβοηθά να αποκλείονται Έλληνες από τέτοια αξιώματα. Αφού ταυτίζονται με τη φωνή του κυρίου τους. Είναι σαν τις δημόσιες επενδύσεις στην Κρήτη, τον καιρό κυριαρχίας μιας παράταξης.
Η ίδια δεν έχανε από την παραμέληση, ενώ η αντίπαλη δε θα κέρδιζε από κάποια παροχή. Χώρες του μεγέθους της Ελλάδας πασχίζουν με κάθε ευκαιρία να προωθούν πολίτες τους σε διεθνή αξιώματα, προσδοκώντας φήμη και οφέλη. Η Ελλάδα έχει σταδιακά όλο και περισσότερο αποκοπεί, και με διεθνείς επιδείξεις πρακτικών διαφθοράς είμαστε στην κατηγορία των αποδιοπομπαίων.
Η αφωνία στην εμπλοκή του ευρωπαϊκού σκανδάλου, από το οποίο ξεμπέρδεψε το ελληνικό κατεστημένο με μια διαγραφή, δεν είναι το μόνο δείγμα συναντίληψης της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σε κυβερνητικό επίπεδο η αποκάλυψη πως κρατική μας υπηρεσία παρακολουθούσε Ευρωβουλευτή -και τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, κατά συνέπεια-, θεωρείται πως έκλεισε με την επίκληση εθνικού απορρήτου, προς τους αξιωματούχους της ΕΕ που ερεύνησαν την υπόθεση.
Ενώ η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας έχει διατάξει έρευνα για δίωξη όσων αποκάλυψαν την παρακολούθηση και τις κακόβουλες διαστάσεις της. Η επισημότερη δημοσιοποίηση αυτής της δράσης της ΕΥΠ έγινε από υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε, αν η συνθήκη ένταξης μας στην ΕΕ προβλέπει τέτοιες διαδικασίες.
Το γεγονός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέμα παρακολούθησης και πάλι, που τελεσιδίκησε δικαστικά και έχει άδηλη κατάληξη. Πρόκειται για την καταδίκη ξένων πρακτόρων για παρακολούθηση προσώπων προηγούμενης κυβέρνησης, του Κώστα Καραμανλή. Ποια συνέχεια είχε η δικαστική εκείνη υπόθεση; Όλοι θα θέλαμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε χώρα σεβαστή διεθνώς, αφού πρώτη η ίδια, υποτίθεται ότι σέβεται τον εαυτό και τους θεσμούς της.
Πιστεύω πως η εξαγωγή συλλογικών και ατομικών πράξεων διαφθοράς, είναι χωρίς προοπτική στην Ευρώπη. Εδραιώθηκε για πολλές δεκαετίες στην ιδιόμορφη εφαρμογή της ΚΑΠ. Όπως είχε εξαρχής προειδοποιήσει τον Υπουργό του επιθεωρητής Γεωργίας από το Ηράκλειο, δε βοήθησαν οι πρακτικές να γίνουν έστω και λίγοι αγρότες πλούσιοι, αλλά καταβαράθρωσαν τα πάντα.
Οι απορροφήσεις ευρωπαϊκών χρημάτων καλά κρατούν, χωρίς κάποιο ορατό αποτέλεσμα. Από τις ανακοινώσεις, εξάλλου, της ΚΥΠ του Βελγίου έχει προκύψει πως δεν υιοθετείται η κατά βούληση παρακολούθηση πολιτών. Αλλά και πως αποφεύγεται για θέματα ασφάλειας η συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική. Η ανεξέλεγκτη παρακολούθηση εκ μέρους της δεν έχει αποδώσει, άλλωστε, καρπούς σε κορυφαία ζητήματα, όπως των ΖΙΕΜΕΝΣ και Νοβάρτις, των εξοπλιστικών κλπ.
Μετά την πτώχευση της χώρας από περίσσεια χρηματοοικονομικών εισροών, αντί για στροφή σε πρακτικές και πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, η Ελλάδα απομακρύνεται με όλα τα ποιοτικά δημοκρατικά κριτήρια. Έτσι ολοκληρώνει το πολιτικό κατεστημένο τη διάσταση που διαπιστώνεται και με την ελληνική πραγματικότητα. Μπροστά σε αλλεπάλληλες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές κανένα από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας δεν αποτελεί θέμα πολιτικής συζήτησης. Η χώρα πορεύεται από Μάτι σε Σταθμό Λαρίσης με κάτι σαν αυτόματο πιλότο.
*Ο Νίκος Λεβεντάκης είναι μηχανικός