Σεπτέμβρης 1998. Βούτες, Ηράκλειο Κρήτης. Το γεγονός του μήνα, αν όχι όλης της χρονιάς στην Κρήτη, οπότε πλήθος κόσμου θα ανέβαινε στην πανεπιστημιούπολη να τον δει από κοντά ή για να αισθανθεί το μεγαλείο μιας σπάνιας ομιλίας και συνάντησης.

Χωρίς το συμβολισμό, ίσως να ήτανε ομοίως γνωστός στο επιστημονικό κοινό. Ενδεχομένως, η ακραία νευρολογική ασθένεια ALS να έφερε πιο γρήγορα τη διασημότητα ή/και την εκλαΐκευση. Το campus στις Βούτες καθώς σουρούπωνε ήτανε γεμάτο με όλων των ηλικιών κόσμο σε διάφορα επίπεδα κοινωνικής διαστρωμάτωσης και μάλλον από ενδιαφέρον για το άτομο και εν δευτέροις για το αντικείμενο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ομιλία του δεν είχε στοιχεία γνωστικής επάρκειας.

Σαφώς μία ιστορική στιγμή και για εμάς που όντας ακόμη στο Λύκειο, υποψήφιοι για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, εσωτερικού και εξωτερικού, τον παρακολουθούσαμε μέσα από γιγάντιες οθόνες στο αίθριο της Ιατρικής Σχολής (η προσέλευση ήτανε μαζική και η είσοδος στο αμφιθέατρο αδύνατη). Αναμφίβολα μία εξαιρετική στιγμή.

Ο αριστούχος της Οξφόρδης (BA; Natural Science 1:1) συνέχισε την οικογενειακή παράδοση που ήθελε τους γονείς να αποφοιτούν από το ίδιο κορυφαίο πανεπιστήμιο του πλανήτη, ο πατέρας του στην ιατρική και η μητέρα του στις κοινωνικές επιστήμες, χωρίς ωστόσο να είναι σε αφέλεια για το ποιος είναι στην πραγματικότητα.

Ο Oxordian Hawking άφησε τη γενέτειρα Alma Mater, την πόλη της πνευματικής αρτηριοσκλήρωσης για να πάει στο νεωτερίζον Cambridge, όπως και οι πρώτοι Oxordians συνάντησαν τους Γάλλους συναδέλφους τους στην πανεπιστημιακή πόλη του John Harvard πολύ νωρίτερα, ο ίδιος για να αποκτήσει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και στη συνέχεια ένα διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και τη Θεωρητική Φυσική (PhD; Applied Mathematics and Theoretical Physics, DAMTP Cantab).

Εάν ο Θεός δεν παίζει ζάρια, όπως ο ίδιος ο Hawking αναφέρει, τότε αναμφίβολα έκλεισε το μάτι στην ανθρωπότητα. Αναρωτιέμαι εάν ο Sir Νεύτων θα είχε κάτι να προσθέσει, ακόμα ο Roland Barthes ή εάν η «ακτινοβολία Hawking», το Lebenswerk για το χωροχρόνο που ο ίδιος αναζήτησε για τη διαστολή του χώρου, το Steady State C-Field, εάν πραγματικά έβαλε μία ακριβή βάση στην εξίσωση Bekenstein-Hawking στο Πάνθεον των ευφυών καθηγητών και ερευνητών για μια πιο σύντομη εκδοχή του χρονικού μιας επίσης δύσκολης βίωσης.

Σημειολογικά, «Η Θεωρία των Πάντων» ο τίτλος της διάλεξης του αστροφυσικού επιστήμονα στο Ηράκλειο στις 7 Σεπτεμβρίου 1998 είναι εφικτή ως μία περιοδική σύμπτωση στο σύμπαν. Η πρεμιέρα της ομότιτλης ταινίας έγινε στον Καναδά την 7η Σεπτεμβρίου στο Toronto International 2014 Film Festival• αυτή ήτανε και η σύνοψη για τη θεωρία στο σύμπαν ενός ευφυούς ανδρός, όπως ο μοναδικός Stephen Hawking (1942-2018).

 

* Η Γ. Τσατσάνη είναι φιλόλογος-συγκριτολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία κι έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ (UK)