Γύρω στους 6 μήνες ζωής τα βρέφη κάθονται χωρίς υποστήριξη, αρχίζουν και δείχνουν ενδιαφέρον για το φαγητό και βάζουν πράγματα στο στόμα τους, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Τότε, ο παιδίατρος έρχεται για να επιβεβαιώσει: «Είμαστε έτοιμοι για στέρεες τροφές».
Αλήθεια, είμαστε; Η μαμά καλείται να έρθει αντιμέτωπη με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Τι πρέπει να φάει, τι δεν πρέπει, κάθε πότε, και τί ποσότητα;
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα πληροφοριών ξεπηδάει κι αυτό το περιβόητο baby led weaning. Τι ξεχωριστό έχει αυτή η μέθοδος, γιατί η παιδιατρική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της εκεί;
Το baby led weaning μεταφράζεται ως “απογαλακτισμός με οδηγό το μωρό”.
Οι στερεές τροφές εισάγονται όχι μόνο σε αλεσμένη μορφή, αλλά και σε κομμάτια, κομμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να τα διαχειριστεί και να είναι ακίνδυνα.
Το μωράκι δηλαδή ανακαλύπτει την τροφή μόνο του, με τα χέρια του, μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης που έρχεται να συνδράμει στην αισθητηριακή ολοκλήρωσή του (1).
Στην ουσία το παιδί αυτοσιτίζεται κι αυτό φαίνεται να έχει οφέλη για την υγεία, την ψυχοκινητική ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση του.
Πιο αναλυτικά, κατά την παραδοσιακή μέθοδο σίτισης με το κουτάλι, το παιδί είναι ένας παθητικός δέκτης φαγητού.
Η ανησυχία των φροντιστών πολλές φορές «παραβλέπει» τα σημάδια κορεσμού του βρέφους, το οποίο ταΐζεται χωρίς να έχει τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνει. Αυτό του διδάσκει να αδιαφορεί για τα σήματα κορεσμού του, αφού κάποιος άλλος έχει την ευθύνη για το σώμα του.
Η μέθοδος BLW, τοποθετεί το βρέφος ισότιμα στο τραπέζι. Το φαγητό του προσφέρεται στο πιάτο ή σε προγεμισμένα κουτάλια και του δίνεται η επιλογή, με βάση τα εγγενή σήματα κορεσμού που το σώμα του υποδεικνύει, να ρυθμίζει αυτόνομα την ποσότητα που λαμβάνει.
Ερευνητικά έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που ακολουθούν το blw ανταποκρίνονται καλύτερα στο αίσθημα της πείνας, του κορεσμού και της αυτονομίας1, έχουν πιο υγιή βάρη και ίσως καλύτερη πρόγνωση αναφορικά με την παχυσαρκία2.
Το παιδί μέσα από τη αυτή την εναλλακτική μέθοδο, έρχεται σε επαφή με ποικιλία υφών, γεύσεων και χρωμάτων. Αυτό έχει ένα ακόμη σημαντικό όφελος: την μείωση της νεοφοβίας που αναπτύσσεται γύρω στα 2 έτη. Η νεοφοβία αναφέρεται σε μια φυσιολογική άρνηση νέων ή άγνωστων τροφίμων.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, τα παιδιά που σιτίζονται μόνα τους έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν τέτοιες συμπεριφορές (3). Το φαγητό γίνεται ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξερεύνηση της γεύσης, των υφών και των χρωμάτων.
Ακόμη, με τη συμμετοχή του παιδιού στο γεύμα, υιοθετούνται υγιεινές συνήθειες μέσω του μηχανισμού της μίμησης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του βρέφους (3) και καθιερώνονται οφέλη εφ’ όρου ζωής (2).
Σε οποιαδήποτε ηλικία, η απόλυτη ένδειξη σεβασμού προς τα παιδιά και ο χρυσός κανόνας για μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο διαμερισμός της ευθύνης στα γεύματα. Ο γονιός είναι υπεύθυνος για το τί φαγητό θα προσφέρει και το παιδί είναι υπεύθυνο για το πόσο θα φάει.
-
Gomez MS, Novaes APT, Silva JPD, Guerra LM, Possobon RF. Baby-led weaning, an overview of the new approach to food introduction: integrative literature review. Rev Paul Pediatr. 2020 Jan 13;38:e2018084. doi: 10.1590/1984-0462/2020/38/2018084. PMID: 31939505; PMCID: PMC6958549.
-
Townsend E, Pitchford NJ. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample. BMJ Open. 2012 Feb 6;2(1):e000298. doi: 10.1136/bmjopen-2011-000298. PMID: 22315302; PMCID: PMC4400680.
-
Black MM. Toddler Development and Autonomy: Baby-Led Weaning, Neophobia, and Responsive Parenting. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2020;95:1-11. doi: 10.1159/000511518. Epub 2020 Nov 6. PMID: 33161408.
* Η Ειρήνη Π. Καμαρίτη είναι σύμβουλος διατροφής με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή