Πριν από πέντε χρόνια με ένα άρθρο μου στην ίδια εφημερίδα, καλούσα τους δημότες του Ηρακλείου να ακούσουν την φυσαρμόνικα. (Πατρίς, 14.05.2014).

Τότε το Ηράκλειο αποφάσισε να εμπιστευθεί τη Δύναμη Πολιτών. Και τότε, όπως και σήμερα, πιστοί στην αρχή για την ανεξαρτησία των μαζικών χώρων, ξεπεράσαμε την κατεστημένη αντίληψη του κομματικού χρίσματος και μιλήσαμε για μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη.

Μια Δύναμη Πολιτών που ξεπερνά τις κομματικές ταυτότητες και έχει κοινή συνισταμένη τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια, το καλό της πόλης και του δημότη. Ο τρόπος που πολιτευθήκαμε το απέδειξε πολλές φορές.

Η πολιτική μας στο μεταναστευτικό, στις ΤΟΜΥ και σε πολλά άλλα που υπερασπιστήκαμε, δικαιώθηκε. Γιατί εξ αρχής είχαμε συνειδητοποιήσει ότι άλλο ανεξαρτησία, άλλο έλλειψη πολιτικής πυξίδας. Γι΄αυτό και πολιτευθήκαμε, με συνολικό οραματικό σχεδιασμό.

Τεχνικά έργα, κοινωνική πολιτική, αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός, καθημερινότητα, τουρισμός, εντάχθηκαν σε ένα κοινό πλάνο δράσης. Αποφύγαμε τη μονομερή ανάπτυξη ενός μόνον τομέα, όπως κατά κόρον γινόταν στο παρελθόν, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι μόνον η ισόρροπη ανάπτυξη αναδεικνύει μια πόλη.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω για τους ήχους της φυσαρμόνικας που ακούσατε από το 2014 έως και σήμερα. Για δύο λόγους. Πρώτον, για να μιλήσω για το έργο που με αφορά όσο υπηρέτησα στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Και δεύτερον για να απαντήσω σε κείνους που μηδενίζουν γενικολογώντας, ή ακόμα χειρότερα λένε τη μισή αλήθεια. Οι σοφοί Κινέζοι έχουν μια παροιμία :  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις ψέματα και ο πλέον εύκολος είναι λέγοντας τη μισή αλήθεια.

Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Αγωνιστήκαμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις για να εκπληρώσουμε το όραμα μας. Εάν αυτό αρνούνται να το παραδεχθούν όσοι επιμένουν να συγκρίνουν μια δωδεκαετία παχέων αγελάδων με μια πενταετία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με έναν δήμο αποψιλωμένο από στελέχη και μια νομοθεσία περί δημοσίων έργων, που σε έναν μόλις χρόνο τροποποιήθηκε περί τις 252 φορές. [αναφέρομαι στον ν. 4412/ 2016], είναι δικό τους το πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και οι  δημότες που έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον για την πόλη και ανθίστανται στο λαϊκισμό. Σ΄αυτούς απευθυνόμαστε. Και παρακαλώ εάν θεωρήσετε ανακριβή όσα γράφω εδώ, να με καταγγείλετε. Με λόγο σαφή και όχι με αόριστες καταγγελίες, όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε τους τελευταίους καιρούς.

Το 2014 παραλάβαμε έναν Δήμο αποστελεχωμένο σε ανθρώπινο δυναμικό και διαλυμένο απολύτως ως προς τις δομές του. Στον απολογισμό μας θα βρείτε όλα όσα καταφέραμε. Έργο που φαίνεται και έργο που χρειάστηκε εργατοώρες στη μοναξιά των γραφείων για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Έργο που δεν μπορεί να υπολογισθεί με τρέχον μέτρο, με χιλιόμετρα μπετόν ή με κυβόλιθους.  Αλλά είναι έργο!

Όπως:

  • Η εκ του μηδενός δημιουργία τεσσάρων διεθνών φεστιβάλ ετησίως. Φεστιβάλ Πιάνου, Τέχνη καθ΄οδόν, Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί και Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου. Σε μια πόλη που οι άρχοντες της είχαν ξεχάσει την ιστορία της, προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι το σπουδαίο παρελθόν και η σύγχρονη δυναμική της, δεν ξεχνιούνται, όσο και αν η προχειρότητα διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο.
  • Η δραματική κατάσταση που παραλάβαμε τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου. Κλεισμένη σε αποθήκες, με λεκέδες, μουτζούρες, σπασμένα τζάμια, αυτοκόλλητα ποδοσφαιρικών ομάδων πάνω στο κείμενο του πίνακα, σκισμένα χαρτιά, σαράκι στο χαρτί και τις κορνίζες και άλλα πολλά.

Επιτύχαμε την παραχώρηση στον Δήμο του Μεγάρου Κοθρή για να αποκτήσει επί τέλους η γενέτειρα του Θεοτοκόπουλου δική της Πινακοθήκη. Συντάξαμε φάκελο τίτλων κτήσεως των έργων. Τα ψηφιοποιήσαμε σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε., τα τεκμηριώσαμε σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης κ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου. Σήμερα έχουμε διαδικτυακή πινακοθήκη. (www.heraklionartgallery.gr). Και προγραμματίζουμε τη λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης.

  • τη δραματική κατάσταση που παραλάβαμε τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Μέσα σε σακούλες, αφημένα στην υγρασία και τη σκόνη της Στοάς Μακάσι. Τα καταγράψαμε, τα συντηρήσαμε και τα ταυτοποιήσαμε με τη βοήθεια του επιμελητή του Ιστορικού Μουσείου Κωστή Μαμαλάκη. Σήμερα είναι τεκμηριωμένα και ασφαλισμένα όπως τους πρέπει. Η μελέτη περιμένει την έγκριση της από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
  • Η δραματική κατάσταση των Παλαιτύπων της Βικελαίας, ενός κυριολεκτικά ανεκτίμητου θησαυρού, ο οποίος καταστρεφόταν από το σαράκι, όταν μερικοί πανηγύριζαν για την ανακαίνιση του κτηρίου στα Αχτάρικα. Ιδού η διαφορά ! Για μας βιβλιοθήκη είναι κυρίως ο πλούτος της.

Σήμερα, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων. Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη, τυπωμένες σαράντα τρία χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια εκτύπωση από τον Γουτεμβέργιο  και πολλά άλλα αξιόλογα, διασώζονται.

  • Συντάξαμε νέους κανονισμούς για όλες τις αίθουσες εκδηλώσεων του Δήμου. Ιδιαίτερα, ο κανονισμός της Βικελαίας φροντίσαμε να είναι αυστηρότερος, με κύριο στόχο την προστασία του πλούτου της.
  • Ανοίξαμε τη βιβλιοθήκη στο κοινό και κυρίως στα παιδιά.
  • Αναβαθμίσαμε τον χώρο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων της Βικελαίας. Στο πατάρι του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και στο ισόγειο γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες.
  • Φιλοξενήσαμε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου αξιόλογες εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, ομιλίες.
  • Αναπτύξαμε το κίνημα του Εθελοντισμού, στην ιδεολογική βάση της ενεργοποίησης των πολιτών. Σήμερα λειτουργούν στον Δήμο πέντε εθελοντικές ομάδες [Τουρισμού, Παιδείας, Πρασίνου, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού] με αξιόλογο έργο. Και άλλα πολλά. Για το καλό της πόλης και μόνον, επιζητώ την αντικειμενική κριτική, χωρίς να αιτούμαι επιείκεια από κανέναν. Με πλήρη επίγνωση ότι αυτά που οφείλουμε και μπορούμε, είναι ακόμα περισσότερα.

Η φυσαρμόνικα εξακολουθεί να παίζει την Ωδή στη Χαρά. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και αυτή τη φορά.