Λοιπόν! … Δεν έχω δει ποτέ μου περισσότερα τσιμπήματα σε δελτοειδείς μύες, από όσα μας έχουν δείξει, μέρες, βδομάδες, μήνες τώρα, τα κανάλια. Και να είμαστε υπερήφανοι, ως Έλληνες (όπως είμαστε και για το γράμμα «π», που αφορά τον κύκλο, το «φ», για τη χρυσή τομή και άλλα, που χρησιμοποιούνται διεθνώς).
Διότι, οι μύες αυτοί πήραν το όνομά τους από το ελληνικό γράμμα Δέλτα, του οποίου το σχήμα και έχουν. Ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταφύονται στο βραχιόνιο οστό. Με λίγα λόγια είναι οι μύες του ώμου…
Τόσα τσιμπήματα ή τρυπήματα δεν θα βλέπαμε, ακόμα κι αν … παροικούσαμε σε κοινόβιο εθισμένων στα ναρκωτικά… Αφήστε, που μου φαίνεται ότι, οι εκτελούντες το εμβόλιο δεν είναι και τόσο ειδικοί.
Δικαιολογημένα, μετά από όλες αυτές τις εικόνες και υπό την επήρεια του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν το νέο εμβόλιο – εκείνο για την προστασία από τον covid-19. Κι εγώ ο ίδιος, που τάσσομαι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού, θα προτιμούσα να το έκανα μόνος μου –όπως κάνω με εκείνο της γρίπης!
Σήμερα, Τρίτη, εκτός από ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου του Περιπατητή, είναι και μια άλλη σημαντική ημερομηνία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που αρχίζει ο εμβολιασμός, για τον κορωνοϊό, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύς λόγος για το αν οι Βρετανοί , (δηλ. η αρμόδια ρυθμιστική υγειονομική αρχή), βιάστηκαν να εγκρίνουν της κυκλοφορία του εμβολίου.
Το είπε και ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, που μετά από λίγες ώρες αναγκάστηκε (από ποιον;) να ανασκευάσει (γιατί άραγε;). Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει λίγο πιο αργά, άρα και πιο προσεκτικά, υποτίθεται! Γιατί; Διότι είτε έτσι είτε αλλιώς, κάποιοι θα διαβάσουν τις αναφορές που έχουν συντάξει και τους έχουν παραδώσει οι εταιρείες και κάποιοι θα κληθούν να βάλουν τις υπογραφές τους.
Και εννοείται ότι η κάθε μία εταιρεία υποβάλλει στοιχεία τέτοια, ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κυκλοφορία του εμβολίου. Αν κάποιοι αρμόδιοι τα διαβάσουν προσεκτικά ή περισσότερο προσεκτικά από άλλους, τελικά οι υπογραφές για την αδειοδότηση θα πέσουν.
Δεν γίνονται πειραματικοί έλεγχοι στο επίπεδο αυτό. Το θέμα είναι … γραφειοκρατικό… Ας θυμηθούμε (για να ελαφρύνουμε την κατάσταση) τις υπογραφές που πέφτουν και στη Βουλή μας, χωρίς κάποιοι βουλευτές να έχουν διαβάσει το κείμενο, ενδελεχώς! Η κορυφαία ατραξιόν, που αναμένεται, είναι ο «on camera» εμβολιασμός του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να παρακινηθούν και όσο γίνεται περισσότεροι Βρετανοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Το ίδιο έχει δηλώσει ότι θα πράξει και ο δικός μας πρωθυπουργός.
Έχει μάλιστα προσκαλέσει και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να τον μιμηθούν, προκειμένου ο προαιρετικός εμβολιασμός να τύχει ευρείας αποδοχής. Το κοινό σημείο μεταξύ Τζόνσον και Μητσοτάκη είναι η παραμέληση της κόμμωσης, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι άπαιχτος, στο σημείο αυτό… Ας ευχηθούμε ότι κάποιος θα φροντίσει τα περί της κόμης του Κυριάκου, πριν εμφανιστεί στο φακό!
Σχετικά πρόσφατη και μια επαναστατική πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετεροχρονισμένα, βέβαια, αφού επί της δικής του θητείας ως πρωθυπουργού, παρέλειψε ή αμέλησε να το πράξει, για να δώσει το παράδειγμα…
Με πρόσχημα την πανδημία και την εξάπλωση του κορωνοϊού, θεωρώντας ως υπεύθυνο τον 46χρονο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, πρότεινε από το βήμα της Βουλής να τοποθετηθεί ως υπουργός Υγείας, πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πρότεινε, μάλιστα, για τη θέση αυτή, την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Αθηνά Λινού…
Το θέμα, λόγω της ιδιομορφίας του, λόγω των περιστάσεων και εξαιτίας του ότι η πρόταση δεν θα μπορούσε –έτσι κι αλλιώς- να έχει την ανάλογη συνέχεια, δεν πήρε έκταση… Από την πλευρά του πρωθυπουργού αποφεύχθηκε με προσοχή η αναφορά ή η απόρριψη, ως προς το πρόσωπο της κ. Λινού…
Η ίδια ανέφερε ότι ήταν ενήμερη από το ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη χρήση του ονόματός της στη Βουλή και ότι είχε αποδεχτεί την πρόταση Τσίπρα… Παρενθετικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η 69χρονη κ. Λινού ήταν ιατρός της Μάργκαρετ Παπανδρέου, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
Οικογενειακή φίλη με το Γιώργο Παπανδρέου (όπως ανέφερε στο «Ενώπιος, Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου), ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009, αν και δεν εξελέγη. Επιπλέον, ο σύζυγός της Δημήτρης Λινός, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, το 2014 … και είναι ο ιατρός της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Δηλ. … όλα σε ένα!!!
Ξεπερνώντας, όμως, το ουτοπιστικό φόντο μιας τέτοιας πρότασης, θα μπορούσε κανείς –στη συνέχεια- να προεκτείνει την ιδέα υπουργών κοινής αποδοχής και σε άλλα υπουργεία, όπως στην Οικονομία, στο Εξωτερικών, Άμυνας κ.λπ. … Εκτός από τη δυσκολία που υπάρχει σχεδόν πάντα στη συμφωνία για πρόσωπο κοινής αποδοχής, θα αναμένεται ότι ένας τέτοιος υπουργός θα έδινε λύση σε όλα τα προβλήματα του υπουργείου –διαφορετικά, ποιος ο λόγος για την τοποθέτησή του;
Και εν προκειμένω, η τοποθέτηση της κ. Λιανού στο Υπουργείο Υγείας θα σήμαινε και την παύση της εξάπλωσης του κορωνοϊού; Διαφορετικά … «προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός»; … Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα, ότι είναι πάγια τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όχι μόνο να ασκούν κριτική, αλλά να θέλουν να έχουν λόγο σε επιλογές, που παγίως ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση! Πολλές φορές, μάλιστα, επιδιώκουν επιμόνως τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Αρχηγών, υπό το πρόσχημα της συλλογικής απόφασης, μόνο και μόνο για να τονίσουν τη διαφορετική τους άποψή και να διαχωρίσουν –τελικά- τη στάση τους!
Σύντομα, με λίγη υπομονή και προσοχή, η παγκόσμια κοινότητα θα έχει απαλλαγεί, τουλάχιστον εν μέρει, από την πανδημία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, για τις οποίες ο κόσμος σχολιάζει ποικιλοτρόπως, δεν είναι –βέβαια- φιλανθρωπικά σωματεία. Το βέβαιο είναι ότι η λειτουργία τους είναι συνυφασμένη με τα μεγάλα κέρδη, αλλά και τις μεγάλες ζημίες. Ο αγώνας κατά του κορωνοϊού γίνεται με δύο όπλα. Τo εμβόλιo και το φάρμακο κατά του ιού. Το πρώτο, λειτουργεί προληπτικά, προστατευτικά, ενώ το φάρμακο, κατασταλτικά. Τα περισσότερα απ’ όσα γράφονται και συζητούνται αφορούν το ή τα εμβόλια.
Η κάθε εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει το δικό της, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά του και παραμερίζοντας τις ατέλειές του. Για το φάρμακο λέγονται και γράφονται λιγότερα… ο λόγος είναι ότι το εμβόλιο, θεωρητικά, πρέπει να γίνει από όλους τους ανθρώπους πάνω στη Γη, δηλ. απευθύνεται σε μιαν αγορά με δισεκατομμύρια πελάτες, ενώ το φάρμακο προορίζεται για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που ήδη πάσχουν –ψίχουλα δηλαδή! Εσείς, σαν CEO φαρμακευτικής εταιρείας, ποια λύση από τα δύο αντι-ιϊκά όπλα θα προωθούσατε;