Του Μάρκου Μαρινάκη
Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ». Με την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Οκτώβριο του 1912, ο ελληνικός στόλος κλήθηκε να πετύχει έναν ιδιαίτερα δύσκολο συνδυασμό πολλαπλών στόχων: να εμποδίσει την έξοδο του οθωμανικού στόλου στο Αιγαίο, να αποκτήσει την κυριότητα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, να εμποδίσει τη μεταφορά οθωμανικών στρατευμάτων και εφοδίων προς τα ηπειρωτικά μέτωπα των Βαλκανίων, καθώς και να προστατεύσει τις αντιστοιχείς θαλάσσιες μεταφορές της Ελλάδας και των συμμάχων της Η επιτυχής κατάληψη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και η κατίσχυση των ελληνικών όπλων στις Ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου 1912 και 1913 είχαν ως αποτέλεσμα ο «Γ. Αβέρωφ» να αποκτήσει διαστάσεις συμβόλου στη λαϊκή μνήμη: ένας μύθος είχε πια γεννηθεί. Η αγορά έγινε από την Ιταλία και η συγκέντρωση των χρημάτων έγινε από δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ (8.000.000 χρυσών δραχμών) κατά το μεγαλύτερο μέρος, για αυτό έλαβε και το όνομα του.
Το υπόλοιπο συγκεντρώθηκε από λαχειοφόρο αγορά και από το κράτος Ο εκδότης κάρτ-ποστάλ Ν. Αλικιώτης στο Ηράκλειο της Κρήτης εξέδωσε και κυκλοφόρησε κάρτ-ποστάλ που εικόνιζε το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ. Παρακάτω παραθέτομε 1ο το Κάρτ-Ποστάλ και 2ο Ένα λαχείο που κυκλοφόρησε για την ενίσχυση της αγοράς του θωρηκτού Αβέρωφ. Το συγκεκριμένο λαχείο είχε αγοραστεί από το Νίκο Καζαντζάκη.
Σημειώνομε ότι τότε με πενιχρά μέσα, με καταστραμμένη οικονομία, με κυρίαρχη την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη περιοχή μεγαλουργήσαμε.
Όμως είχαμε Πρωθυπουργό τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.