­Εκεί στα βόρεια-βορειοανατολικά, στα «υπέρ βόρεια- βορειοανατολικά» προάστια των Αθηνών, νεοσύστατοι δήμοι, Διόνυσος,  Ιπποκράτειος πολιτεία, Εκάλη, και τα άλλα δεινοπαθούντα διαμερίσματα, η Μήδεια πλήγωσε βαριά τα αιωνόβια δάση.

Εκατοντάδες δέντρα κυρίως πεύκα, κατέρρευσαν, έπεσαν κάτω, ξεριζώθηκαν  από το χιόνι. -Έτσι μας πληροφορούν τα δελτία ειδήσεων. Τα εναπομείναντα δέντρα της περιφέρειας  της Πεντέλης, δοκιμάζονται για άλλη μια φορά.

Αυτά τα εκατοντάδες δέντρα και το δάσος που εξαφανίστηκε, μαζί με τις πανάκριβες βίλες που σήμερα ορθώνονται στην ταλαίπωρη γη της Πεντέλης,  αδιάψευστοι μάρτυρες για την ασέβεια και την ύβρη που προκάλεσαν στο περιβάλλον   οι κατά καιρούς κερδοσκόποι καταπατητές.

Την  ασέβεια και η ύβρη ακολουθεί πάντα η Νέμεσις.

Έμειναν χωρίς ρεύμα οι συμπαθείς καταπατητές κάτοικοι των παραπάνω περιοχών… τι κρίμα αλήθεια….

Κρύωναν οι «δύστυχοι» όχι από την αδυναμία αγοράς πετρελαίου, όπως στα Πετράλωνα π.χ. ή στο Παγκράτι, την Κυψέλη, στην Δραπετσώνα, στο Πέραμα και στις άλλες λαϊκές συνοικίες, αλλά επειδή, το παλιό εκείνο δέντρο που δίπλα του έχτισαν οι εύποροι νεοέλληνες, καίγοντας και κόβοντας τα άλλα δέντρα που το ένα στήριζε το άλλο, έπεσε και έκοψε το καλώδιο του ηλεκτρικού ρεύματος!

Κοιμήθηκαν δίπλα στο τζάκι λέει όλοι μαζί! Για να μην κρυώνουν! Το κινητό όμως λειτουργούσε! Το laptop επίσης! -Μάλλον έπρεπε να πληρώσουν γι’ αυτήν την εικόνα και όχι να διαμαρτύρονται.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος αργά ή γρήγορα θα μας κτυπήσει την πόρτα ζητώντας τα κλεμμένα. Δεν ξέρει από οίκτο και συμπόνια, δεν θέλει καλοπιάσματα και ξόρκια. Η σιωπή, η «μούγκα, ο σκασμός» κοινώς, είναι η πλέον αρμόζουσα πράξη ως ελάχιστη ένδειξη μετάνοιας μέχρι την οριστική αποκατάσταση των πληγών που δημιούργησαν.

Μια μικρή 40χρονη αναδρομή θα καταδείξει πως φτάσαμε ως εδώ και τι μας περιμένει ακόμα.

Από το 1981 «σιγοψήνεται» η περιοχή της Πεντέλης.

Το 1981 ξεκινά το «οδοιπορικό της στάχτης» στο Πεντελικό. Τη χρονιά εκείνη κάηκαν πάνω από 17.000 στρέμματα στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης.

Το καρβουνιασμένο σκηνικό συμπληρώνεται το 1982 με 20.000 στρέμματα στη βορειοανατολική πλευρά.

Το 1986 φωτιά καίει 3.000, ενώ η εστία της φωτιάς ήταν κοντά στα λατομεία.

Η καταστροφή συνεχίζεται το 1995, όταν από τις εκτεταμένες φωτιές αποτεφρώθηκαν 76.000 στρέμματα στην Πεντέλη, με εστίες στις περιοχές Ν. Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ν. Μάκρη, Νταού, Αγ. Πέτρος, Π. Πεντέλη, Καλλιθέα, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη…Να σημειώσουμε ότι από τις φωτιές του 1995 – 1998, όπου κάηκαν συνολικά 100.000 στρέμματα, η φυσική αναγέννηση μέχρι το 2000 είχε καλύψει 35.000 – 40.000 στρέμματα, ενώ τεχνητή είχε γίνει σε 5.000 στρέμματα…

Ριζοσπάστης Παρασκευή 29 Ιούλη 2005

Η Πεντέλη χτίστηκε γύρω από τις εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς – Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγούν πώς τα σπίτια αντικατέστησαν τα πεύκα και τις καλλιέργειες, ύστερα από φωτιές…

Τρεις χάρτες, αποτέλεσμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας και ανάλυσης των αεροφωτογραφιών από την περιοχή της Πεντέλης, δίνουν τη συνολική εικόνα. Εν έτει 1945, η πεντελική γη ήταν καλυμμένη από πευκοδάση, μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις και αρκετές καλλιέργειες. Δεν υπήρχαν οικισμοί.

Εν έτει 1995 (δηλαδή πριν και από τη δεύτερη μεγάλη φωτιά των τελευταίων ετών, αυτή του 1998), ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει καλυφθεί αποκλειστικά και μόνον από οικισμούς. Αν τώρα πάνω στον πλέον πρόσφατο χάρτη τοποθετήσει κανείς (όπως έκαναν οι ερευνητές) μικρές κουκίδες στα σημεία που έχουν εκδηλωθεί εστίες φωτιάς, από το 1970 μέχρι το 1995, θα δει πως όλα βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο: οι οικισμοί στις φωτιές και οι φωτιές στους οικισμούς…μός των κατοίκων

Η Πεντέλη δεν είναι πια δάσος και δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ από μόνο του. Σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει από τον Τομέα Οικολογίας του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η περιοχή, που μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένη από δάσος χαλεπίου πεύκης, μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια έχει μετατραπεί σε… αστικό κέντρο και ο αριθμός των κατοίκων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 12 φορές!

ΤΑ ΝΕΑ , 21-10-2000

Πολλές οι μαρτυρίες και οι αμαρτίες που μπορούμε να παραθέσουμε για την απαράδεχτη κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας με την μανιώδη οικοδόμηση κάθε τετραγώνου γης που έχει ωραία θέα, που προσδίδει «κύρος και μέγεθος» στον καταπατητή ιδιοκτήτη.

Οι επιπτώσεις από το πέρασμα της Μήδειας, στα «υπέρ βόρεια –βορειοανατολικά» τμήματα της Αττικής, ας προβληματίσουν τον καθένα.