Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγύριζε για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και η κυβέρνηση της Ν.Δ,  που τη διαδέχτηκε,  κομπάζει για τα επιτεύγματά της στην οικονομία. Ποια, όμως, είναι η πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας;

Οι μισθοί και οι  συντάξεις, μετά τις μεγάλες περικοπές που υπέστησαν από τα μέτρα των Μνημονίων, παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένες,  με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται συνεχώς από τον καλπάζοντα πληθωρισμό,  με αποτέλεσμα οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, πολύ περισσότερο οι άνεργοι, να αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες τους σε είδη διατροφής και φάρμακα, αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα του πληθυσμού να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες επιχειρήσεις και, ιδιαίτερα αυτές που διαχειρίζονται την ενέργεια  και οι Τράπεζες (με τα πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και τα πολύ υψηλά των δανείων που χορηγούν) αποκομίζουν τεράστια κέρδη, τα οποία διανέμουν στους μετόχους τους και η κυβέρνηση αρνείται να τα φορολογήσει.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, δηλαδή να αυξάνονται οι ήδη υπάρχουσες μεγάλες οικονομικές και οι κοινωνικές ανισότητες.

Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει όλα τα παραπάνω,  διατυμπανίζει συνεχώς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Που, όμως, βρίσκεται το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας σε ευρώ –δηλαδή η αξία του συνόλου της παραγωγής της γεωργίας-κτηνοτροφίας-αλιείας, της βιομηχανίας και των Υπηρεσιών– το έτος 2022 σε τιμές του 2015 ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με την αξία του τα προηγούμενα χρόνια, επίσης σε σταθερές τιμές του 2015;

Τη απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (της Eurostat) την περίοδο 2000-2022.

Επειδή ο Πίνακας για όλα τα έτη της περιόδου αυτής και για όλες τις περιφέρειες και το Σύνολο Χώρας με τις μεταβολές τους είναι πολύ μεγάλος και δυσανάγνωστος, θα δώσουμε τα στοιχεία μόνο για το έτος 2009 (τελευταίο έτος πριν από τα Μνημόνια) και 2022 και θα αναφερθούμε πόσο πίσω, δηλαδή σε ποιο έτος της περιόδου 2000-2022 βρισκόταν  το 2022 το ΑΕΠ τους σε δισεκατομμύρια  ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015  (ΑΕΠ εδώ κι’ εμπρός, για συντομία)  και πότε θα φτάσει στο επίπεδο του 2009.

Στη  1η στήλη του Πίνακα δίνεται το ΑΕΠ το 2015 στις περιφέρειες και  στο Σύνολο Χώρας το 2009, στη 2η το 2022 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή του το 2022 σε σχέση με το 2009.

Από την 3η στήλη του Πίνακα φαίνεται σε όλες τις περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας το ΑΕΠ το έτος 2022  ήταν μειωμένο σε σχέση με το 2009 και η ποσοστιαία μείωσή του κυμαινόταν από 31,1% στα Ιόνια Νησιά μέχρι 1,7% στη Στερεά Ελλάδα. Η μείωσή του στην Κρήτη ήταν η 4η μικρότερη. Και τα δύο έτη, με βάση το ύψος του ΑΕΠ, την 1η θέση κατείχε η Αττική και την τελευταία το Βόρειο Αιγαίο.

Εξαιτίας των διαφορών στη μείωση του ΑΕΠ σημειώθηκαν μεταβολές στη σειρά  5 περιφερειών με βάση το ύψος του. Πιο συγκεκριμένα:
-Η Στερεά Ελλάδα από την 6η θέση το 2009 «ανέβηκε» στην 3η το 2022, η Θεσσαλία από την 3η στην 4η, και η Πελοπόννησος από την 7η στην 6η, ενώ
– Η Κρήτη από την 4η το 2009 «κατέβηκε» στην 5η το 2022 και η Δυτική  Ελλάδα από την 5η στην 6η.
-Η θέση των άλλων περιφερειών παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι μειωμένες τιμές του ΑΕΠ το 2022 είναι πολύ χαμηλότερες από τα προηγούμενα έτη αλλά στο πόσο πίσω τις έχουν πάει από τα μέτρα των Μνημονίων, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα το ΑΕΠ το 2022 ήταν χαμηλότερο εκείνου του:

-2000 στο Βόρειο και  Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία, την Ήπειρο, και τα Ιόνια Νησιά
-2001 στην Κεντρική Μακεδονία
-2002 στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα
– 2003 στην Αττική, τη Θεσσαλία και στο Σύνολο Χώρας
– 2006 στην Πελοπόννησο
ενώ στη Στερεά Ελλάδα ήταν υψηλότερο εκείνου του 2009.

Το πότε το ΑΕΠ στις περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας  θα επανέλθει στο επίπεδο που ήταν το 2009 εξαρτάται τόσο από το πίσω πήγε όσο και από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης στο Σύνολο Χώρας. Ο ρυθμός αυτός στο Σύνολο Χώρας προβλέπεται να είναι χαμηλός. Αν, για παράδειγμα,  υποθέσουμε ότι ρυθμός αυτός θα είναι 2% για το Σύνολο Χώρας και τις περιφέρειες της, τότε το ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2015 θα επανέλθει στο επίπεδο του 2009 το:

-2027 στην Πελοπόννησο
-2032 στην Κρήτη,
-2033 στο Σύνολο Χώρας
ενώ στις άλλες περιφέρειες αργότερα.

Αυτή είναι μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία της χώρας και των περιφερειών της  τα μέτρα των Μνημονίων, για την επιβολή των οποίων την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι  κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ουδέποτε εφάρμοσαν ένα συνεκτικό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά αντίθετα, με την αλόγιστη πολιτική τους και τις πελατειακές τους παροχές δημιούργησαν τεράστια δημόσια ελλείματα που προκάλεσαν τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και την αδυναμία εξυπηρέτησής του, δηλαδή την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας το 2009.

Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ