Από την Α΄Γυμνασίου δεν έχει σταματήσει να συλλέγει βραβεία και διακρίσεις και φέτος ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη μαθητική του πορεία.
Ο απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, Μίνως Μαργαρίτης, ο οποίος στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκέντρωσε 19325 μόρια, ανέβηκε ακόμα ένα σκαλοπάτι. Είναι ο πρώτος των πρώτων στην κατάταξη των μαθητών που θα λάβουν μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Η εξέταση της ελληνικής ομάδας θα γίνει στην Αθήνα στην αίθουσα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Την ίδια μέρα θα διαγωνιστούν και οι επόμενοι οχτώ μαθητές της λίστας. Μετά την άθροιση των βαθμών του Αρχιμήδη, του Προκριματικού και της ΔΜΟ, οι έξι πρώτοι μαθητές θα λάβουν μέρος στη 37η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (37η ΒΜΟ 2020).
Το σχολείο του, περήφανο, για ακόμα μια φορά, αναφέρει «συγχαρητήρια στον Μηνά (Μίνο) Μαργαρίτη για την τελική του πρωτιά στη φετινή σειρά μαθητικών διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που τον φέρνει και φέτος στην Εθνική Ομάδα, που θα διαγωνιστεί στην 61η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (αρχικά προγραμματισμένη στην Αγία Πετρούπολη, αλλά, τελικά, διεξακτέα κατά τόπο κάθε συμμετέχουσας χώρας -στην Αθήνα για την ελληνική ομάδα, 21-22/9)!»
Ο ίδιος ακολουθεί τα χνάρια του αδελφού του, ο οποίος σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και είχε διακριθεί σε μαθητικούς διαγωνισμούς στα μαθηματικά αλλά και την πληροφορική.
Έχει συνηθίσει να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και δεν είναι ιδιαίτερα αγχωμένος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη νέα του δοκιμασία.
Τώρα, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές, αφού κατάφερε να πιάσει ταβάνι στις εξετάσεις. Έγραψε 17,4 στην Έκθεση, καθαρά 20αρια στα Μαθηματικά και τη Φυσική και 19,9 στη Χημεία, ένα μάθημα, όπου απέτυχαν πολλοί υποψήφιοι.
Είναι, δηλαδή, από τους κορυφαίους της χώρας μας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, μονάχα τρεις υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.500 μόρια.
Από νωρίς είχε καταλάβει την κλίση του στα μαθηματικά, δεν το έκρυψε ποτέ ότι ήταν η μεγάλη του αγάπη. Για τον ίδιο, η φετινή χρονιά ήταν χαλαρή, τον δυσκόλεψε μονάχα προς το τέλος. Λόγω πανδημίας, είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα ενώ έκαναν πολλά μαθήματα εξ αποστάσεως με τους καθηγητές του σχολείου. Θα δηλώσει, λοιπόν, το Τμήμα Μαθηματικών, όπου ονειρευόταν πάντα να σπουδάσει.
Όμως, δεν ξέρει πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια, δεν έχει αποφασίσει αν θα γίνει καθηγητής, όπως ο πατέρας του, κ. Αντώνης Μαργαρίτης, ο οποίος είναι χημικός στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου.
Έχει μπροστά του αρκετό χρόνο για να αποφασίσει τι κλάδο θα ακολουθήσει.