Ο παραπάνω αποφθεγματικός λόγος του Θουκυδίδη δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την πολυτάλαντη εκπαιδευτικό και συγγραφέα, κ. Ρένα Ταχατάκη. Δεν μπορούσε ακόμα να λοξοδρομήσει και να μην ακολουθήσει το σοφό οδηγητικό λόγο του μεγάλου αγωνιστή του πνεύματος, συντοπίτη Νίκου Καζαντζάκη, που, εξαίροντας τη δημιουργική υποχρέωση του ανθρώπου, έγραφε: «Η καλοπέραση είναι το μέγιστο αμάρτημα. Η άσκηση και η απόλυτη αφοσίωση στο δημιουργικό έργο είναι χρέος και σωτηρία μαζί για τον πνευματικό άνθρωπο, κάθε άνθρωπο».
Στο περίγραμμα αυτό των σοφών συμβουλών κλείνεται το πολύπλευρο, πολύχρονο και σημαντικό έργο της συγγραφέα. Το σπάνιο ταλέντο της, που όπως φαίνεται είχε ανακαλύψει από το νεαρό της ηλικίας της, οι γνώσεις και το ανύστακτο ενδιαφέρον της, την έχουν οδηγήσει σ’ ένα πλούσιο και ενδιαφέρον συγγραφικό έργο. Το έργο αυτό, με τις πλατιές του διαστάσεις και την αναγνωρισμένη επιτυχία του, καλύπτει θέματα που αφορούν την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία, τη ζωγραφική καθώς και την έμμετρη διασκευή του ομηρικού έπους και του έπους του Διγενή Ακρίτα σε χιλιάδες πετυχημένους στίχους. Με θέρμη αγκάλιασε επίσης τη λεπτή κεντητική τέχνη, που η αφιλοκερδής προσφορά τους κοσμεί ορισμένα σημαντικά ιδρύματα.
Η δράση της ακόμα ως εκπαιδευτικού δεν περιορίστηκε στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων. Σχολείο της υπήρξε ολόκληρη η κοινωνία, στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου της, τιμώντας τον γενέθλιο τόπο της, τις Αρχάνες, και τον εαυτό της.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα έχει τον τίτλο «Μανόλης Μ. Καλοχριστιανάκης, ο πανάξιος πατριώτης και η δράση του». Πρόκειται για μια εμβληματική προσωπικότητα των Αρχανών με έντονη εθνική παρουσία. Με την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου εγκαταλείπει το φοιτητικό θρανίο, για να βρεθεί εθελοντικά στο μέτωπο του πολέμου. Η δράση του συνεχίστηκε ως αντιστασιακός και κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την εγκατάστασή του στην Αίγυπτο ήταν πολλαπλά χρήσιμος. Με την ιδιότητά του ως Προέδρου της αδελφότητας Κρητών Αλεξάνδρειας πρόσφερε σημαντική βοήθεια στον τότε χειμαζόμενο λαό της Κρήτης.
Η επιστροφή του στον γενέθλιο τόπο του, τις Αρχάνες, και η αγάπη του στον τόπο αυτό, τον οδήγησε στην υπηρεσία των συμπατριωτών του με την ιδιότητα του Δημάρχου. Αυτό δεν το έπραξε από φιλική διάθεση προς τη Χούντα της εποχής αλλά από την αφειδώλευτη αγάπη του για τις Αρχάνες. Το πλούσιο αρχειακό υλικό του Καλοχριστιανάκη περίμενε τη δασκάλα του για να το αξιοποιήσει και τη βρήκε στο όνομα της κ. Ταχατάκη.
Σε μια αγαστή συστέγαση αρχειακών ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού είδε το φως της δημοσιότητας ως βιβλίο.
Αν δεν έχει κουραστεί η συγγραφέας, να συνεχίσει το έργο της με τη διαβεβαίωση ότι ο κόσμος το αποδέχεται και την ευχαριστεί.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις Αρχάνες στις 4 Σεπτεμβρίου.
* Ο Γιώργος Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής