Τρία τινά πρόκειται να συμβούν με τον κατ’ οίκον περιορισμό. Δύο καλά και ένα κακό! Το πρώτο για να… νικήσομε τον κοροναϊό, το δεύτερο για να σμίξουν και να αγαπηθούν περισσότερο τα καλά ζευγάρια, και τρίτον για να… σμίξουν και να τσακώνονται περισσότερο τα κακά ζευγάρια!
Ποια ζευγάρια θα περάσουνε καλύτερα; Θα περάσουνε αυτά τα οποία έχουνε κοινά ενδιαφέροντα, κοινά συμφέροντα επαγγελματικά, που έχουν ίδιες αντιλήψεις, ίδιες απόψεις, την ίδια γνώμη και παν’ απ’ όλα έχουνε συνεννόηση, κατανόηση, εκτίμηση, αγάπη και στοργή.
Αυτά τα ζευγάρια όταν ήτανε μακριά από τις δουλειές τους ο νους τους ήτανε πότε να πάνε στο σπίτι να βρεθούνε, σωματικά, ψυχικά και διανοητικά να εκφράσουνε την καθημερινότητά τους, την αγάπη τους και ό,τι άλλα ενδιαφέροντα να τα συζητήσουνε από κοινού ήρεμα κι ωραία. Τώρα θα έχουνε όλο τον χρόνο ελεύθερο μαζί να τα απολαύσουνε. Ευκαιρία να μάθει και καμιά… μαγειρική ο άνδρας!
Αλλά να μάθει και από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι της γυναίκας η καθημερινή φροντίδα του σπιτιού. Και των παιδιών, αν υπάρχουνε!
Αυτά τα ταιριαστά και υγιή ζευγάρια βγάζουνε και σωστά παιδιά στο σπίτι και στην κοινωνία ανθρώπους.
Ας δούμε όμως τώρα και την άλλη μεριά, των αταίριαστων ζευγαριών, τα οποία ενώ δεν κάνανε πολύ ώρα μαζί, τους υποχρεώσανε να ζούνε… εσώκλειστη μέσα στο σπίτι! Αν τους ρωτήσετε, θα σας πούνε ειλικρινά, καλύτερα να μας βάζανε στη… φυλακή! Αυτούς και στον παράδεισο να τους βάλει ο Θεός μαζί, είναι σίγουρο ότι θα φύγει οπωσδήποτε ο ένας να πάει στην… κόλαση.
Θα μου πούνε τώρα οι νέοι, και γιατί άμα είναι έτσι, δεν χωρίζουνε; Διότι πιο παλιά δεν χωρίζανε τόσο εύκολα, προπαντός στα χωριά. Η κοινωνία τότε δεν ήτανε έτοιμη να τα δεχτεί αυτά. Τι θα πει το χωριό, τι θα πουν τα συμπεθεριά που πρώτα ήταν συνήθως φίλοι, τι θα πουν τα δυο σόγια, τι θα πει η κοινή γνώμη κ.λπ.
Μπέρδεμα μεγάλο από τη μια, ντροπή από την άλλη!
Έτσι λοιπόν ζούσανε μαζί κι ακόμη δηλαδή ζούνε μαζί, μαζί και δυστυχισμένοι, δεν τα βρήκανε οι καημένοι.
Έτσι είναι άμα δεν ταιριάζουνε οι χαρακτήρες, άμα δεν υπάρχει διάλογος, συνεννόηση, κατανόηση αρχίζει η γκρίνια, αρχίζουνε οι τσακωμοί, το υβρεολόγιο, οι κατηγορίες και έπεται συνέχεια!
Πριν τον περιορισμό κατ’ οίκον λοιπόν, είχανε βρει κάποια σειρά κατ’ ανάγκη και καταφέρνανε να… επιβιώνουνε!
Πώς; Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η “πατέντα” ήτανε να προσπαθούνε να βλέπονται όσο μπορούνε πιο λίγο και πιο λίγες κουβέντες! Οι πολλές εφέρνανε την ασυνεννοησία και την γκρίνια! Πολλές φορές για να μη μιλήσουνε, συνεννοούντανε με… νοήματα! Άμα τρώγανε δεν ε… μιλούσανε καθόλου για να μη μείνουνε… νηστικοί!
Μετά το φαγητό, η γυνή έβλεπε τα γυναικεία στην τηλεόραση και ο άνδρας τα ανδρικά. Είχανε δύο τηλεοράσεις, μια γυναικεία και μία… ανδρική. Μετά πήγαινε η γυνή στη γειτονιά για κουτσομπολιώ και ο άνδρας στο καφενείο να βρει την κατανόηση από το σινάφι του. Έβρισκαν και οι δύο την κουβέντα, την συνεννόηση, την καλοσύνη από τον απ’ έξω, γύριζαν ευχαριστημένοι. Πήγαινε ο καθένας στο κρεβάτι του χωρίς αχνιά μιλιά, για να μην χαθεί η ευχαρίστηση που έφεραν από τους… απ’ έξω! Ο κάθε πόνος αναζητάει τη χαρά, κι όπου τη βρει τηνέ κρατά…
Αυτή η… “πατέντα” τους κρατούσε στη ζωή, μαζί και χωρισμένους, μα ήρθε ο κοροναϊός και τους κρατά στη… φυλακή δεμένους!
Εκεί μέσα ασφαλώς θια τσακώνονται να βγάζουνε τα μάτια.
Είναι σαν να ‘χουνε κλείσει μέσα το σκύλο με τη γάτα.