Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και με αφορμή τα συνεχόμενα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία κορυφώθηκαν με την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θα αναλαμβάνει την ασφάλεια και θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η συγκεκριμένη πρόταση, αν και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας η οποία θεωρεί πως παραβιάζεται το πανεπιστημιακό άσυλο. Προσωπικά ως φοιτητής, διαφωνώ με την εγκαθίδρυση της συγκεκριμένης ομάδας αστυνομίας και θεωρώ πως η παρουσία της θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα τόσο για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και για τους αστυνομικούς.
Διαπιστώνεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πως το ποσοστό εγκληματικότητας στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες καταδικαστέων περιστατικών ανομίας και λεκτικής ή φυσικής βίας στα πανεπιστήμια τα οποία ωστόσο δεν δικαιολογούν την παρουσία της αστυνομίας. Επιπρόσθετα, η δημιουργία αυτού του ειδικού σώματος το οποίο θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ παραβιάζει ξεκάθαρα το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου το οποίο ουσιαστικά αναιρείται ενώ στην πραγματικότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Οι πανεπιστημιακές αρχές και όχι το ειδικό αστυνομικό σώμα οφείλουν να είναι εκείνες υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων ώστε να παρέχεται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στους σπουδαστές και όχι το αστυνομικό σώμα, . Με την παρουσία του είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος εντάσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις που πιστεύω ότι ουδείς δεν θα ήθελε να δημιουργηθούν και να βλάψουν το κύρος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Με ποιον τρόπο εγγυάται το Υπουργείο ότι θα υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση στους αστυνομικούς σε περίπτωση που δημιουργηθεί αυτό το σώμα; Δεν είναι δυνατόν να προσληφθούν πάνω από 1000 άτομα χωρίς την στοιχειώδη προετοιμασία, παιδεία και γνώση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν αρκετές παρεξηγήσεις, ελλιπής ασφάλεια και ταυτόχρονα θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η λειτουργία των ιδρυμάτων.
Ένας ακόμη λόγος που διαφωνώ με την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι πως θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί έμφαση περισσότερο σε άλλους τομείς. Με την πάροδο των χρόνων, διαπιστώνουμε πως η κατάσταση σε αρκετά πανεπιστήμια έχει οδηγηθεί προς το χειρότερο και το διαπιστώνουμε με πολλές αφορμές. Μικρός αριθμός διδακτικού προσωπικού, έλλειψη καθαριότητας, ετοιμόρροπα κτίρια. Για παράδειγμα, ένα φαινόμενο που ταλανίζει τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των φοιτητών που επιτυγχάνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με βάση τα απαιτούμενα έτη σπουδών.
Όπως επίσης, στο κομμάτι των αμφιθεάτρων, εκ των οποίων ορισμένα κρίνονται ακατάλληλα σε αρκετά πανεπιστήμια είτε λόγω περιορισμένης χωρητικότητας είτε λόγω έλλειψης θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση των πανεπιστημίων, κατά την προσωπική μου άποψη, θα βελτιωνόταν με την κατάλληλη χρηματοδότηση που θα βοηθούσε στην λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας και την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να υπάρξει η κατάλληλη παρακολούθηση των διαλέξεων. Επιπροσθέτως αναγκαία είναι και η εξασφάλιση κονδυλίων που θα παρέχουν στους φοιτητές τις υποτροφίες που επιθυμούν και την κατάλληλη οικονομική στήριξη σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες διαβίωσης.
Προσωπικά, θεωρώ πως το καλύτερο μέτρο όσον αφορά αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση, το κομμάτι της ασφάλειας δηλαδή, είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος εντός όμως των πλαισίων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό; Τα μέλη του σώματος θα δίνουν απευθείας την αναφορά τους στις πανεπιστημιακές αρχές σε περίπτωση που συμβεί ένα περιστατικό βίας και δεν θα οπλοφορούν κατά την παρουσία τους εντός των χώρων, θα κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των φοιτητών και παράλληλα θα διαθέτουν καλύτερη εκπαίδευση από τους πιθανόν άπειρους αστυνομικούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Τη λύση οφείλουν να την δώσουν οι φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για να προασπίζονται τα δικαιώματα και τις απόψεις των φοιτητών και όχι για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και την διοργάνωση των εκδρομών. Ας αφήσουν στην άκρη τους προσωπικούς τους εγωισμούς και ας συνεργαστούν μαζί με τις πανεπιστημιακές αρχές, έχοντας μια κοινή ατζέντα, για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο στο οποίο περιστατικά βίας και ανομίας δεν θα έχουν καμία θέση.
*Ο Βασίλης Σπυριδάκης είναι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης