Η έκρηξη στον Αντιδραστήρα 4 του Πρότυπου πυρηνικού εργοστασίου που έφερε το όνομα του Λένιν ήτανε αρκετή για να βυθίσει όλη την Ευρώπη στο θάνατο είτε άμεσα όπως έγινε για 8 εκατομμύρια θύματα εντέλει, είτε έμμεσα με αριθμούς που κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει πλήρως ακόμα (κι ούτε πρόκειται ποτέ να δοθεί ο έμμεσος αριθμός των θυμάτων).  Η βόρεια Ουκρανία που δέχτηκε το πλήγμα της διαρροής έκτοτε είναι περιοχή μη-κατοικήσιμη και οι τερατογενέσεις δεν έχουνε εκλείψει.

Στις 26 Απριλίου 1986, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, η νυχτερινή βάρδια έκανε μία δοκιμή σε κενό χρόνο, δοκιμή που εκκρεμούσε ήδη από το 1983 και είχε επιχειρηθεί άλλες τρεις φορές στο μεσοδιάστημα, αλλά ακυρωνότανε λόγω αμφιβολιών για το αποτέλεσμα. Η διεξαγωγή της ωστόσο ήτανε αναγκαία γιατί πρώτον έπρεπε να γίνει για το επιστημονικό μέρος και δεύτερον για το επαγγελματικό μέλλον των ιθυνόντων.

Δεν ήτανε μια απλή δοκιμή ρουτίνας, αλλά ένα πυρηνικό πείραμα που δυστυχώς απέτυχε. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τη σχάση εξυπηρετεί τους σκοπούς του πλανήτη. Σωστό αλλά και επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πότε να κάνουμε πίσω. Η έκρηξη θα είχε αποφευχθεί εφόσον δεν υπήρχε ζήτημα ιεραρχίας.

Ήτανε πολιτική η έκρηξη κι όχι πυρηνική μονάχα. Από την έκρηξη στον αντιδραστήρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της πτώσης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος με πολλές εσωτερικές αδυναμίες. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ έκανε την Περεστρόικα ακολούθως γιατί η αλλαγή έπρεπε να είναι συθέμελη, όπερ και εγένετο.

Το βιβλίο του Andrew Leatherbarrow για το Τσερνόμπιλ επανέφερε την ιστορική μνήμη, όπως επίσης η σειρά του αμερικανικού δικτύου HBO από τον περασμένο Μάιο ανατροφοδοτεί το ψυχροπολεμικό κλίμα ξανά αλλά το κάνει μέσα από την αλήθεια.

Το αμερικανικό δίκτυο πάτησε σε προγενέστερο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του BBC από το 2006, καθώς ο Nick Murphy πρώτος αξιοποίησε την ηχογραφημένη μαρτυρία του πυρηνικού επιστήμονα Βαλερί Λεγκάσοφ ο οποίος έλαβε μέρος στη διαχείριση της έκρηξης και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά. Οι πολιτικές αποφάσεις έγιναν αντικείμενο δικαστικής έρευνας όπου ο Λεγκάσοφ μετατράπηκε σε εξιλαστήριο θύμα όλης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αθώος ή ένοχος, το κοινό βγάζει αβίαστα συμπεράσματα και αυτό μας καθιστά πιο έτοιμους να αντιλαμβανόμαστε κάθε νέα πυρηνική ατυχία. Τουλάχιστον γνωρίζουμε περισσότερα από πυρηνική βιοηθική, άλλωστε τώρα η συγκάλυψη είναι εκτός εποχής.

Για περισσότερα κλικ @ https://chernobylguide.com