Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύτιμο και καλαίσθητο βιβλίο του κ Ανδρέα Ν. Αγγελάκη, Πολιτ. Μηχανικού και Γεωπόνου, με τη γνωστή πολύπλευρη επιστημονική δραστηριότητα.
Σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας, ξεκλειδώνοντας τη νηπιακή και παιδική του μνήμη, ανέσυρε και παρουσίασε γεγονότα της γερμανικής θηριωδίας στην περιοχή του. Ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα της Ιστορίας, η οποία ακατάπαυστα αναζητά νέα στοιχεία, για να ολοκληρώσει την αποστολή της και το έργο της.
Την αντίληψη αυτή τη διατυπώνει ο ίδιος όταν λέει: «η Ιστορία τελικά δεν είναι υπόθεση των λίγων, των ειδικών ή έστω αυτών που αγαπούν την ανάγνωση ιστορικών βιβλίων. Είναι υπόθεση όλων». Και είναι γεγονός ότι για την Ιστορία υπάρχουν ακόμα ασύλητες πηγές με ανερεύνητες πτυχές, καθώς και γεγονότα και περιστατικά, που κρατούν τη δική τους σιωπή, μάλιστα χωρίς λόγο.
Από την εργασία αυτή, η Ιστορία εισέπραξε το μερτικό της που της δόθηκε υπεύθυνα, αμερόληπτα και τεκμηριωμένα. Επίσης, το βιβλίο αποτελεί μια ευλαβική κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, από τα οποία 402 της άγριας γερμανικής λαίλαπας, που τόσο άδικα ξέσπασε στο γεωγραφικό αυτό κομμάτι της κρητικής γης τα μέσα του μαύρου Σεπτέμβρη του 1943.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι τελεσίδικος, όπως πολύ εύστοχα ο συγγραφέας αναφέρει, συγκρίνοντας τις υπάρχουσες βιβλιογραφικές πηγές και καταγραφές. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν και άλλες έχασαν πολυάριθμα μέλη τους.
Όπως αναφέρεται οι 14 εκτελεσθέντες Αγγελάκηδες ήταν μια από τις πολυπληθέστερες οικογενειακές ομάδες (2,72 % επί του συνόλου των 515) στον μακάβριο κατάλογο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου σ’ αυτή την περιοχή.
Η απόφαση λοιπόν του συγγραφέα να συγκεντρώσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει από τη δική του οπτική γωνία, τις υπάρχουσες ακόμα μαρτυρίες και πληροφορίες, χρησιμοποιώντας και όλες σχεδόν τις διαθέσιμες βιβλιογραφικές πηγές, δικαιωματικά τον κατατάσσει στους στυλοβάτες της τοπικής ιστορίας.
Ακόμη, οι πολλαπλές μετακινήσεις και επισκέψεις του συγγραφέα για τη συλλογή του υλικού σ’ όλα τα μαρτυρικά χωριά των δύο επαρχιών με την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου του, κ. Πόπης Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς.
Το έργο χωρίζεται σε 7 ενότητες που επιστέφονται από τις ανάλογες κατά περίπτωση φωτογραφίες, οι οποίες προσθέτουν τη δική τους ιστορική και αισθητική διάσταση. Η μετριότητα του χαρακτήρα του συγγραφέα, δεν τον ωθεί να διεκδικήσει τις δάφνες που δικαιολογημένα του ανήκουν. Αισθάνεται όμως διπλή ικανοποίηση, τόσο για τη συγγραφή του πολύτιμου βιβλίου, όσον και για την ευγενική προσφορά του εξ’ ολοκλήρου, στο Μουσείο του ολοκαυτώματος.
Το Μουσείο αυτό λειτουργεί στο νότιο τμήμα του Μνημείου των Πεσόντων, σε περίοπτη μάλιστα θέση πριν τα Αμιρά. Στο χώρο του φιλοξενούνται κειμήλια και άλλα πολύτιμα ενθυμήματα των περιοχών Βιάννου και Ιεράπετρας. Όλα αυτά, με τη δική τους φωνή, μεταφέρουν τον επισκέπτη και τη σκέψη του στα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την περιοχή, σκορπίζοντας το θρήνο και την απέραντη θλίψη στους επιγενόμενους.
Πέρα αυτών το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό ξενάγησης επισκεπτών στους αιματοβαμμένους οικισμούς Βιάννου και Ιεράπετρας αλλά και κειμήλιο των συγγενών εκατοντάδων αδικοχαμένων ανθρώπων.
Όπως προαναφέρεται το βιβλίο δωρίστηκε από τον συγγραφέα και τη σύζυγό του στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, Σελί, Βιάννου, ως ελάχιστη προσφορά στη μνήμη των γονιών τους, προκειμένου να συνδράμουν στην ενίσχυση του Μουσείου, με την ευχή να υπάρξουν μιμητές με οποιοδήποτε τρόπο, όπως με τη δωρεά σχετικών αντικειμένων, κειμένων ή άλλων πληροφοριών, που σχετίζονται με γεγονότα ή θύματα του 2ου Π.Π. στην περιοχή Βιάννου και Ιεράπετρας, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στην ιερή προσπάθεια ολοκλήρωσής του.
Το ενδιαφέρον περιεχόμενο του βιβλίου και η καλλιτεχνική του εμφάνιση, όπως την αποτύπωσε η Τυποκρέτα, προεξοφλούν ένα επιτυχές ταξίδι. Η πώλησή του θα γίνεται απ’ ό,τι μάθαμε από το Μουσείο και από τα βιβλιοπωλεία της Κρήτης.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6973307926, 6977788869, 2895340177 και στο e-mail: [email protected].
* Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής