Το κοινωνικο-ηθογραφικό αυτό μυθιστόρημα είναι η αποκορύφωση των προσπαθειών της πολυβραβευμένης συγγραφέως και εκπαιδευτικού Κλεάνθης Κυπριωτάκη.

Μέσα από τις 370, συγκινητικές και νοσταλγικές σελίδες του, παρουσιάζει με σχολαστικότητα και υπευθυνότητα ζωντανές ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίζονται στην φανταστική, μικρή κοινότητα της Σελένας, στην επαρχία Πεδιάδας, στις ρίζες των Λασιθιώτικων Ορέων.

Είναι ένα καλαίσθητου ύφους και περιγραφής οδοιπορικό ανθρώπινων ιστοριών, που διδάσκουν και εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα, προσφέροντας πρωτόγνωρες εικόνες σε κάθε αναγνώστη.

Τα ανθρωπολογικά αυτά μυθιστορηματικά βιώματα προέρχονται και προκύπτουν ως απομνημονεύματα των ξέγνοιαστων παιδικών χρόνων της, την περίοδο γύρω από την Κατοχή, στην γενέτειρά της, το χωριό Αβδού Ηρακλείου. Μιας μικρής αλλά σμιλεμένης με ανθρωπισμό κοινωνίας.

Αξίζει να το μελετήσει κανείς, ταξιδεύοντας και ο ίδιος σαν όνειρο στα μικρά ευσύνοπτα κεφάλαιά του, με τη στρωτή και ρέουσα γλώσσα του, συνοδοιπορώντας με τους περιγραφόμενους ήρωες, εισπράττοντας σπάνιες στιγμές αγαλλίασης και ξεφεύγοντας από την καθημερινότητά του.

Ο αναγνώστης συμμετέχει βιώνοντας και ο ίδιος πραγματικά την κάθε περιπετειακή στιγμή των πρωταγωνιστών ηρώων του, συνδυάζοντας μέσα του την τραγικότητα με τις κάθε άλλου είδους και πλοκής κρίσιμες ανθρώπινες στιγμές.

Μεταξύ των μικρών αυτών ιστοριών ξεχωρίζει η ιστορία του βιασμού της δεκατετράχρονης ορφανής Μαργής από τον γυρολόγο γανωματή της εποχής. Συγκινεί και συγκλονίζει τον αναγνώστη με τον παράνομο τοκετό, την γέννηση, την ανατροφή αλλά και την απέραντη αλληλεγγύη της μεγαλόψυχης αυτής μικροκοινωνίας.

Μέσα στην δυστυχία και την φτώχεια των απλών ανθρώπων, επικρατεί έμπρακτη η ανθρωπιά και η βοήθεια της κοινότητας, που περιβάλλει με αγάπη την Μαργή και το άρρωστο παιδί της. Το ίδιο συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, ως χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών, με την ανθρωπιά να ξεφυτρώνει παντού, σε κάθε γωνιά της γης.

Στις δύσκολες ώρες οι συνάνθρωποι, συχνά, ας είναι και οι μεγαλύτεροι εχθροί, ομονοούν, συμμερίζονται και συμπαρίστανται, απαλύνοντας τον πόνο του άλλου. Ευχαριστούμε την συγγραφέα γι’ αυτό το βιβλίο της και για την μέχρι τώρα προσφορά της στην παιδεία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Την πολύτιμη συμβολή της στην παράδοση, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, και στη γενικότερη πολιτιστική ανάδειξη της Κρήτης.