Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε το τέλος της δημοφιλούς εκπομπής ‘‘Στην υγειά μας, ρε παιδιά’’ που παρουσίαζε ο δημοφιλής ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος. Τίτλοι τέλους για μια εκπομπή η οποία για δεκαεπτά συναπτά έτη συνόδευσε τις νύχτες των απανταχού Ελλήνων, σε όλες τις γωνιές ετούτου του πλανήτη. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός δημιούργησε και μας άφησε μια σεβαστή και τεράστια μουσική βιβλιοθήκη που αφορούσε πολλές γενιές στιχουργών, μουσικών δημιουργών και ερμηνευτών.
Ένα αρχείο που ακουμπά πλέον στις γωνιές όχι μόνο της κρατικής αλλά και δύο ιδιωτικών καναλιών, με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Ένα αρχείο στο οποίο θα ανατρέχουν άπαντες στο μέλλον και θα αναφέρονται σε αυτό όταν θα συζητάνε για συγκεκριμένους καλλιτέχνες.
Εκεί μέσα υπάρχουν καταγεγραμμένες σπάνιες εμφανίσεις, σπουδαίες εκτελέσεις και μουσικές συνευρέσεις από ερμηνευτές οι οποίοι δέσποσαν στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας και αυτοί ήταν ομολογουμένως πολλοί και εξαιρετικοί. Κάποιοι μας εγκατέλειψαν, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας, αν και εμφανίζονται σπανιότερα τώρα λόγω της γνωστής πανδημίας του κορονοϊού η οποία δυστυχώς δεν δείχνει να μας εγκαταλείπει σύντομα.
Στη σκηνή βρέθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφοι που είχαν να κάνουν με το τραγούδι και τους τραγουδιστές, συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία με τις αφηγήσεις μας κράτησαν εστιασμένους σε μερικές λεπτομέρειες της ιδιωτικής τους ζωής, συγγραφείς που ασχολήθηκαν με συγκεκριμένους δημιουργούς και ερμηνευτές,
όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βαγγέλης Κορακάκης, η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, και πολλοί άλλοι των οποίων ουκ έστιν αριθμός, για να έρθουμε φυσικά σε αρκετά νεότερους, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, η Μαρία Σουλτάτου, η Νατάσα Μποφίλιου,
και ένας μεγάλος και ατέλειωτος, ευτυχώς για την συγκεκριμένη περίσταση, κατάλογος αξιόλογων ειρηνευτών οι οποίοι δεσπόζουν ακόμα στην μουσική παραγωγή του τόπου μας. Μαζί με όλους αυτούς, τους γνωστούς και ήδη πετυχημένους σε αυτό που ασχολούνταν, ήρθαν στο προσκήνιο και πολλοί άλλοι, άσημοι, άγνωστοι, αλλά με την ελπίδα κρυμμένη μέσα τους, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια αναδείχτηκαν σε αυτό το δύσκολο, απαιτητικό και άκρως ανταγωνιστικό μετερίζι. Γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται!
Πάντως αυτή η εκπομπή δεν θα μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς της χωρίς τη βαθύτερη αγάπη και αφοσίωση των δημιουργών της για την μεγαλειώδη υπόθεση του ελληνικού πενταγράμμου και τραγουδιού. Ακούσαμε ξεχασμένα τραγούδια από χαμένες πατρίδες, μάθαμε για δημιουργούς που πέρασαν στη λήθη του χρόνου αλλά όχι και της μνήμης μας και για ότι πολύτιμο είχαν να μας αφήσουν ως παρακαταθήκη φεύγοντας από ετούτο τον γήινο κόσμο.
Είδαμε την πορεία του ρεμπέτικου από τις αρχέγονες ρίζες του έως την μετάπτωσή σε εκείνο που αποκαλείται σήμερα λαϊκό με τη συμβολή των ξακουστών Τρικαλινών μουσικών δημιουργών, με τις εκπομπές της σειράς δόθηκαν κίνητρα για να γραφτούν βιβλία με την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού καθώς και λεπτομερείς βιογραφίες Ελλήνων τραγουδιστών και να παρουσιαστούν στη συνέχεια στις εκπομπές της σειράς,
είδαμε ακόμα τη διάδοσή του σε ξένα μέρη σε μερικά από τα οποία μάλιστα δημιουργήθηκαν μικρές μπάντες που ασχολήθηκαν και παίζουν ελληνικά τραγούδια, προσκλήθηκαν Έλληνες ερμηνευτές σε πολλά μέρη του κόσμου δίνοντας παραστάσεις και διαδίδοντας όχι μόνο το ελληνικό τραγούδι αλλά και τον πολιτισμό μας, ενώ δεν πρέπει επ’ ουδενί να λησμονούμε τη σχέση των σπουδαίων ποιητών και στιχουργών μας με την υπόθεση που συζητάμε, αφού πολλοί στίχοι των τραγουδιών μας γράφτηκαν από σπουδαίες πένες.
Η παρακαταθήκη λοιπόν όλων αυτών και του Σπύρου Παπαδόπουλου και των συνεργατών του, είναι δεδομένη, όπως και η δική μας ευγνωμοσύνη για όλα αυτά. Στα χνάρια του σήμερα δείχνουν να βαδίζουν, αφού το πεδίο δείχνει ‘ελεύθερο’, πολλές άλλες εκπομπές και σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Τι θα μείνει και από αυτές, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις. Η προηγηθείσα παράθεση των ονομάτων των μουσικών και ερμηνευτών από μεριάς μας, ήταν φυσικά αυθαίρετη, αφού ο σχετικός κατάλογος είναι ατέλειωτος.
Η αγάπη μας όμως για το τραγούδι και παρακολουθώντας εκπομπές της σειράς αυτής, έκανε κάποιες χρονικές στιγμές μας να περάσουν καλύτερα, αφού όπως έλεγε κάποιος φιλοσοφημένος γιαπωνέζος συγγραφέας είναι προτιμότερο να ξοδεύεις το χρόνο σου σε πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά!
* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ