Μια μοναδική εμπειρία βίωσαν  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή τους στο  2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία 16-20/3/2023.

Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 2.500 μαθητές/τριες από από 80 σχολεία και 4 χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Τουρκία,  διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την EΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ελληνικού Προξενείου,  του Δήμου της Φλωρεντίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Εξαρχίας Νοτίου Ευρώπης,

Η παρουσίασή μας εντάχθηκε στην ενότητα του Συνεδρίου  Φλωρεντία Πολιτισμός Το λίκνο της Αναγέννησης και  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «El Greco, ένα ταξίδι συνάντησης –συγχώνευσης της Τέχνης»

Το ταξίδι μας, όμως,  ξεκίνησε πολύ νωρίτερα…

Από την αρχή της διδακτικής χρονιάς, είκοσι μαθητές και μαθήτριες, από όλα τα Τμήματα της Β’ Τάξης, με την καθοδήγηση των Φιλολόγων Δέσποινας Χαραλαμπίδου και Άννας Κλεινάκη, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, αλληλεπίδρασαν και, μέσα από τη βιωματική και ερευνητική μάθηση, κατάφεραν  να  γνωρίσουν έναν  από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τα παιδιά, συνοδεία των  εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν, αρχικά, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου μελέτησαν βιβλιογραφία για  τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, για να δουν από κοντά και να μελετήσουν τα  δύο έργα του ζωγράφου, Η Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570) και η Βάπτιση του Χριστού (1569), καθώς  και το Πάρκο Θεοτοκόπουλου,  στο κέντρο της πόλης μας.

Στη συνέχεια, προγραμματίσαμε και επισκεφθήκαμε στο Ρέθυμνο το Κέντρο Ιστορίας της Τέχνης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, όπου ο κ. Παναγιώτης Κ. Ιωάννου, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε στα παιδιά για τη ζωή και το έργο του Θεοτοκόπουλου. Στο Ρέθυμνο δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε  και να ξεναγηθούμε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η παρουσίαση της εργασίας μας στο Συνέδριο είχε  προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20/3/2023.Έτσι, αναχωρήσαμε   την Κυριακή 19/3/2023 από το αεροδρόμιο N.Καζαντζάκης,  και μέσω Αθηνών, φτάσαμε  στη Ρώμη.

Στη συνέχεια, φύγαμε οδικώς για Φλωρεντία, με ενδιάμεσο σταθμό την παλιά πόλη της Σιένα, μια μικρή, αλλά πανέμορφη καστροπολιτεία, στο ιστορικό κέντρο της οποίας περπατήσαμε και γευματίσαμε.  Το απόγευμα της ίδιας μέρας, φτάσαμε  στη Φλωρεντία των Μεδίκων, το λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης, έτοιμοι να την εξερευνήσουμε.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο Συνέδριο, το οποίο  διοργανώθηκε στην αίθουσα Auditorium Al Duοmo.Ήταν πραγματικά μια γιορτή της Τέχνης και του Πνεύματος, για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε μια άρτια, υψηλού επιπέδου, διοργάνωση.

Κατά τη διήμερη παραμονή μας στην πόλη, επισκεφθήκαμε τον εντυπωσιακό Καθεδρικό Ναό, με τον επιβλητικό τρούλο,  το Βαπτιστήριο, το Παλάτσο Βέκιο, την  Υπαίθρια Αγορά, περπατήσαμε στην Πόντε Βέκιο και δίπλα στον ποταμό ΄Αρνο, ανεβήκαμε στην  Πλατεία Μικελάντζελο  με την καταπληκτική θέα της Φλωρεντίας, κάναμε ευχή στη Φοντάνα Πορτσελίνο και, φυσικά, ξεναγηθήκαμε στην Πινακοθήκη Ουφίτσι , όπου, ανάμεσα στα εκθέματα ανεκτίμητης αξίας που εκτίθενται, θαυμάσαμε  τον πίνακα του Θεοτοκόπουλου Οι άγιοι Ιωάννης ο Ευαγγελιστής και Φραγκίσκος, ενταγμένο, όμως,  στην Ισπανική Αναγέννηση.

Την τρίτη μέρα αναχωρήσαμε για τη Ρώμη. Στην αιώνια πόλη, επισκεφθήκαμε  το Πάνθεον, το   Κολοσσαίο, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, περπατήσαμε δίπλα στον ποταμό Τίβερη, είδαμε  το επιβλητικό κάστρο των Αγγέλων  και την εντυπωσιακή  γέφυρα τις Πλατείες Ναβόνα και Βενέτσια, τον Παλατινό λόφο και την Αρχαία Αγορά και, βέβαια, ξεναγηθήκαμε  στα Μουσεία του Βατικανού και στην Πλατεία και την άκρως εντυπωσιακή Βασιλική του  Αγ.Πέτρου, τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, με διαστάσεις.

Η τελευταία ηλιόλουστη μέρα αφιερώθηκε σε  έναν  περίπατο στην Πιάτσα Ντι Σπάνια και τα ισπανικά σκαλοπάτια, τη  Σκαλινάτα, πριν αναχωρήσουμε για το  αεροδρόμιο της Ρώμης Leonardo da Vinci (Fiumicino), για την επιστροφή μας.

Αν και ο χρόνος του ταξιδιού μας ήταν πολύ  περιορισμένος, καταφέραμε να δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα και στις δύο πόλεις, με διαφορετική ιστορία και αύρα η καθεμία και γευτήκαμε  την τοπική κουζίνα, με “βασίλισσα” φυσικά την πίτσα, ενώ δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε  το παγωτό gelato!

Eπιστρέψαμε όλοι χαρούμενοι, έχοντας στις αποσκευές μας μικρά ενθύμια, κυρίως, όμως,  χρώματα, γεύσεις, εικόνες, αρώματα.

Αυτό το ταξίδι ανέδειξε ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως μια κυψέλη αναζήτησης-ανίχνευσης και ανάδειξης των ποικίλων δεξιοτήτων των παιδιών, τα οποία ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα της χώρας,  ανέπτυξαν επικοινωνία με συμμαθητές τους από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από άλλες χώρες, και  άνοιξαν το πνεύμα και τους ορίζοντές τους, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.