Τα Κανάρια Νησιά, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ακριβώς απέναντι (350 χλμ.) από τα νότια σύνορα του Μαρόκου με τη Δυτική Σαχάρα. Συνολικά, έχουν έκταση 7.500 τ.χλμ. δηλ. κάτι λιγότερο από όσο η Κρήτη (8.300τ.χλμ.).

Ανήκουν στην Ισπανία από το 1479, σε σχέση με την Κρήτη, που ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913. Αν και στο σύνολό τους έχουν κάπως μικρότερη έκταση, ο πληθυσμός τους φτάνει τα 2.100.000, ενώ το νησί μας δεν ξεπερνά τις 623.000. Ακόμα, στο νησί Τενερίφη βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή (3.718 μ.), ενώ ο δικός μας Ψηλορείτης έχει κορυφή στο 2.456 μ.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ονομασία τους δεν έχει σχέση με το καναρίνι, αλλά με το σκύλο (canis, λατινικά) και προέρχεται από τους Ρωμαίους, λόγω της ύπαρξης πολλών σκυλιών, στα νησιά.

Τα Κανάρια Νησιά είναι ηφαιστειογενούς προέλευσης, το έδαφός τους είναι εύφορο, αλλά το νερό λιγοστό. Το κλίμα είναι υποτροπικό, λόγω γεωγραφικής θέσης. Εκείνο, όμως, που κάνει τόσο γνωστά τα Κανάρια Νησιά είναι ο τουρισμός. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ισπανία βρίσκεται σχετικά κοντά με τα κράτη της βόρειας Ευρώπης, η επισκέπτες στα Κανάρια φτάνουν τα 15 εκατομ. το χρόνο, σε σχέση με τα 6 εκατομ. που επισκέφτηκαν την Κρήτη λίγο πριν την πανδημία.

Θα διερωτηθεί κανείς, αν με το άρθρο επιχειρείται να διαφημιστούν τα Κανάρια Νησιά. Αυτό δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Ισπανία, γενικότερα, είναι πρωτοπόρος στον τομέα του τουρισμού και η δική μας τουριστική ανάπτυξη οφείλεται και στην εφαρμογή μεθόδων και πρακτικών που έχουν δοκιμαστεί στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου … και κατ’ επέκταση και στα Κανάρια Νησιά…

διακοπεσ παραλια τουρισμός
Είναι και φορές, όπου από λόγους αφέλειας, άγνοιας ή απερισκεψίας, διαφημίζουμε και υπενθυμίζουμε την Ισπανία, τον ανταγωνιστή μας, στον τομέα του τουρισμού. Για παράδειγμα, στη Χερσόνησο, που είναι  ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της χώρας μας, μερικά χρόνια πριν, μέσα στο κατάμεστο από ξένους κέντρο, το συγκρότημα (ζωντανή μουσική) τραγουδούσε το Viva Espana.

Επόμενο είναι οι θαμώνες να θυμηθούν ωραίες στιγμές που θα έχουν περάσει στην Ισπανία και να προχωρούν σε συγκρίσεις στο θέμα της τιμής, του κόστους ζωής και στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ίσως και να καταλήξουν στο συμπέρασμα, να περάσουν τις επόμενες διακοπές τους στην Ισπανία… Δεν πιστεύω να έχει συμβεί το αντίθετο, δηλ. στην Ισπανία, κάποιο συγκρότημα να έχει τραγουδήσει το Viva Hersonissos!!!

Εκτός από τα στοιχεία που αναφέραμε, επικεντρώνουμε στο ότι τα Κανάρια Νησιά έχουν 28ο  γεωγραφικό πλάτος, ενώ η Κρήτη έχει 35ο . Αυτό σημαίνει ότι τα Ισπανικά Νησιά βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό. Άρα, είναι ανακρίβεια να λέμε ότι «η Κρήτη (ή η Γαύδος) είναι το νοτιότερο νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκτός αν συμπληρώσουμε τη φράση «μέσα στη Μεσόγειο»!

Η πόλη της Θέουτα (Ceuta), με τα 18,5 τ.χλμ. γης) ανήκει στην Ισπανία. Βρίσκεται, όμως, στην ηπειρωτική Αφρική, ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ. Γύρω του βρίσκεται το Μαρόκο. Όπως το απέναντι Γιβραλτάρ (6,8 τ.χλμ.), στο νότιο άκρο της Ισπανίας, που παραχωρήθηκε στη Μεγάλη (τότε) Βρετανία, με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης, το 1713, αποτελεί ένα σημείο τριβής μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας, έτσι και η Θέουτα, βρίσκεται υπό Ισπανική κυριαρχία … στην αγκαλιά του Μαρόκου, στην αφρικανική ήπειρο.

Φυσικό ήταν, λοιπόν, το Μαρόκο να εποφθαλμιά της περιοχή της Θέουτα… Η πρώτη Μαροκινή απόπειρα κατάληψης της Θέουτα, διήρκεσε από το 1694, ως το 1720. Ακολούθησε, σύντομα και δεύτερη πολιορκία, από το 1721 – 1727, ανεπιτυχώς.

Το διάστημα αυτό είναι γνωστό ως η «τριακονταετής πολιορκία», η μακρύτερη χρονικά στην ιστορία. Έτσι, με τη γλώσσα των αριθμών, δε φαίνεται η πολιορκία του Χάνδακα (Candia, σημερινό Ηράκλειο, 1648 – 1669) να είναι η πιο μακρόχρονη πολιορκία στην Ιστορία. Ακόμα και το πρώτο σκέλος στην πολιορκία της Θέουτα, διήρκεσε 26 χρόνια, έναντι 21 του Χάνδακα.

Άλλη συχνή παρανόηση, που ακούμε ακόμα και σε τηλεοπτικά προγράμματα, είναι ότι οι Φιλανδοί είναι Σκανδιναβοί. Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τους βόρειους λαούς, ξανθοί γαλανομάτηδες κ.λπ. είναι περισσότερο μια γενίκευση. Ίσως να αισθάνονται απέναντι σ΄αυτή την κατάταξη, όπως θα αισθανόμασταν κι εμείς, αν κάποιος βόρειο-ευρωπαίος θεωρούσε ότι όλοι οι Βαλκάνιοι είναι ένας λαός…

Ως Σκανδιναβοί θεωρούνται οι Δανοί, οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί. Έχουν κοινή ιστορία, παραπλήσια γλώσσα και κοινή καταγωγή. Το αξιοπερίεργο είναι ότι όταν συνομιλεί ένας Δανός με ένα Νορβηγό, ο καθένας χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα και η συνεννόηση είναι πλήρης. Αντίθετα, η φινλανδική γλώσσα, μοιάζει περισσότερο με τα Ουγγρικά. Και οι δύο λαοί προέρχονται από την περιοχή ανατολικά των Ουραλίων. Επομένως, δεν ισχύει η γενικότητα, ότι δηλ. οι Φιλανδοί είναι Σκανδιναβοί!!!

Κάτι ανάλογο φαινόμενο είναι η κατάταξη όποιου μιλά αγγλικά, να χαρακτηρίζεται ως Άγγλος. Κατ’ αρχή, ο Αμερικανός, ακόμα κι αν δεν κατάγεται από το Νότο, … με τη χαρακτηριστική … φωνακλάδικη ομιλία του, κάνει «μπαμ»! Άρα, τη γλύτωσε… Όμως, ένας Σκωτσέζος ή ένας Ιρλανδός, δεν θα δεχόταν με υπερηφάνεια τη δική μας αυθαίρετη κατάταξη δηλ. να τον θεωρήσουμε Άγγλο, επειδή μιλάει αγγλικά. Επομένως, ας είμαστε προσεκτικοί στην εθνικότητα που κατατάσσουμε κάθε αγγλόφωνο!!!

[email protected]