Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς τον μήνα Μάιο 1941, συστήθηκαν Επιτροπές από Γερμανούς και κάλεσαν τους Προέδρους των Κοινοτήτων σε κεντρικά χωριά των Νομών Χανίων, Ηρακλείου, και Ρεθύμνου, αφού ο Νομός Λασιθίου είχε τεθεί υπό Ιταλική Διοίκηση, για να διαπιστώσουν ποιοι Κρητικοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Αλβανικό Μέτωπο, έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων και πολέμησαν μαζί με τους Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς εναντίον των Γερμανών
Μεταξύ λοιπόν των χωριών αυτών ήταν και ο Πύργος Μονοφατσίου Πρωτεύουσα της ομώνυμης Επαρχίας και ο πρώτος Πρόεδρος που εκλήθη κατ΄αλφαβητική σειρά των Κοινοτήτων να παρουσιαστεί μαζί με τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Αλβανικό Μέτωπο, ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αχεντριά.
Παρουσιάζεται λοιπόν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αχεντριά Εμμανουήλ Γ. Ξηρουχάκης με δεκατρείς συγχωριανούς του, οι οποίοι ήταν στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο και ρωτήθηκε μέσω της διερμηνέως η οποία λεγόταν Λυκάκη, αν οι δεκατρείς συγχωριανοί του έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης και πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στην περιοχή του Νομού των Χανίων.
Η απάντηση του Προέδρου, ο οποίος για να βοηθήσει τους συγχωριανούς του και χωρίς να υπολογίσει τον κίνδυνο που ο ίδιος διέτρεχε, ήταν ότι όλοι τους είναι κτηνοτρόφοι και μετά τη λήξη του Αλβανικού Μετώπου επέστρεψαν στο χωριό τους και έβοσκαν τα ποίμνια τους και κανείς δεν έλαβε μέρος στη Μάχη της Κρήτης, ενώ η πραγματικότητα ήταν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι όλοι συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης.
Οι Γερμανοί λοιπόν πίστεψαν την απάντηση του Προέδρου και τους είπαν να φύγουν και συνέχισαν να καλούν τους υπόλοιπους Προέδρους των λοιπών Κοινοτήτων της περιοχής με τους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης
Τα δέκα τρία (13) άτομα λοιπόν για να ευχαριστήσουν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αχεντριά πήγαν στο κρεοπωλείο του Χριστόδουλου Ψαθάκη και παράγγειλαν να τους φτιάξει μια συκωταριά να τη φάνε και να πιούνε και ένα κρασάκι.
Τους είδε λοιπόν ο συμβολαιογράφος Αλέξανδρος Εληώτης συγγενής του Προέδρου της Κοινότητας Αχεντριά και τους λέει σηκωθείτε και φύγετε και αφήστε τις συκωταριές και τα κεράσματα, γιατί μπορεί να σας ξαναφωνάξουν και θα έχετε όλοι σας κακά ξεμπερδέματα. Σηκώθηκαν λοιπόν αμέσως και έφυγαν και επέστρεψαν στο χωριό τους χωρίς να υποστούν καμιά ταλαιπωρία.
Οι υπόλοιποι Πρόεδροι της περιοχής είπαν την αλήθεια, δηλαδή ότι οι συγχωριανοί τους συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης, με αποτέλεσμα να κρατήσουν αρκετούς από αυτούς και να τους στείλουν στη Γερμανία και η απελευθέρωση τους έγινε μετά τη λήξη του πολέμου, οπότε και επέστρεψαν στην Κρήτη. Μάλιστα μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν ήταν και ο γιός του Προέδρου της Κοινότητας Εθιάς (Ρωτάσι) τον οποίον κράτησαν και τον έστειλαν στη Γερμανία.
*Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην διευθυντής ΕΛΤΑ