Είναι πολύ δύσκολο να μιλάς για όνειρα και ταξίδια που σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα απ’ όπου μπορείς να πιαστείς και να φυτρώσουν φτερά στις πλάτες για να δώσεις στο ταξίδι σου τη χροιά της λεύτερης σκέψης, μακριά από τα «πρέπει» που αγκυλώνουν την ροή του σύμπαντος.

Το Φεστιβάλ Τεχνών και καλλιτεχνών του Δήμου Φαιστού για δεύτερη χρονιά τολμά με λίγους ανθρώπους πολλούς εθελοντές και με όχημα την ψυχή να προχωρήσει στο δεύτερο πιο μεγάλο βήμα, εκείνο της σκέψης ότι όλοι μαζί μπορούμε γιατί όλοι μαζί θέλουμε!

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στο Τυμπάκι με έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του εργαστηρίου του Τυμπακίου, με τον δάσκαλο – καταξιωμένο ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη – και συνέχισε με την μουσική βραδιά: «Ταξίδι στη Μεσόγειο» με το συγκρότημα “LABYRYTHMOS”. Την Τρίτη 20 Αυγούστου περπατήσαμε στον όμορφο γραφικό οικισμό του Βρέλη, με την μουσική παράσταση:

«Πρόβα  στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου».

Συνάντησα την σκηνοθέτηδα – ηθοποιό κα Βασιλάκη Μαρία και μου μίλησε λίγο γι’ αυτήν την προσπάθεια.

-Κα Βασιλάκη τι σας ώθησε για να κάνετε αυτήν την όμορφη μουσική παράσταση;

– Με αφορμή το έτος «Ερωτόκριτος» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού θέλαμε να προσεγγίσουμε τον Βιτσέντζο Κορνάρο,  μέσα από μια άλλη ματιά…

-Είπατε «θέλαμε» τι εννοείτε ακριβώς; Θα θέλατε να μας πείτε τους συνεργάτες σας και δύο λόγια γι’ αυτούς;

– Συνεργάστηκα με τον μουσικό – δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη της Κρητικής μουσικής  παράδοσης , αλλά ταυτόχρονα ένα γητευτή του έρωτα και της ζωής της ίδιας μέσα από τη δουλειά του.

-Τι ακριβώς κάνατε για να έχουμε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα;

– Ξεκινήσαμε ν’ απαγγέλουμε στίχους, κλείνοντας τα μάτια για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε σύγχρονη μουσική και τραγούδια.

-Για μας – το κοινό – ήταν ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν μ’ ένα υπέροχο πάντρεμα δίχως παραφωνίες. Νιώσαμε τη χαρά αυτού του ταξιδιού στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου που «Πρόβα» το ονομάσατε. Γιατί;

– Γιατί απλά, ανοίγει η αυλαία και το κοινό έρχεται σε επαφή με τις κουίντες, την πρόβα δηλαδή πριν την παράσταση. Έτσι απλά προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ». Προσπαθήσαμε να παντρέψουμε την γραφή του Κορνάρου με την σύγχρονη παραδοσιακή μουσική.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου στου Ζαρού τις στράτες, οι μουσικοί μάς ξενάγησαν στα ρεμπέτικα και λαϊκά και μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές που φαίνονται μακρινές τώρα πια και νοσταλγικές συνάμα.

Σ΄ αυτό το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείψει η μαντινάδα. Στη Γαλιά την Πέμπτη το βράδυ ο Σύλλογος Γυναικών φιλοξένησε το Φεστιβάλ Τεχνών με την απονομή βραβείων και επαίνων στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα: «Η Ντομπροσύνη».

Ακολούθησε Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Γαλιανού λυράρη Σαββάκη  Μανώλη και το χορευτικό συγκρότημα των Σχολών «ΜΠΑΛΑΣΚΑ».

Την Παρασκευή το βράδυ, στου Ρώκριτου τα πάθη και του κύκλου τα γυρίσματα με το δεξιοτέχνη στο λαγούτο μουσικό δημιουργό Αντώνη Φραγκιαδάκη, με απαγγελία στίχων του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου  και τραγούδια παντρεμένα άψογα κι εναρμονισμένα στα μονοπάτια του Ερωτόκριτου, ολοκληρώθηκε η περιήγηση του Φεστιβάλ Τεχνών σε πόλεις και χωριά.

Κάθε φορά η προσέγγιση στην ποίηση του μεγάλου δημιουργού της Κρητικής Αναγέννησης Βιτσέντζου Κορνάρου από τους καλλιτέχνες Αντώνη Φραγκιαδάκη και Μαρία Βασιλάκη, είναι διαφορετική και το θαυμάσιο είναι, ότι κάθε φορά ξαναγεννιέται θαρρείς ο Ερωτόκριτος, παίρνει σάρκα και οστά με του λαγούτου τον όμορφο σκοπό και γίνεται σύγχρονος και πορπατεί τις στράτες της αγάπης , της τιμής και της φιλιάς αντάμα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμηλαρίου φιλοξένησε το Φεστιβάλ με ιδιαίτερη χαρά κι ενθουσιασμό. Τη βραδιά πλαισίωναν οι τέχνες ζωγραφικής και γλυπτικής με τους καλλιτέχνες Λαδουκάκη Βούλα και Κουρμούλη Μαρία στις εικαστικές τους δημιουργίες και τον γλύπτη Γιάννη Κοντό με περίτεχνα έργα  λαξευμένα στην πέτρα. Με την παρουσίαση αυτή, η περιήγηση στα χωριά και τις πόλεις του Δήμου ολοκλήρωσε το ταξίδι της και τη σκυτάλη έδωσε στο αλσύλλιο – Κούλε στις Μοίρες.

Από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 30 του μήνα, στο Αλσύλλιο Κούλε Μοιρών, θα έχουμε την ευκαιρία να συμπορπατήσουμε με όλες τις Τέχνες και στου θεάτρου τη μαγεία μύστες να γίνουμε, όπως και στου χορού τα όμορφα γυρίσματα να ονειρευτούμε τις πίκρες να ξεχάσουμε και πάλι ν’ αδελφωθούμε.

* Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος [Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli ‘Federico II’]