1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των οπαδών-ψηφοφόρων του ιστορικού κόμματος και χώρου αναλίσκεται και επικεντρώνεται στην κατ’ αυτούς επιτυχή διαδρομή του σε τρεις περιόδους, του Αντρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, μικρής δε μερίδας και της συνεισφοράς στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Πάντα η θετική γνώμη στέκεται αποστασιοποιημένη πλήρως από τα αρνητικά στοιχεία, αποκλείει με στοιχεία φανατισμού θετικά στοιχεία στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φτάνει σε ιστορικές προεκτάσεις ακόμα και πριν τη δικτατορία του Μεταξά για να στοιχειοθετήσει τις απόψεις και τα πιστεύω της. Επίσης ουδέποτε κάνει σύγκριση με την ποιότητα ανά τον κόσμο συγγενών κατ’ όνομα κομματικών χώρων, όπως στις σκανδιναβικές χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, από ιδεοληψία, φανατισμό, άγνοια ή συμφέρον κακής ποιότητας για το κόμμα και τη χώρα φτάνει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Χαρακτηριστικά από την πλευρά αυτών των πολιτών το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένα δημοκρατικότατο και οικονομικά και κοινωνικά απολύτως πετυχημένο κόμμα, μεγάλοι ηγέτες ο Αντρέας και ο Σημίτης, διέσωσε δε τη χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου από τη χρεοκοπία, όπως στην ίδια κατεύθυνση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου και τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί στην κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, για την οποία χρεοκοπία αποκλειστική ευθύνη επιρρίπτουν στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και προσωπικά στον ίδιο, χωρίς η τελευταία και αυτός να εισπράξουν και την ανάλογη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κάλπη και στην ιστορική αποτίμηση.

Από την πλευρά της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και εσωκομματικών αντιπάλων στο ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα καταστράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου ευθύνεται για τα μνημόνια και τα δάνεια, ενώ κατά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από το 2015 και μετά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τυπικό τρίτο μνημόνιο και σύγχρονο δάνειο και το ουσιαστικό τέταρτο μνημόνιο εξισώνοντας το καθεστώς αυστηρής εποπτείας των θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους με το προηγηθέν καθεστώς των μνημονίων και των συγχρόνων δανείων ή αντιστρόφως, δανείων και μνημονίων, που είναι και ορθότερη θεώρηση.

2. Από αυτά τα αντιφατικά στοιχεία και μόνο αντιλαμβάνεται ο καλοπροαίρετος αναγνώστης ότι δεν υπάρχει αντικειμενική θεώρηση της ιστορικής πραγματικότητας και ότι μάλλον η αλήθεια είναι στη μέση, διότι τα προηγμένα κράτη ούτε κτίζονται, ούτε καταστρέφονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Του παρόντος όμως δεν είναι η ιστορική συνεισφορά, θετική ή αρνητική, των κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά η ουσιαστική σοσιαλδημοκρατία στη δημιουργία ευημερίας και ασφάλειας των πολιτών, ξένων και ημεδαπών, καθώς και η προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας.

3. Τι μπορεί να αναμένει ο Έλληνας πολίτης από την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού του τιτλοφορουμένου ως σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ με τον εκσυγχρονισμό του ως ΚΙΝΑΛ για την εμπέδωση λαϊκής εμπιστοσύνης ότι κάτι νέο προέκυψε και αναμένεται;

Η δική μου άποψη είναι ότι ουδέν αναμένεται διαφορετικό οποιοσδήποτε και αν επιλεγεί αρχηγός από τους σημερινούς ή άλλους διεκδικητές της αρχηγίας, πάνω απ’ όλα διότι ουδείς προτείνει συγκεκριμένες, ουσιαστικές και εφικτές αλλαγές προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τελείως διαφορετικών δομών και νοοτροπίας, όπου δεν θα υπάρχει χώρος κομματισμού και αναξιοκρατίας, καθώς και αοριστολογίας.

4. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1. Δεν έχεις εκπροσώπους κομμάτων και Συνδυασμών φερέφωνα ψευδολογίας και προπαγάνδας, άλλως τους καταργείς.

2. Για ουδεμία απόφαση της Δικαιοσύνης ασχολείσαι. Υπάρχουν μόνο τα ένδικα μέσα.

3. Δεν επιλέγεις την ηγεσία της Δικαιοσύνης,αλλά το πολύ συμμετέχεις μειοψηφικά στην επιλογή της ως εκτελεστικής εξουσίας.

4. Απέχεις κομματικά με έργο και λόγο από τα μ.μ.ε. τον συνδικαλισμό, τις φοιτητικές παρατάξεις και τις εκλογές στους ΟΤΑ.

5. Δεν ισοπεδώνεις, αλλά αναγνωρίζεις με έργα και λόγια τα θετικά όλων, παλιών και νέων.

6. Στη δημόσια τηλεόραση ουδεμία συμμετοχή έχεις ή το πολύ συμμετέχεις μειοψηφικά στην επιλογή του Δ.Σ.

7. Δεν δανείζεσαι ασκόπως και χωρίς απόλυτες εγγυήσεις και ως κόμμα δεν παίρνεις χορηγίες από ιδιώτες πέραν φανερών μικροποσών.

8. Προτείνεις συγκεκριμένα και αιτιολογημένα.

9. Κρίνεις τους άλλους συγκεκριμένα και αιτιολογημένα και όχι με την κενή επανάληψη τι έκαναν για την καθημερινότητα.

10. Προτείνεις συνταγματική αναθεώρηση για μεταφορά της έδρας στο κόμμα σε περίπτωση παραίτησης ή διαγραφής βουλευτή.

11. Δεν δέχεσαι στο κόμμα σου τέτοιους βουλευτές μέχρι να απαγορευτεί η μετεγγραφή.

12. Προσλαμβάνεις παντού με πανελλήνιο διαγωνισμό τύπου Α.Ε.Ι. και ως προς τους κατά το δυνατό λιγότερο συμβασιούχους, τους ίδιους το πολύ δύο φορές για έναν συνολικά χρόνο εντός τριετίας.

13.Τα έργα σου τα κάνεις μέχρι έξι μήνες πριν τις καθορισμένες εκλογές.Μετά διαχειρίζεσαι. Και αν γίνουν αιφνιδιαστικά, απέχεις την ίδια ώρα από νέα έργα. Ουδέποτε δε οικειοποιείσαι τα έργα των άλλων, ούτε εμφανίζεις ψευδή εικόνα μιας κατάστασης εκτός σε εξαιρετικές και σοβαρότατες περιπτώσεις για μη πρόκληση πανικού.

14. Δεν βάζεις σε οποιαδήποτε θέση άνθρωπο, που δουλεύει για σένα,αν δεν έχει ισότιμη αντιμετώπιση ο άγνωστος τρίτος και εξαιρετικότατα σε θέσεις απόλυτης εμπιστοσύνης την οικογένεια και τους συγγενείς σου.

15. Σχεδόν καταργείς τους μετακλητούς υπαλλήλους.

16. Κάνεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με μονίμους και με αυστηρότατα κριτήρια επιλογής υπαλλήλους.

17. Έχεις μόνιμη διακομματική συνεργασία παντού θεσμικά με διαφάνεια και νομοθετική πρόβλεψη.

18. Δεν τρέχεις πίσω από εγκαίνια, γάμους, κηδείες, μνημόσυνα και χορούς.

19. Δεν σπαταλάς σε έργα βιτρίνας.

20. Δεν ξεχνάς πάντα να βλέπεις τον κόσμο τακτικά και να παίρνεις προτάσεις του σε ΕΙΔΙΚΟ γραμματοκιβώτιο της γειτονιάς, αλλά και δεν πιέζεις υπαλλήλους τηλεφωνικά και στο γραφείο για χάρες σε γνωστούς και αγνώστους.

21. Δεν υπόσχεσαι για ψηφοθηρία και δεν στηρίζεις αντιπολιτευτικά κάθε απεργία, ούτε αποκρούεις κάθε απεργία ως κυβέρνηση. Ουδέποτε επικροτείς κατάληψη δημοσίων χώρων πέραν των νομοθετικά επιτρεπομένων, ώστε και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο να γίνεται σεβαστό.

22. Δεν αφήνεις αβοήθητους στο σύστημα υγείας, ούτε εξετάζεις μετά εξάμηνο ή έχεις σε άθλιους χώρους.

23. Δεν φορολογείς τα χαμηλά εισοδήματα ως υποζύγια, ούτε χρησιμοποιείς τον ΦΠΑ για υποκατάσταση της προκλητικής φοροδιαφυγής,ανατρέποντας το συσχετισμό άμεσα και συγκεκριμένα, όπως με γενικό ΦΠΑ 8%.

24.Αξιολογείς, από ανεξάρτητο με κλήρωση την ημέρα αξιολόγησης συμβούλιο, υπαλλήλους με μαγνητοσκόπηση προφορικής συνέντευξης και δικαστικό έλεγχο απόκλισης μελών πέραν τριών βαθμών.

*Ο Στέλιος Βασαλάκης είναι συνταξιούχος νομικός σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πτυχιούχος Νομικής Αθηνών και Πολιτικών Επιστημών