Η πανδημία έφερε στο φως τις αδυναμίες Κυβερνήσεων, συστημάτων και ηγεσιών αλλά και τις στρεβλώσεις αναπτυξιακών και καταναλωτικών προτύπων.

Ανέδειξε την ανάγκη, για  παγκόσμιες συνεργασίες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας και την διαχείριση των νέων κινδύνων.

Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και κυρίως για επαναπροσδιορισμό των πολιτικών ώστε να έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπό, τις ανάγκες και το περιβάλλον του. Αναπτυξιακό πρότυπο, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνική δικαιοσύνη στη διαχείριση του και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Η πανδημία κτύπησε με δραματικό τρόπο το καμπανάκι: Βάλτε σε πρώτη προτεραιότητα  τη δημόσια υγεία και την στήριξη του ΕΣΥ και γενικότερα του κοινωνικού κράτους. Όχι γιατί είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί είναι αδήριτη ανάγκη.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο, χωρίς λειτουργικό σχέδιο, προχώρησε με προχειρότητα, μπαλώματα, διευθετήσεις χαμηλής αποτελεσματικότητας και γενικότερα πολιτικές του «βλέποντας και κάνοντας» και του «ράβε-ξήλωνε».

Δεν αξιοποίησε την εμπειρία του α΄ lockdown, εφησύχασε, δεν προετοίμασε την χώρα με ένα ασφαλές άνοιγμα και έγινε αναπόφευκτο το δεύτερο lockdown.

Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά πρόσφατα αναφέρθηκε στην Βουλή σε πληθώρα δηλώσεων, πράξεων και παραλείψεων που  αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας.

Αξιοποιήσατε την κρίση, για τις σκοπιμότητες σας, κατ’ εξαίρεση αναθέσεις έργων και προμηθειών, προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης, διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι.

Χαριστικές ρυθμίσεις για ημετέρους και ισχυρούς αλλά στον καιάδα οι πολλοί και αδύναμοι, πελατειακές σχέσεις, κατάργηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας αποκάλυψαν το πραγματικό πρόσωπο, το γνώριμο στο λαό πρόσωπο της δεξιάς. Η αλήθεια δεν μπορεί να την κρυφτεί πλέον. Οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και οι προχειρότητες είχαν ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ να βρεθούν αδύναμα και εδώ έχει τεράστια ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει την ευθύνη στους γιατρούς ήταν απαράδεκτη.

Δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι πόροι κοινωνικής φροντίδας. Υπάρχουν ευθύνες για τις  ελλείψεις μέσων, κλινών και γιατρών στη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

Αν ήταν πραγματικές αλήθεια οι 13.500 προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι 11.500 της Ν.Δ. προφανώς το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο ή και δεν θα υπήρχε.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ανακύκλωση και παρατάσεις συμβασιούχων και επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.

Χρειάζεται καλή προετοιμασία και δρομολόγηση προκηρύξεων με στόχο, μόνιμες προσλήψεις και ταυτόχρονα ένταξη του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού στο μόνιμο.

Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση που η Κυβέρνηση δεν διαθέτει. Αν διέθετε θα έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες που καταθέσαμε κατ΄επανάληψη ώστε να στηριχτεί το υπάρχον προσωπικό.

1Ένταξη των υγειονομικών όλου του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

2Καταβολή ενός μισθού ως συμβολική και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου τους και  της προσφοράς τους.

3Χαρακτηρισμό του covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια, προκειμένου να δικαιούνται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλοι οι παθόντες στην εργασία ή εξαιτίας αυτής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

4Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών σε όλες τις μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, αφού η αύξηση των αναγκών για περισσότερες, με το σημερινό φορολογικό, επιβαρύνει υπέρμετρα και αδίκως, όλους όσους τις πραγματοποιούν.

Υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και στην ροή και στην οργάνωση των εμβολιασμών.

Πέρα από τις όποιες ευθύνες της Ε.Ε και τις παραφωνίες κρατών  που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπάρχει ευθύνη της Κυβέρνησης.

Χρειάζεται ανασχεδιασμός και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, από την παραλαβή, τη διανομή και τα κέντρα εμβολιασμού, μέχρι την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού, την τεχνική υποστήριξη κλπ. προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Αξιοποίηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στις προϋποθέσεις για το «Ασφαλές άνοιγμα» αλλά η επανάληψη λογικών «ράβε –ξήλωνε» θα οδηγήσει πάλι με μαθηματική ακρίβεια σε οριζόντια μέτρα που θα πνίξουν την οικονομία και την κοινωνία.

Η διψήφια ύφεση, η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων, η κρίση στις παραδοσιακές υπηρεσίες (τουρισμός), θα διογκώσει την ανεργία και θα αυξήσει την φτώχια, και δεν επιτρέπονται αδράνειες και προχειρότητες.

Η Κυβέρνηση αγνόησε και το ολοκληρωμένο σχέδιο μας για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας που αφορά σειρά γενναίων μέτρων στήριξης των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών αλλά ιδίως των αδυνάμων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της Κυβερνητικής  ανευθυνότητας και  προχειρότητας.

Είμαστε υπέρ της παγίωσης μίας σταθερής ροής ιδιωτικών δωρεών που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις δαπάνες για την δημόσια υγεία του κρατικού προϋπολογισμού και στο ΕΣΠΑ.

Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους όμως απαιτείται η σύσταση ενός μόνιμου αξιοκρατικού και αξιόπιστου οργανισμού ή μίας ανεξάρτητης αρχής που θα μεριμνά για την ορθολογική, ισόρροπη και δίκαιη κατανομή τους, με προτεραιότητα εκεί που το ΕΣΥ πάσχει περισσότερο.

Ψηφίσαμε όλες τις δωρεές προς το δημόσιο και βεβαίως για το Θεαγένειο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» και απαιτούμε από την κυβέρνηση σχέδιο αναγέννησης του ΕΣΥ που δημιούργησε ο Γεννηματάς, ο Αυγερινός, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτός όμως προϋποθέτει βούληση κι ένα ευρύτερο σχέδιο ανθρωποκεντρικής προόδου, με βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία, για αυτό αγωνίζεται το Κίνημα Αλλαγής χωρίς κομματικές παρωπίδες και σκοπιμότητες που χαρακτηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά και την αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.