Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου Β’ έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά 5-2-2022 και ήταν διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Ουδέποτε πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν παρών από την αρχή της τελετής στεκόμενος όρθιος δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο. Δεν δέχτηκε να καθίσει παρ’ όλο που η ενθρόνιση ήταν μακροχρόνια. Κράτησε πάνω από 3 ώρες. Σπάνια τόσοι άνθρωποι, γεμάτος ο Ι. Ναός και ο περίγυρος του, παρακολουθούν ομιλίες με τόση ησυχία και τάξη. Αυτό δείχνει την ποιότητα της ομιλίας.

Εμείς οι άνθρωποι όταν ο ομιλητής ξεπεράσει τα 30 λεπτά, διαμαρτυρόμαστε δημιουργούμε θόρυβο και παρακαλούμε να σταματήσει. Στον ενθρονιστήριο λόγο, όλοι οι παρευρισκόμενοι αλλά κι εμείς που δενήμασταν στην τελετή και την παρακολουθούσαμε από την τηλεόραση, είχαμε συγκλονιστεί. Πολλοί έβρεχαν τα πρόσωπά τους με τα δάκρυα της ψυχής.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος μίλησε για όλα και τη ζωή του που αφορούν και τον καθένα μας. Μας είπε πως είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας Μικρασιατών γονέων. Η Μικρασιατική Καταστροφή τους έφερε στην Κρήτη. Πέθαναν όμως ενωρίς οι γονείς του και την ανατροφή την ανέλαβε η αδελφή της Μάνας του, Γιαννούλα που τον έφερε κοντά στην Εκκλησία.

Υπηρέτησε βοηθός στην εκκλησία Παναγίας των Σταυροφόρων. Αργότερα  υπηρέτησε κοντά στο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Μακαριστό Κυρό Νεκτάριο. Αυτός τον εχειροτόνησε κληρικό και του χάρισε και τ’ όνομα του πρώην Αρχιεπισκόπου Κυρού Ευγενίου του Α’, μεγάλου αγωνιστή στη Γερμανική κατοχή κατά των Γερμανών. 

Όταν του χάρισε τ’ όνομά του ευχήθηκε να του μοιάσει. Ο Ευάγγελος έγινε Ευγένιος με πνευματικό του πατέρα το Νεκτάριο, τη μεγάλη μορφή της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο Ευγένιος πολύ γρήγορα έγινε πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου όπου έδειξε τα χαρίσματά του. 

Σ’ αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε με συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος Α”, καθώς και στο χρέος μας, στη νέα γενιά που μεγάλωσε χωρίς ελπίδα σ’ ένα κόσμο σκοτεινό χωρίς ειρήνη. Αυτό το χρέος υπάρχει στη φράση του “Καιρός να ξανασυναντηθούμε”.  

Με συγκίνηση μεγάλη αναφέρθηκε στη στάση της Εκκλησίας σε πολλά ζητήματα. Είναι καιρός είπε, για διάλογο και να μιλήσουμε στον κόσμο για καταλλαγή. Η Εκκλησία δεν είναι άρνηση αλλά θέση είναι αγάπη που διώχνει το φόβο κι ελευθερώνει τον άνθρωπο.

Μόνο μ’ αυτές τις θέσεις κι αποφάσεις μπορούμε να συναντηθούμε ξανά. Με σεβασμό αναφέρθηκε στην Ιερή μορφή του Αρχιεπισκόπου Τιμοθέου, αλλά και του προκατόχου Ειρηναίου, που διδάσκει με το χαμόγελο την υπομονή και προσοχή. 

Ιδιαίτερη μνεία έκαμε ο Αρχιεπίσκοπος στην Παναγία που από μικρό παιδί τον προστατεύει, καθώς και στην πανδημία του κοροναϊού και τους ιούς που απειλούν όχι μόνο την υγεία αλλά και την ύπαρξή μας. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, που δείχνουν αλαζονεία και φανατισμό. Αυτός ο ιός έδειξε ότι υπάρχουν κι άλλοι ιοί  πνευματικοί που απειλούν τη χριστιανική μας πίστη. 

Πολλοί χριστιανοί έχουν αφήσει το Ευαγγέλιο και την παράδοσή μας κι αναζητούν αλλού τη σωτηρία. Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε ο Αρχιεπίσκοπος στο φανατισμό και τα βίαια περιστατικά της πίστης. Στο σώμα της Εκκλησίας δεν πρέπει να υπάρχουν ομαδοποίηση και οπαδοποίηση. Είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν περιστατικά επιθετικότητας στο όνομα της πίστης.

Κάθε επίθεση στο όνομα μιας θρησκείας είναι εναντίον της θρησκείας. Η ορθοδοξία δεν είναι και δεν έγινε ποτέ μισαλλοδοξία. Ο Άγιος Σωφρόνιος γράφει: “Δεν γνωρίζω Ρώσο Χριστό, Έλληνα Χριστό, Αγγλο Χριστό, φιλέλληνα Θεό. 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος μίλησε πως θάναι μπροστάρης στους αγώνες μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ακολουθώντας το παράδειγμα του πράσινου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Κάλεσε όλους να κινηθούμε προτού είναι πολύ αργά. Κάλεσε όλους μας ν’ αγαπούμε την πατρίδα και την παράδοσή της. 

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την παρουσία του στην ενθρόνιση, και τη στήριξη στο πρόσωπό του. Παράλληλα ευχήθηκε στον πρωθυπουργό να συνδέσει τ’ όνομα του με μεγάλα έργα ανάπτυξης για την Κρήτη. 

Ακόμη δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, που θα πρέπει να συμπορεύονται με αρμονία και αλληλοσεβασμό. Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τα στηρίγματα του στην Εκκλησία της Κρήτης και τον παρακάλεσε να βοηθήσει τον ελληνικό λαό μ’ όλη τη δύναμη της καρδιάς του στα προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές του.

Ο λαός μας, ο ελληνικός λαός, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ηπείρων και πολιτισμών. Οσον αφορά τις σχέσεις πολιτείας Εκκλησίας πρέπει να συμπορεύεται με αγάπη αμοιβαία, σεβασμό και κατανόηση στα πλαίσια της συναλληλίας. Και οι δύο θεσμοί να υπηρετούν τον ελληνικό λαό από διαφορετικές αφετηρίες. 

Η Εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει μακρυά από διχασμούς. Να εκφράζει τον ευαγγελικό λόγο και την αγωνία της όταν ο άνθρωπος φαίνεται μισάνθρωπος και απάνθρωπος. Κατά την έξοδό του από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι μια ηλιόλουστη μέρα, χαρμόσυνη μέρα για το νησί μας, καθώς η μεγαλόνησος υποδέχεται το νέο της πατριάρχη.

Είμαι βέβαιος πως θα είναι άξιος συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της Εκκλησίας της Κρήτης. Θα γίνει πνεύμα ανανέωσης που πάντα έχει ανάγκη η Εκκλησία καθώς και πνεύμα ενότητας και αισιοδοξίας. Θα αποτρέψει δε το βλέμμα του σ’ αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Του εύχομαι καλή δύναμη. Η πολιτεία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας. Εύχομαι πάντα για την Κρήτη μας οι καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα όπως ηχούν σήμερα.  

Σεβασμιότατε Αγιε Κρήτης κ. Ευγένιε, ο λαός μας λέει πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”. Έχετε εξασφαλίσει την αρχή. Από δω και πέρα είναι οι δυσκολίες. Μην ολιγωρήσετε. Μη διστάσετε Μην ακούσετε κακές συμβουλές. Αγκαλιάσετε τους πληγωμένους κι απογοητευμένους.

Γίνετε το στήριγμα των φτωχών και των πεινασμένων. Παλέψετε τους εκμεταλλευτές, απατεώνες και κλέφτες του λαού μας. Μη διστάσετε να φοβηθείτε. Μη το βάλετε στα πόδια. Η ζωή σας και η ζωή του κρητικού λαού είναι στα χέρια σας. Μην τον προδώσετε.

Η Παναγία δεν θα πάψει ποτέ να μην είναι κοντά σας όπως και στο λαό μας. Εμπρός λοιπόν. Αγαπούμε, συγχωρούμε και προχωρούμε” σύμφωνα με το δικό σας τρίπτυχο. Όλα τα παραπάνω ευχές παραινέσεις, και προσδοκίες είναι όλων των κρητικών για την δική σας αρχιερατεία και ποιμαντορία.