Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Ήταν μια επίπονη προσπάθεια που ξεκίνησε ο προκάτοχος του, κ. Μάκης Βορίδης και ο κ. Σπήλιος Λιβανός ακολούθησε με ιδιαίτερη προσήλωση.

Στόχος ήταν να υποβληθεί ένα συνεκτικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πλάνο, που θα πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως είναι το ενδεδειγμένο για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου και την παραμονή του ανθρώπων στον τόπο τους και θα έπρεπε να το εγκρίνει. Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες έφεραν και την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το σχέδιο αναμένει πλέον την τυπική έγκριση εντός των αμέσως προσεχών μηνών. Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027 αγγίζουν τα 19,5 δισ. ευρώ τα οποία μαζί με τους πόρους που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ.

Θα πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Την ώρα που συνολικά ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώθηκε περίπου 10-15%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, για όλα τα κράτη μέλη, τα ελληνικά χρήματα δεν μειώθηκαν.

Θα πρόκειται όμως και μια επιτυχία εθνική! Διότι η επίτευξη του στόχου προϋπέθετε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απηχούσε τις τάσεις των καιρών για μια σύγχρονη γεωργία ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον.

Και η διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου προέκυψε μέσα από διαρκή διαβούλευση και διάλογο σε βάθος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Ένας διάλογος στον οποίο συμμετείχαν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, εκπρόσωποι παραγωγών, επιχειρηματιών του αγροτοδιατροφικού κλάδου, των συνεταιρισμών, των πολιτικών κομμάτων και το κυριότερο 1948 φορέων που απαρτίζουν το σύνολο των κοινωνικών εταίρων του Αγροτοδιατροφικού μας κλάδου.  Με άλλα λόγια, την μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα την σχεδιάσαμε όλοι μαζί!

Στρατηγική και εξασφαλισμένοι πόροι αποτελούν πυξίδα για να βαδίσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον και εγγύηση ότι ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα θα ξαναβρεί τη θέση που του αξίζει ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες αυτής της Εθνικής Στρατηγικής είναι:

Ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών υποδομών με το πρόγραμμα ύδωρ 2.0

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Η αναβάθμισης της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία του συστήματος AKIS.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων.

Η επένδυση στην εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών.

Η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής σε ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής.

Η καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ο εξορθολογισμός στο Σύστημα Κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων.

Η επόμενη πενταετία αποτελεί ταυτόχρονα για την ελληνική γεωργία ένα ιστορικό σταθμό και μια ευκαιρία… Η νέα ΚΑΠ στην πράξη σημαίνει ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μας μοντέλου. Σημαίνει ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημαίνει πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Σημαίνει επένδυση στους νέους. Σημαίνει ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών. Και αυτή η ευκαιρία με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, την συμμετοχή και την συνεργασία όλων, αυτή τη φορά δεν θα χαθεί…

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου