Του Εμμανουήλ Πατεράκη*
Η χώρα μας διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού (SARS-COVID-19) με μεγάλη επιτυχία, σε πρώτη φάση, κερδίζοντας την διεθνή αναγνώριση. Μια επιτυχία που όλοι περιμέναμε να εξαργυρωθεί στον τουρισμό με εξίσου σωστά μέτρα, ώστε ν’ ανακάμψει η οικονομία και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η χώρα μας είχε δύο επιλογές, είτε να κρατήσει κλειστά τα σύνορα της, όπως λόγου χάρη η Ταϊβάν, και να κυκλοφορεί ο κόσμος ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, είτε ν’ ανοίξει τα σύνορα και μάλιστα για τουρισμό από χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά διασποράς.
Η πρώτη επιλογή ήταν και η ιδανική για μια χώρα που δεν έχει την δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσει ένα πιο ισχυρό δεύτερο κύμα σε μια πιο μεγάλη έκταση, με δεδομένο ότι η διασπορά δεν θα αφορούσε μόνον την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά, με την ελλιπή υποδομή που διαθέτουν, αλλά θα εχάνε το 25% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στον τουρισμό!
Έτσι έχουμε τη δεύτερη επιλογή! Το άνοιγμα των συνόρων! Ξεκίνησαν σταδιακά για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και να προσαρμόσουν τα μέτρα στην πορεία! Εν μέρη σωστό, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν ήξερε τι να κάνει, και οι πιέσεις είναι πολλές και από πολλούς! Οι πιέσεις όμως αυτές οδηγούν και σε λάθος επιλογές…
Τουρισμός με last minute και αβεβαιότητα δεν γίνεται! Ή ανοίγεις τα σύνορα σου ή όχι! Διαφορετικά αποτρέπεις τον κόσμο να επισκεφτεί την χώρα σου για τον λόγο ότι δεν γνωρίζει ούτε τι τον περιμένει, ούτε πόσο θα κοστίσει! Αν δεν έχεις κεντρικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες και να ξέρεις ότι θα τον εφαρμόσεις ότι και να γίνει, δεν έχεις ελπίδες να κρατηθεί σταθερή η ροή του τουρισμού, πόσο ακόμα ν’ αυξηθεί! Μάλλον πτωτική τάση θα έχεις… Δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε μέρα τα μέτρα και τους περιορισμούς!
Τεστ στ’ αεροδρόμια κάνουμε σε ένα 15% και ήδη έχουν ανατραπεί, από την πρώτη εβδομάδα, τα στατιστικά που έλεγαν ότι θα έρθει ένας φορέας στους 10 χιλιάδες! Αμέσως ξέρεις ότι το ποσοστό εισερχομένων φορέων είναι υψηλότερο!
Είναι λάθος να βασίζεσαι στα τεστ, ακομα και αν έκανες σε ολους τους επισκέπτες στη χώρα μας, διότι πολύ απλά δεν σου εξασφαλίζουν οτι ένας με αρνητικο τεστ δεν ειναι φορεας! Από τη στιγμή ομως που επελεξαν να κανουν τεστ πρεπει τα αποτέλεσμα να τα εχεις σε λίγες ώρες, το μέγιστο 24 ώρες! Και οχι μετα απο μερες….
Έφτιαξαν μια φόρμα PLF και ένα κωδικό QR όπως όλες σχεδόν οι χώρες από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Το οποίο PLF δεν έχει ερωτήσεις σχετικά με την περιοχή προέλευσης, ούτε ενημερώνεται για περιοχές κάθε χώρας (η Ιταλία λχ έχει πρόβλημα στο βορρά αλλά όχι στο νότο), δεν έχει ερωτήσεις για το επάγγελμα του επισκέπτη (Ιατροί, οδηγοί ΜΜΜ πχ θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου), δεν έχει ερωτήσεις αν χρησιμοποιούν ΜΜΜ, και πολλά άλλα που υπολογίζεις τον κίνδυνο ενός επισκέπτη να είναι φορέας του ιού. Στην Κίνα που το εφάρμοσαν τον Ιανουάριο είχε διαφορετικό χρώμα ανάλογα την περιοχή προέλευσης και ανάλογα δεν είχες πρόσβαση σε μουσεία ή ΜΜΜ πχ. Στην Ελλάδα σε τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η σημασία των PLF και QR είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, της ουράς αναμονής σε αεροδρόμια ή αλλού, ο περιορισμός των άσκοπων κινήσεων κάθε επισκέπτη. Διαφορετικά είναι εντελώς άχρηστο!
Για να φτάσουμε στον προορισμό του επισκέπτη που κινείται χωρίς κανένα περιορισμό, που δεν ακολουθεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης; Μα για διακοπές ήρθαν! Αν φοβόντουσαν τον κορωνοϊό θα έμεναν σπίτι τους! Πως να ελέγξεις όλους αυτούς που έρχονται και αλλάζουν ΜΜΜ για να φτάσουν στον προορισμό τους ή απλά οργώνουν τη χώρα; Δεν χρειάζεσαι πολλούς φορείς για διασπορά, ένας και μόνο αρκεί! Superspreaders τους ονόμαζουμε. Είναι αυτοί που κυκλοφορούν ανεξέλεγχτα και σε λίγες ώρες ή μέρες έχουν διασπείρει τον ιό σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άτομα. Και φτάνουμε στην στιγμή που ένας τουρίστας θ’ αρρωστήσει. Που όταν ακούσει ότι πρέπει να πληρώσει, θα πάρει ότι βρει και θα επιστρέψει στη χώρα του! Διότι το κράτος αντί ν’ αναλάβει τα τεστ στους ύποπτους ασθενείς, προτίμησε να τα σπαταλάει στα σύνορα! Δεν γίνεται το κράτος να μην προστατεύει τόσο τον επισκέπτη όσο και τον εργαζόμενο και τον κάθε πολίτη. Αυτή τη στιγμή να είμαστε όλοι εκτεθειμένοι από λάθος χειρισμούς! Αυτά τα λάθη θα τα πληρώσουμε όχι μόνον φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές…
Όχι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για τον τουρισμό. Και τα αποτελέσματα ξεκινάμε να τα νιώθουμε γύρω μας. Χωρίς μεθοδολογία διαχείρισης τουρισμού η διασπορά στην κοινότητα είναι αναπόφευκτη.
Ως ομάδα FLATOD-19 θεωρήσαμε δεδομένο ότι όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα είναι θετικοί φορείς. Πάνω σ’ αυτό χτίσαμε τη μεθοδολογία μας για να έχουμε ελάχιστη διασπορά τόσο μεταξύ των τουριστών όσο και στην κοινότητα. Διότι το επόμενο στάδιο της διασποράς είναι η εξαγωγή φορέων κορωνοϊού σε άλλες χώρες!
Όσο κι αν έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν ξέρουμε, ότι κινδυνολογούμε, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στις προβλέψεις και τους κινδύνους! Από το Μάιο είχαμε ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για το πρότζεκτ μας. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν όλοι, ή δεν ήθελαν ν’ ακούσουν! Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ηδη… Διότι όλα συμβαίνουν τα είχαμε προβλέψει από τον Απρίλιο, όπως έχουμε συμπεριλάβει τη διαχείριση του τουρισμού για τα επόμενα τρία χρόνια το λιγότερο, όπως έχουμε συμπεριλάβει που να πατήσει η χώρα μας για να εξαργυρώσει την επιτυχία που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να δημιουργήσει ένα νέο brand name στον τουρισμό, θα στηριζεται στην Ελλάδα αποκλειστικά, και ξεφεύγει από το ήλιος,θάλασσα και mousaka! Σε υποθέσεις, ελπίδες και ευχάριστα σενάρια, τα οποία έχουν ήδη ανατραπεί βεβαίως, δεν μπορούμε να βασιστούμε. Βασιζόμαστε στο χειρότερο σενάριο και αυτό είναι που προσπαθούμε να διορθώσουμε και βελτιώσουμε, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Διότι αν αποτύχουμε στον τουρισμό φέτος, που προς τα εκεί οδεύουμε, οι συνέπειες θα είναι μπροστά μας και για τα επόμενα χρόνια…