Η φετινή τουριστική χρονιά μέχρι τώρα δεν πηγαίνει καλά. Ο αριθμός των τουριστών είναι μειωμένος, η αγοραστική τους δύναμη χαμηλή. Ο μεγαλύτερος αριθμός Ρώσων τουριστών προτίμησαν φέτος τις τουρκικές ακτές – ίσως και λόγω των πολιτικών συμμαχιών με τη γειτονική χώρα.
Οι Άγγλοι – λόγω της εσωτερικής ανασφάλειας λόγω BREXIT – παρέμειναν στη χώρα τους και ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του νησιού παραμένει στα all inclusive καταλύματα μειώνοντας τις εξόδους του και συνεπώς και τα έξοδά του. Η κατάσταση βοηθήθηκε τον Μάιο από τον εσωτερικό τουρισμό και συγκεκριμένα από τις εκδρομές των σχολείων.
Για τον Ιούλιο και του Αύγουστο οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, ενώ οι κρατήσεις των ξενοδοχείων φτάνουν – σύμφωνα με τις προκρατήσεις – μόλις το 50%. Για έναν τόπο τα έσοδα του οποίου εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τον τουρισμό αυτή η κατάσταση είναι αποθαρρυντική.
Εκτός από τις διαπιστώσεις απαιτούνται φυσικά προτάσεις, αλλά πριν από τις προτάσεις απαιτείται χάραξη τουριστικής πολιτικής. Μόνον αφού καθοριστεί ο στόχος, δηλαδή τι είδους τουρισμό θέλουμε, θα βρούμε τους τρόπους πραγματοποίησής του.
Δεν είναι τα νούμερα που αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Για τις επιχειρήσεις λιγότεροι τουρίστες είναι πολλές φορές περισσότερο αποδοτικοί, όταν αυτοί επιθυμούν και μπορούν να ξοδέψουν στον τόπο των διακοπών τους.
Φθηνές τιμές δεν μπορούν να συνιστούν δέλεαρ για αύξηση του τουρισμού. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί – για παράδειγμα – την Τουρκία, η οποία λόγω εργασιακού και φορολογικού συστήματος θα προσφέρει πάντοτε φθηνότερα καταλύματα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Χωρίς να παραβλέπεται ο οικονομικός τουρισμός, η αιχμή του δόρατος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν επιτρέπεται να είναι ο ανταγωνισμός των τιμών προς τα κάτω.
Αντίθετα η λύση βρίσκεται στην ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών. Εκπαιδευμένο προσωπικό, λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σωστές ώρες λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων καθώς και πωλητήρια σε αυτά, αποτελούν μόνον μερικές προτάσεις. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καφέ στο αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου (τα καφέ σε μουσεία αποτελούν σε όλο τον κόσμο χαρακτηριστικά σημεία συνάντησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων).
Δεν επιτρέπεται να περιορίζεται το τουριστικό προϊόν στους καλοκαιρινούς μήνες. Τουρισμός όλο τον χρόνο και ειδικά είδη τουρισμού (θρησκευτικός, συνεδριακός, τουρισμός υγείας κλπ.) είναι must στόχος για την Κρήτη. Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει ύπαρξη υποδομών και δημιουργία κινήτρων για αλλαγές υφιστάμενων και δημιουργία νέων δομών (επιτυχημένες προτάσεις αναφέρονται στο πρόγραμμα της ΝΔ στο τμήμα που αναφέρεται στον τουρισμό).
Βέβαιο είναι πως η Κρήτη αποτελεί ένα brand name με μεγάλη οικονομική αξία. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του τουριστικού της προϊόντος ώστε ο τόπος μας να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας και στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτόν.
* Ο Γιώργος Μπαμιεδάκης είναι επιχειρηματίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων CANDIA