Η πατρίδα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι πλούσιο και ελεύθερο κράτος.
Έχει τη μεγάλη προγονική ιστορία και τ’ αθάνατα μνημεία του πολιτισμού. Έχει τις θάλασσες και τις όμορφες ακρογιαλιές που γοητεύουν τους τουρίστες. Έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο, στο υπέδαφός της σε στερεά, υγρή και αέρια μορφή που προσφέρεται για εκμετάλλευση.
Έχει γόνιμα εδάφη που με την κατάλληλη φροντίδα παράγουν καλά και άφθονα προϊόντα. Η γεωγραφική της θέση είναι στο σταυροδρόμι των ηπείρων. Το σπουδαιότερο, έχει αξιόλογους ανθρώπους που όταν βρεθούν σε τόπους πειθαρχίας στους νόμους διαπρέπουν με το μυαλό και εργατικότητά τους. Αυτό συμβαίνει με τους Έλληνες της διασποράς. Μ’ αυτά τα προσόντα διαπρέπουν και στην εμπορική ναυτιλία με παγκόσμια πρωτοπορία.
Με τα ίδια προσόντα διαπρέπουν στις μάχες των πολέμων. Όταν οι πόλεμοι είναι απελευθερωτικοί, και όχι κατακτητικοί. Απορεί όλος ο κόσμος, πώς οι σημερινοί Έλληνες, οι απόγονοι προγόνων ενδόξων που φώτισαν τους λαούς της γης με τον πολιτισμό τους. Που πρωτοστάτησαν στην διάδοση και εδραίωση του Χριστιανισμού, που κατάργησε τη δουλεία, τις ανισότητες και εκμεταλλεύσεις των ανθρώπων.
Απορεί ο κόσμος πώς οι σημερινοί Έλληνες με το πλουσιότερο βιογραφικό απ’ όλους τους λαούς είναι οι τελευταίοι της Ευρώπης. Είμαστε οι τελευταίοι, γιατί είμαστε πρώτοι στους άμεσους και έμμεσους φόρους. Πρώτοι στην ανεργία, φτώχεια και απόγνωση. Από το 2009 μέχρι σήμερα η μείωση του εισοδήματος μας έχει ξεπεράσει πολύ το 40%. Ο κοροναϊός μειώνει περισσότερο τα εισοδήματά μας.
Η μεγαλύτερη όμως απειλή και κίνδυνος της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, προπαντός επιστήμονες, φεύγουν στην αλλοδαπή για να ζήσουν. Αυτοί που μένουν διστάζουν να κάμουν οικογένεια. Το δημογραφικό μας πρόβλημα είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μας πληροφορούσε πως η μείωση του πληθυσμού μας μέχρι τέλος του 2034 θα είναι από 842.0000 έως 1.265.000. Με την κατάρα του κοροναϊού η μείωση του πληθυσμού μας είναι απρόβλεπτη.
Η ερήμωση της υπαίθρου είναι άλλη απειλή της πατρίδας μας. Πολλά σχολεία υποβιβάζονται και κλείνουν. Χωρίς τα παιδιά των μεταναστών θα έκλειναν περισσότερα. Οι γεωργοί μας σε απόγνωση. Πολλές καλλιέργειές τους απούλητες στα χωράφια. “Ντροπή”. Εισάγομε γιαούρτι Γερμανίας και ρίγανη Αλβανίας. Ντομάτες και αλάτι Ιταλίας. Κρέας Ολλανδίας, Ιαπωνίας και Αργεντινής (εφ. “Πατρις” 18-8-2017). Καίριο πλήγμα στο δημογραφικό μας πρόβλημα είναι και οι αμβλώσεις.
Είναι πάνω από 500.000 το χρόνο και οι γεννήσεις μόνο 90.000 και λιγότερες. Σκοτώνομε αγέννητα παιδιά και σκοτώνομε το μέλλον και την ύπαρξη της πατρίδας. Η οικογένεια το πρώτο κύτταρο και απόρθητο φρούριο της κοινωνίας στο θέμα της κοινωνικής συνοχής και εξοστρακισμού της μοναξιάς και απόγνωσης, είναι σε μεγάλη κρίση στην πατρίδα μας. Ο άνθρωπος αποφασίζει και δεσμεύεται με το θεσμό του γάμου, με τον άνθρωπο που διαλέγει να μοιραστεί τη ζωή του, το σώμα του, το χρόνο του, τις χαρές και λύπες του, τις αρρώστιες και τα γηρατειά.
Αυτοί οι όμορφοι δρόμοι της οικογένειας έσβησαν σε μεγάλο βαθμό με τα εύκολα διαζύγια, τις άγαμες μητέρες, και την ισοπέδωση των πάντων. Επιδείνωση του δημογραφικού μας προβλήματος δημιουργούν και τα τροχαία ατυχήματα νέων ανθρώπων. Πώς μπορούν να δικαιολογηθούν 35-50 θανατηφόρα κάθε χρόνο στην Κρήτη; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί η εγκληματικότητα, η βία, τα ναρκωτικά και η μόλυνση του περιβάλλοντος που επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα και στις γεννήσεις;
Πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι κλεψιές, διαρρήξεις και πυρπολήσεις; Οι απαγωγές εκλεκτών προσώπων, επιχειρηματιών, που δίδουν δουλειά, ψωμί σε εκατοντάδες φτωχούς ανθρώπους; Που είναι; Χάθηκε η κρητική λεβεντιά και παράδοση, ανασχετικός φραγμός σ’ αυτούς που επιβουλεύονται την ιστορία και υπερηφάνεια της; Συμβιβαστήκαμε και εμείς με το απαράδεχτο και απάνθρωπο “Κοίταζε τη δουλειά σου να μην βρεις τον μπελά σου”.
Ποιοι φταίνε για την παρακμή της πατρίδας και το δημογραφικό μας πρόβλημα; Συνηθίζομε να λέμε πως φταίνε οι πολιτικοί, όργανα ξένων δυνάμεων. Εμείς που ψηφίζομε, ζητωκραυγάζομε, ανεχόμαστε και αδρανούμε, δεν φταίμε; Τον αποχριστιανισμό των Ελλήνων και την αλλοτρίωση της χριστιανικής αγωγής στην παιδεία προσπαθούν να επιτύχουν “οι προοδευτικοί” με τη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν γνωρίζουνε αυτοί “οι προοδευτικοί” πως κύρια αποστολή της Εκκλησίας είναι ν’ αποτελεί τον άγρυπνο φρουρό “των δικαιωμάτων των ανθρώπων”; Να κρίνει τους πολιτικούς αν υπηρετούν το λαό και αν προστατεύουν τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του.
Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με τον κοροναϊό και τον αλλοπρόσαλλο γείτονα μας Ερντογάν που διεκδικεί δικά μας εδάφη και απειλεί μέρα νύχτα, Εκκλησία, Πολιτεία πρέπει να είναι ΕΝΑ. Κλήρος και λαός ΕΝΑ, και εκείνος δεν θα τολμήσει. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σ’ εμάς τους Έλληνες να διορθώσομε πολλά από τα λάθη και παραλείψεις μας.
Δεν δικαιολογούμαστε να πορευόμαστε στο χρόνο χωρίς βιομηχανικές μονάδες. Δεν δικαιολογούμαστε να έχομε αφθονία πρώτων υλών και να κάνομε εισαγωγές με τα προϊόντα μας στο “καλάθι των αχρήστων”. Δεν δικαιολογούμαστε να έχομε το καλύτερο ελαιολαδο του κόσμου και να μένει απούλητο στις αποθήκες των ελαιοτριβείων.
Είναι λάθος των ελαιοπαραγωγών ν’ αφήνουν τα λάδια τους στα ελαιοτριβεία για φύλαξη. Δεν ελέγχουν πωλήσεις, τιμές. Κουράζονται να ζητούν τα λεφτά τους. Αυτή η ανωμαλία δεν αφορά όλους τους εργοστασιάρχες. Είναι μια εξαίρεση του κανόνα. Η ιστορία μας, γεμάτη δόξες και ταπεινώσεις, διδάσκει πως στους κινδύνους και δυσκολίες ξαναβρίσκομε τη δύναμη της πίστης, της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας και δίδομε τις μάχες.
Πολεμούμε την αβεβαιότητα, τον ευτελισμό και την περιφρόνηση. Ας φράξομε τ’αυτιά μας, όπως ο Οδυσσέας, για να μην ακούμε τις Σειρήνες και ας δώσομε τις μάχες. Ας έχομε στον προσανατολισμό μας την Ιθάκη, όπως μας δίδαξε ο Όμηρος για να μην παρασυρόμαστε και χανόμαστε σε ξένες θάλασσες.