Δύο του Απρίλη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά HansChristianAndersen, την καθιέρωσε η IBBY, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966.

Η πληθώρα  πληροφοριών που προσφέρονται στα παιδιά τη σημερινή εποχή των διαδικτυακών ταχυτήτων, η εικονική πραγματικότητα και η ανεξέλεγκτη χρήση τους, έχει πολλές φορές δυστυχώς αρνητικά αποτελέσματα, όπως είναι ο εθισμός και η εξάρτηση.

Με το χάρτινο βιβλίο του, το παιδί θα ταξιδέψει μέσα απο τις λέξεις του που δεν είναι βιαστικές, δεν τρέχουν, είναι τυπωμένες επάνω στο χαρτί και θα το κάνουν να σκεφθεί, να ονειρευτεί, να προβληματιστεί, να αγαπήσει και να χαρεί.

Όταν κουραστεί, θα τοποθετήσει τον σελιδοδείκτη του σαν άγκυρα στη σελίδα που αγκυροβόλησε σαν αυτόβουλος καπετάνιος, απο το ίδιο σημείο θα συνεχίσει το ταξίδι.

Το παιδί θα αποφασίσει αν το βιβλίο που κρατά στα χέρια, του προσφέρει όλα εκείνα που το εκφράζουν, εκείνα που θα του δώσουν το ερέθισμα να συνεχίσει το ταξίδι, να πάει παρακάτω. Θα μπορεί να περιηγηθεί στον κόσμο του, έχει όσο χρόνο θέλει να συνομιλήσει με τους ήρωες του, να συμφωνήσει με τα λόγια και τις πράξεις τους, ή να διαφωνήσει, να έχει δική του άποψη για τη δράση, ή διαφορετικό τέλος. Ένας μαγικός κόσμος που ξέρει να ακούει και να περιμένει.

Το παιδί αναγνώστης δεν είναι ένας απλός θεατής, ή κατευθυνόμενος παίχτης με προκαθορισμένους χρόνους και  όρια, είναι συνταξιδιώτης.

Ο λόγος και η εικόνα πήγαιναν πάντα μαζί, στο παιδικό βιβλίο έχει σημαντική θέση η εικονογράφηση, τότε η περιπλάνηση, το ταξίδι έχει διπλές διαδρομές.

Η αισθητική λειτουργία των εικόνων δεν είναι υποδεέστερη της λειτουργικότητας του λόγου.

Οι εικόνες δημιουργούν στα παιδιά αισθητικές αξίες καθώς επενδύουν το κείμενο και έμμεσα προωθούν την αισθητική του καλλιέργεια.

Η εικονογράφηση δεν αντιγράφει το λόγο, κάνει την δική της αφήγηση, δεν μεταφέρει σε εικόνες ακριβώς αυτό που λεει το κείμενο, το επεκτείνει και το ερμηνεύει πέρα απο τα όρια της πραγματικότητας.

Στον διαχρονικό και όμορφο κόσμο του βιβλίου και μέσα από τις σελίδες του το παιδί μαθαίνει την ζωη, τον άνθρωπο τον εαυτό του!

 

* Η Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη  είναι συγγραφέας, εικαστικός.