1. Πριν λίγες ημέρες είχα ένα μάλλον σύντομο διάλογο με πολύ γνωστό πρόσωπο στη σελίδα του εξ αφορμής κάποιας ανάρτησης με στίχους για τις φωτιές, που τελικά (ίσως και από την αρχή) κατανόησε τη σχέση. Επίσης περίπου το 27% επικρότησε την άποψή μου, ποσοστό υπολογίσιμο για ξένη σελίδα και άξιο προβληματισμού.

Τρίτοι χαρακτήρισαν την άποψή μου ως άσχετη με τις πυρκαϊές, εκτός τόπου και χρόνου,αγνόηση άλλων σημαντικοτέρων, ότι καταφέρεται μονομερώς, ότι στρέφει τάξεις κατ’αλλήλων, τι προσέφερα και τι δήλωσα εγώ,ότι είναι ευθύνη του κράτους η πυρασφάλεια, ότι φταίει ο καπιταλισμός, αν ξέρω για τα φάρμακα και τα εξοπλιστικά κλπ.

Το μυαλό μου πηγαίνει στη φράση:

Γιατί να μου βγάλεις απόδειξη, για να τα φάει η Εφορία;

Επίσης στο ρόλο των Αρματολών στη συλλογή των φόρων στην Τουρκοκρατία και στο ρόλο των Κλεφτών για τη μη πληρωμή και τα αίτια του γεγονότος.

  1. Μια επίσης πρόσφατη περίπτωση:

Ρωτάω δυό επιχειρηματίες, αν έχουν συνδεθεί οι συναλλαγές τους με το Υπουργείο Οικονομικών και αν αποδίδεται αυτόματα ο ΦΠΑ στο Δημόσιο. Και οι δύο αντιδράσανε παρόμοια  λέγοντας «Γιατί υπάρχει κράτος;».

Μα τους λέω ο ΦΠΑ δεν σας ανήκει.

Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και πώς αλλιώς να επιβιώσει η επιχείρηση μου λένε.

Μα και πριν το 2010 τα ίδια λέγατε και πριν το 1990 τα ίδια και πριν το 1980 τα ίδια. Πότε λήγουν αυτά και με ποια κριτήρια; Τα ατομικά καθενός, δηλαδή ποτέ;

Προφάσεις εν αμαρτίαις, που σε κανένα δικαστήριο στέκουν, όσο και αν δεν υπάρχει  το κράτος, που λένε, αλλά αυτό το κράτος σώζει στην πανδημία, στο σεισμό, στα σύνορα, παντού, έστω και ελλειπώς ή ατελώς.

  1. Εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασύνδετα τα δύο γεγονότα. Φωτιές και φοροδιαφυγή, δασμοδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή.

Ασύνδετα κατά την ίδια έννοια  οι πλημμυρικές ζημιές, σεισμογενείς ζημιές, κακή αστυνόμευση, ακόμα και πολεμική ήττα.

Λίγο βαθύτερη εισχώρηση στα παραπάνω  καταστροφικά γεγονότα, που η χώρα μας έχει ζήσει πάμπολλα, πολύ εύκολα εντοπίζει τα σημαντικά αίτια αυτών, που επικεντρώνονται σε ένα. Αυτό της ύπαρξης συγκροτημένου κράτους σε όλα τα επίπεδα.

  1. Ερωτάται λοιπόν πώς και γιατί συγκροτείται ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος;

Έστω ότι το συγκεκριμένο κράτος δεν έχει  υψηλότατους πόρους από την εκμετάλλευση του υπεδάφους του, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πώς θα κάνει επενδύσεις, πως θα δώσει κοινωνικό μισθό, πώς θα συστήσει ισχυρή Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις στο βαθμό, που είναι αναγκαίες; Πώς θα έχει ισχυρή πυροπροστασία;

Θα δανειστεί, αν είναι αξιόχρεη μια χώρα και εδώ η δική μας, κυρίως από έκδοση ομολόγων της, από τράπεζες επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από ενοικίαση ή ιδία εκμετάλλευση, πώληση πλούτου της.

Γιατί όμως να δανειστεί;

Διότι τα δικά της χρήματα δεν φτάνουν ή και σπαταλώνται κατά ένα μέρος κακώς.

Γιατί δεν φτάνουν για τις ανάγκες αυτές και άλλες, όπως οι παραπάνω και ακόμα οδοποιίας, σχολείων, πανεπιστημίων, άρδευσης, ύδρευσης, φυλακών, επαρκούς αριθμού και οργάνωσης νοσοκομείων, δικαστηρίων, λιμανιών, αεροδρομίων, κοινωνικής πρόνοιας, έρευνας  και χιλιάδες άλλων;

Πολλοί οι λόγοι της υστέρησης χρημάτων, που συνοπτικά θα πρέπει να αναλυθούν.

Με βάση τη συλλογική ικανότητα ενός λαού και με τους αντικειμενικούς εξωτερικούς παράγοντες, που βάζουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, όπως υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, δεν θα προτάξουμε τις οικονομικές σχέσεις από τις πολιτικές, διότι σε ένα βαθμό είναι συγκοινωνούντα δοχεία και στο ίδιο επίπεδο αιτίου προς αποτέλεσμα και με απλά λόγια η σωστή οικονομική πολιτική παράγει σωστή πολιτική και το αντίστροφο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

Υστερούν τα έσοδα με κακό τραπεζικό σύστημα, που δανειοδοτεί παράλογα, δηλαδή με υπέρμετρο επιτόκιο και χωρίς παραγωγική βάση και έλεγχο ουσιαστικό της πορείας των δανείων και άρα δεν επενδύονται χρήματα παραγωγικά για απόδοση εσόδων.

Υστερούν τα έσοδα από υπερβολική φορολογία, που μαθηματικά οδηγεί και μερικώς δικαιολογεί κάθε μέσο φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα σε δασμούς, ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καπνικά προϊόντα, πετρελαιοειδή, οινοπνευματοειδή και ταξινόμηση οχημάτων καθώς και σε εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Υστερούν τα έσοδα από αδιαφάνεια και κακό έλεγχο των δημοσίων επενδύσεων και προμηθειών.

Υστερούν τα έσοδα από κακή διοίκηση, αναξιοκρατική και κομματική.

Υστερούν οι επενδύσεις  και άρα τα έσοδα από βραδεία και χαμηλής ποιότητας Δικαιοσύνη.

  1. Η γονιδιακή τάση του ατόμου εκφράζεται και με τα κύρια χαρακτηριστικά πολλών ατόμων, δηλαδή του λαού της χώρας.

Συνεπώς ο ατομικισμός, ο εγωκεντρισμός, η διχαστικότητα, η εξουσιομανία, συνεισφέρουν αρνητικά στο βαλλόμενο από εξωτερικούς κινδύνους κράτος και εδώ της Ελλάδας, ενώ θετικά η συλλογικότητα και η διάθεση αποδοχής της αλήθειας των άλλων, της υπεροχής του άλλου, της υποχώρησης στο δίκαιο του άλλου.

Με βάση τα μεν ή τα δε θα δούμε ως αποτέλεσμα το κακό ή καλό κράτος, κατ’επίφαση ή πραγματική Δημοκρατία στη βάση πάντα των γνήσιων εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων του λαού, την πραγματική ελευθερία του τύπου, τη μη ταύτιση εκτελεστικής εξουσίας με το κράτος, την ακηδεμόνευτη δημόσια τηλεόραση, τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό και την ακηδεμόνευτη ανωτάτη εκπαίδευση και τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν εκλέγει ηγεσίες Δικαιοσύνης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Διοικητικό Συμβούλιο στη δημόσια τηλεόραση, δεν έχει δυνατότητα εύκολης αλλαγής εκλογικού νόμου, οι δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστον τα πρώτα είκοσι χρόνια από το διορισμό τους δεν είναι μόνιμοι, οι νομοπαρασκευαστικές  επιτροπές είναι μόνιμες,οι συμβασιούχοι ελάχιστοι, οι μετακλητοί υπάλληλοι ελάχιστοι, οι Υφυπουργοί μόνιμοι, οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα αδιάβλητες, η αξιοκρατία παντού σταθερά σε υψηλό επίπεδο, η διαφθορά στο ελάχιστο, η γραφειοκρατία μόνο στον αναγκαίο βαθμό και όλα αυτά και άλλα κινούνται παράλληλα με τη φοροδιαφυγή ως συγκοινωνούντα δοχεία της πολιτείας, στην οποία όλοι συμβάλλουμε θετικά ή αρνητικά.

 

* Ο Στέλιος Βασαλάκης είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών, συνταξιούχος Νομικός Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συνταξιούχος δικηγόρος παρ’Α.Π. του Δικηγορικού

Συλλόγου Ηρακλείου.