“Εις ημάς μόνον έχομεν να ελπίζωμεν” (Ανδρέας Μεταξάς)

Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου κ. Σολτς στη χώρα μας την παραμονή της Εθνικής Γιορτής τού “ΌΧΙ” μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι, μιας και την ίδια μέρα, πριν από έναν χρόνο, επέλεξε και η κ. Μέρκελ να μας επισκεφθεί, για να ομολογήσει τότε στην Αθήνα πως τον καιρό των μνημονίων “ζήτησε πολλά από τους Έλληνες”. Οι επισκέψεις τους αυτές, την ίδια, πάντα, περίοδο, έχουν την ιδιαίτερη σημειολογία τους.

Οι Έλληνες, όμως, φιλάλληλος και φιλόξενος λαός υποδεχτήκαμε τον επίσημο επισκέπτη, κ. Σολτς, όπως επιβάλλει το αξίωμά του ως Καγκελάριου μιας μεγάλης χώρας. Δεν ξεχνάμε, όμως, τα δεινά που έχουμε υποστεί ως λαός στο εντελώς πρόσφατο αλλά και στο μακρινό παρελθόν από την, πάντα φιλότουρκη, Γερμανία.

Ο κ. Σολτς, βέβαια, δεν έκανε μια επίσημη επίσκεψη απλής φιλοφροσύνης · ούτε ήρθε για να μας συλλυπηθεί, παραμονή τού “ΌΧΙ”, για τ’ αποκαϊδια που άφησαν οι χιτλερικοί πρόγονοί του στη χώρα μας. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Γερμανίας να συνάψει με την Ελλάδα αμυντική συμφωνία μαμούθ, ύψους 2,2 δις ευρώ για τον εξοπλισμό μας.

Καλώς ως εδώ, όσο οι ανάγκες μας το επιβάλλουν για να θωρακίσουμε τα νησιά μας και τον Έβρο και να προστατεύσουμε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Οι οικονομικές, όμως, σχέσεις μεταξύ Γερμανίας – Τουρκίας, οι ισχυροί εμπορικοί (και όχι μόνο) δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και λοιποί παράγοντες αποτελούν εμπόδιο για τον κ. Σολτς ν’ αλλάξει στάση έναντι της Τουρκίας. Και όλ’ αυτά, βεβαίως, τα γνώριζε η Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, και ο κ. Πρωθυπουργός, πριν υπογράψουν το πανάκριβο αυτό συμβόλαιο των 2,2 δις ευρώ, ΟΦΕΊΛΟΥΝ να αξιώσουν από τον κ. Σολτς τα αυτονόητα, που είναι, όμως, απότοκα των κοινών μας σχέσεων ως κρατών – μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Να αξιώσουμε, ως εκ τούτου:

  1. Να βάλει φρένο η Γερμανία στις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας και να σταματήσει να στηρίζει τον αρχιπειρατή, κ. Ερντογάν, στον αναθεωρητικό του οίστρο εναντίον της Ελλάδας. Να μην αναγνωρίσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να αποτρέψει την ανακήρυξη της ΑΟΖ από τη Λιβύη, που θα επεκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Γαύδο και ολόκληρη την Κρήτη! Αν, όμως, η Λιβύη αποτολμήσει να την επεκτείνει, η Ελλάδα να πάψει ν’ αναγνωρίζει και να στηρίζει την Κυβέρνηση της Τρίπολης και να αναγνωρίσει ως νόμιμη την Κυβέρνηση της Βεγγάζης! Και να επεκτείνουμε ΆΜΕΣΑ τα χωρικά μας ύδατα, τουλάχιστον στην Κρήτη.
  2. Να μην παραδώσει στην Τουρκία τα υποβρύχια που της έχει παραγγείλει. Διότι δεν νοείται χώρα νατοϊκή να έχει κηρύξει το casus belli κατά τής Ελλάδας, ν’ αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να παραβιάζει ατιμωρητί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σε βάρος μας.
  3. Να επενδύσει η Γερμανία στην Ελλάδα και να συμβάλει στην εδώ κατασκευή εργοστασίου αρμάτων, για να αποφύγουμε την οικονομική αιμορραγία της πατρίδας μας.
  4. Να μας επιστρέψει, επιτέλους, το Κατοχικό Δάνειο και να μας καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις, που, συμποσούμενες οι δυο αυτές νόμιμες αξιώσεις μας, ξεπερνούν τα 332 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οφείλουν να επιμείνουν στο μείζον αυτό θέμα και όχι να τους δίνουμε συγχωροχάρτι με τη στάση μας, με τον κ. Σολτς και το γερμανικό κατεστημένο να “ποιούνται την νήσσαν” κάθε φορά που η Ελλάδα το θέτει επί τάπητος. Οι Έλληνες, όμως, δεν ξεχνάμε, γιατί πρόκειται για θέμα εθνικό και αξιώσεις απαράγραπτες.

Παρά τις δικαιολογημένες, όμως, προσδοκίες μας, για ενδεχόμενη παρέμβασή του προς τη γείτονα, ο Γερμανός Καγκελάριος μας προσγείωσε ανώμαλα. Μας υπέδειξε ν’ ακολουθήσουμε, Ελλάδα και Τουρκία, τον διάλογο! Όπως τον εννοεί, βέβαια, ο κ. Ερντογάν. Μας συμβούλευσε, δηλαδή, να τα βρούμε μεταξύ μας. Με άλλα λόγια, ο κ. Σολτς το έπαιξε Πόντιος Πιλάτος. Έτσι συμπεριφέρεται πάντα στην Ελλάδα κι έτσι συνεχίζει ακόμη η Γερμανία. Οι εμπειρίες μας από παλιά ήταν, και παραμένουν, βαθιά τραυματικές. Οι Γερμανοί ανέκαθεν δεν μισούσαν, απλά, τους Έλληνες αλλά μισούσαν ολόκληρο τον Ελληνισμό!!

Ο Μιχ. Ροδάς (1884-1948), δημοσιογράφος και συγγραφέας, διευθυντής του γραφείου τύπου της Ελληνικής Αρμοστείας Σμύρνης κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μελέτη του με τίτλο “πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας” καταδεικνύει πως η στάση της σημερινής Γερμανίας δεν διαφέρει και πολύ της αντίστοιχης του 1908, αρκεί να θυμηθούμε ενδεικτικά τη δεκάχρονη μνημονιακή περίοδο και την εξευτελιστική συμπεριφορά του κ. Σόιμπλε, με το παρ’ ολίγον Grexit. Εμπειρίες τρομακτικές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, με άκρως καταφρονητική αντιμετώπισή μας από τους “φίλους” και εταίρους μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, Γερμανούς! Είναι πολύ διδακτική και σοκαριστική για εμάς τους Έλληνες η μελέτη του Μ. Ροδά, αν και γραμμένη πριν από 106 (!!!) χρόνια (το 1916!).

Οι εμπειρίες της ζωής και η ιστορία μας διδάσκουν πως οι λαοί οφείλουν να στηρίζονται και να υπολογίζουν μοναχά στις δικές τους δυνάμεις. Φίλοι ποτέ δεν θα προτάξουν τα στήθη τους χάριν της Ελλάδας, την ώρα του πεδίου. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν για πόλεμο · να μας βλέπουν οι Αγαρηνοί απέναντι και να τους πιάνει σύγκρυο και τρεμούλα, με τη σκέψη και μόνο πως θ’ αναμετρηθούν μαζί μας!

Πάντως ο Ανδρέας Μεταξάς, κόμης, αγωνιστής του 1821, διπλωμάτης, Φιλικός και Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1843-1844) μας προειδοποιεί: “εις ημάς μόνον έχομεν να ελπίζωμεν”.

 

Ο κ. Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης είναι δικηγόρος επί τιμή