Οι πτήσεις και τα αεροδρόμια ήταν οι σημαντικότερες διεθνείς “πύλες”  μετάδοσης πολιτισμών, σε περιόδους ειρήνης. Αερομεταφορές επιβατών και προϊόντων , άνετες, γρήγορες, οικονομικές… ουράνιες’.

Ας ανατρέξουμε ιστορικά λίγο στο παρελθόν:

Οι πτήσεις ήταν από την αρχαιότητα συγκλονιστικά ενδιαφέρουσες. Ο θεός Ήλιος Φαέθων πετούσε στους ουρανούς πάνω στο άρμα του ελκυόμενο από τους πήγασους, ιπτάμενα άλογα.

Ο πολυμήχανος Δαίδαλος έφτιασε φτερά και δραπέτευσε από την Κρήτη με τον γιό του Ίκαρο. Ο Δαίδαλος προσγειώθηκε στη Σικελία, ο δε γιός του από νεανικό λάθος πέταξε πολύ ψηλά, έχασε τον έλεγχο και έπεσε στο “Ικάριο” Πέλαγος.

Πολλούς αιώνες αργότερα:

Ο πολυταλαντούχος Λεονάρντο ντα Βίντσι, 1.452 μ.Χ., έφτιασε ένα εξαιρετικό σχέδιο ιπτάμενης μηχανής.

Αρχές του περασμένου αιώνος:

Οι ποδηλατάδες αδελφοί Wright, την 17-12-1903, κάτοικοι σε ένα ψαροχώρι των Η.Π.Α., ήταν οι πρώτοι κατασκευαστές ενός ξύλινου μηχανοκίνητου αεροπλάνου και οι πρώτοι επιτυχημένοι πιλότοι. Άλλαξαν τον κόσμο για πάντα.

‘Εκτοτε, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας πετά σήμερα όλος ο κόσμος. Έτσι αναπτύχτηκε ο τουρισμός, και τα αεροδρόμια σήμερα κατέχουν μία σημαντικότατη θέση στη ζωή μας.

Ας δούμε τώρα ιστορικά το θέμα τουρισμός.

Περιηγητές (νυν τουρίστες) υπήρξαν και κατά την αρχαιότητα. Ο πρώτος και σπουδαιότερος ήταν ο Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς, 484-425 π.Χ.

«Πολλών ανθρώπων είδε άστεα και νόον έγνω». (Πολλών ανθρώπων επισπεύτηκε τις πόλεις και γνώρισε τη νοοτροπία τους).  Διάσημος περιηγητής , εξερευνητής  του τότε κόσμου, ιστορικός γεωγράφος. Η Αίγυπτος ήταν η εντυπωσιακότερη χώρα που περιηγήθηκε. Χαρακτηριστική η κλασική  του ρήση « Η Αίγυπτος είναι δώρο του Νείλου».

Σήμερα τα αεροδρόμια είναι η πύλη προς τον σύγχρονο ευρύτερο κόσμο. Χώρες που εκμεταλλεύτηκαν σωστά και δραστήρια το σύγχρονο κύμα τουρισμού  και αερομεταφορών ανέπτυξαν μία διεθνώς φιλική και πλούσια οικονομία, κάνοντας τη χώρα τους ταυτόχρονα διεθνώς συμπαθέστατη.  Σύνορα που διαβαίνονται από τουρίστες δεν διαπερνούνται εύκολα από εχθρικά στρατεύματα.

Ο τουρισμός αύξησε το επίπεδο διαβίωσης του πολιτισμένου κόσμου. Γνωρίζοντας άλλες χώρες, άλλα ήθη και έθιμα, απολαμβάνουν οι βορειότερες χώρες εύκολα το υπέροχο κλίμα της Μεσογείου και δη της Κρήτης.

Ο τουρισμός διεύρυνε την αντίληψη και αμοιβαία κατανόηση των λαών. Νοερά και συναισθηματικά έφερε τους λαούς πολύ κοντά, αναπτύσσοντας μία αίσθηση καλής γειτονίας. Οι τουριστικοί πράκτορες συνέβαλλαν πρώτιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Πριν 70 χρόνια περίπου η Αμερική  π.χ. ήταν τόσο μακριά που χρειάζονταν πολλές μέρες για να πας. Σήμερα, χρειάζονται μόλις 8 ώρες. Πέραν τούτου, εδώ συναντάς πάντα πολλούς Αμερικανούς…

Ο τουρισμός όμως δεν αναπτύσσεται μόνο από τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια. Οι τουρίστες πρέπει να εντυπωσιάζονται, πέραν από την αρχαιολογία, και από την κουλτούρα της χώρας. Όπως : Καθαριότητα (όχι δρόμους με σκουπίδια), ευγένεια, καλή οργάνωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, λογικές τιμές, όχι υπερχρεώσεις, (χαρατσώματα) και ευχάριστη μουσική. Συγκρίνατε π.χ. με την υπέροχη ιταλική μουσική, με το ισπανικό φλαμέγκο, με το μεξικάνικο mariachi. Τα έσοδα π.χ. του  Σάλτσμπούργκ Αυστρία ανέρχονται από τον τουρισμό και τα φεστιβάλ μουσικής Μότσαρτ στο 60% των ετήσιών τους εσόδων.

Τις δεκαετίες ‘60 και ‘70 ένας από τους σημαντικότερους λόγους που άνθισε ο τουρισμός σε εμάς ήταν η τότε ωραιότατη μουσική. Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη, Νάνα Μουσχούρη, Μαρία Κάλας, Αλέξης Ζορμπάς,… Δυστυχώς δεν συνεχίσαμε…

Τα αεροδρόμια, όντας οι “γέφυρες” του τουρισμού, έχει αυξηθεί διεθνώς η ανάγκη τους για όλο και πιο μεγαλύτερα, όσο αυξάνονται οι πτήσεις, με όλο και πιο σύγχρονα και πιο μεγάλα αεροπλάνα.

Ευχόμεθα η κρίση να μην αναστρέψει αυτή την τάση.

 

* Ο Ροβέρτος Πάτερς είναι πρώην ελεγκτής εναέριου κυκλοφορίας στρατιωτικής θητείας, πρώην τουριστικός πράκτωρ, νυν συνταξιούχος